Depresie, to vôbec nie sú len depresívne myšlienky.

21799 zobrazení

Človek si ani neuvedomí a lusknutím prstov sa jeho život často zmení na peklo. Následne hľadá riešenie svojho problému u všeobecného lekára, ale k výsledkom sa veľmi často nedopátra. Absolvuje desiatky vyšetrení a výsledkom je len to, že by mal byť „v poriadku“. Ale nie je. V množstve takýchto prípadov sú príčinou depresie a ľudia ani netušia podľa svojich symptómov, že sa jedná o depresie. Viete, ako tento svoj stav diagnostikovať?

  Ako depresiu spoznať  Keď čítame o depresiách, v 99% prípadoch si prečítame, že máme mať zlú náladu, zlé myšlienky, myšlienky na...
zdroj: google.com

Ako depresiu spoznať

Keď čítame o depresiách, v 99% prípadoch si prečítame, že máme mať zlú náladu, zlé myšlienky, myšlienky na samovraždu, pesimizmus, úzkosť, zhoršenú schopnosť radovať sa a podobné mentálne symptómy. Pri depresiách však nemusíme mať len symptómy mentálneho charakteru, ale môže sa jednať o ťažké fyzické problémy pri relatívne normálnom psychickom stave.

Často tieto fyzické depresie majú sekundárnu príčinu v neurotransmiteroch, najmä v serotoníne, ktorý má vplyv na mnohé biochemické procesy v našom tele. Tomu veľmi často primárne predchádzajú problémy v tráviacom trakte, najmä zápaly v črevách, narušenie črevnej mikrobioty, veľmi silné bakteriálne nákazy. Najmä po borelióze je často problém s nedostatkom serotonínu, keďže okrem infekcie aj dlhodobé užívanie antibiotík  môže zásadne  narušiť črevnú mikrobiotu.

Čo je to depresia

Depresia sa dá charakterizovať ako závažná a dlhotrvajúca psychická porucha. Môžete sa stretnúť s niekoľkými stupňami depresie, od ľahkých, cez stredné až po ťažké stupne. V týchto ťažkých prípadoch sa môžu objaviť dokonca psychotické príznaky ako napríklad halucinácie, bludy a rôzne druhy mánií.

Navyše existuje aj niekoľko druhov depresie. Medzi nimi napríklad úzkostná depresia, klinická depresia alebo depresia v tehotenstve. Možno vás prekvapí, že depresia nie je ničím výnimočným u mužov, u žien a dokonca ani u detí.

Dôležitým krokom ako bojovať s depresiou a naučiť sa prekonať depresiu, je dokázať diagnostikovať svoj stav a následne ho nepodceniť, pretože neliečená depresia je skutočne zásadný problém pre fungovanie človeka a schopnosti „Žiť život“.

Správna diagnostika je potreba

Lekári majú na pacienta v súčasnosti veľmi málo času, aby dokázali po piatich minútach (čo na vás majú) diagnostikovať depresiu. Preto často k tejto diagnóze dochádza po pomerne dlhej dobe. Ľuďom sa však medzitým podstatne zníži kvalita ich života, mnohí ani nemôžu pracovať a sú dlhodobo práce neschopní. Ľudí vyľakajú “infarktové symptómy“ a po príchode záchranky sa zistí, napr. zvýšený krvný tlak a pichnú vám maximálne magnézium.

Takže ak máte problémy s búšením srdca, arytmiami, bolesťami na hrudi, náhlym zvýšením krvného tlaku, poklesom energie a zvýšenou únavou, máte poruchy koncentrácie a spánku, ale aj zníženú či zvýšenú chuť do jedla, tuhne vám krčná chrbtica a bolí vás chrbát alebo ste zaznamenali pokles sexuálneho záujmu, môžete trpieť depresiou.

Prejavy depresie

Keďže serotonín je tzv. tlmiaci neurotransmiter, jeho nedostatok má podstatný vplyv na zlú reguláciu množstva procesov v našom organizme. Aby som to výrazne zjednodušil, rozrušený nervový systém dáva nesprávne signály pre dôležité orgány a pokiaľ sa serotonín nedostane do správnej hladiny pre každého človeka trochu inej, môžete robiť čokoľvek a nebudete v poriadku.

Zistiť, čo vám chýba

Na tvorbu serotonínu má vplyv aj dĺžka slnečného svitu, tieto problémy sa v našich zemepisných šírkach zhoršia s nástupom jesene a počas zimy. Pacienti vtedy zvyčajne  nemajú žiadnu energiu, keďže sa výrazne zníži vstrebávanie vitamínov skupiny B, najmä B12. Taktiež títo ľudia môžu mať poruchy spánku, pretože serotonín má základný vplyv na tvorbu melatonínu – tzv. spánkového hormónu. V druhom extrémne zase vzniká nadbytok melatonínu a človek by stále len spal.

Vyriešia to antidepresiva?

Keď lekár správne diagnostikuje váš problém, predpíše ľuďom antidepresíva. V mnohých prípadoch sa ľudia vôbec neobávajú množstva ťažkých liekov s veľmi silnou fyzickou a psychickou závislosťou, ktoré negatívne ovplyvňujú pozornosť, ale keď sa začne hovoriť o antidepresívach, tak tie sú pre nich absolútne neakceptovateľné. Ako keby mali nálepku: „ Ak ich užiješ, staneš sa psychicky chorý!“ Nedostatok serotonínu vám však nedá automaticky nálepku psychicky chorého človeka. Neriešenie tohto problému vám však spôsobí zásadný problém vo vašich životoch.

Možnosti prírodnej liečby

Poďme sa však pozrieť na možnosti prírodnej liečby, keďže máme aj prírodné „antidepresíva“. Tých možností prírodných liekov existuje niekoľko. Najlepšie je liečbu nastaviť komplexne, pretože jednotlivé čiastkové riešenia sú len vyhadzovaním peňazí z peňaženiek.

Ak sa chcete zbaviť nepríjemných prejavov tohto psychického ochorenia, počítajte s tým, že zbaviť sa depresie bez liekov môže byť veľmi ťažké a väčšinou sa jedná o veľmi dlhú cestu. V mnohých prípadoch je potrebné dokonca kombinovať prírodnú liečbu depresie s farmaceutickými liečivami, ktoré vám predpíše váš lekár.

Aj v prírodnej liečbe úzkostí, depresií, stresu je mimoriadne dôležité zamerať sa na využitie serotonínu v organizme človeka. Z prírodných prostriedkov je vynikajúcim antidepresívom šafrán a ashwaganda. Práve túto kombináciu nájdete v modernom lipozomálnom antistres komplexe.

Lipozomálny Antistres komplex
GREEN

Lipozomálny Antistres komplex

Unikátny komplex pri strese, úzkostiach a zlom spánku

Pacientom s depresiami vždy odporúčam užívať silný mega vitamín b-komplex s vysokou dávkou vitamínu B12, vitamín D3 a v každom prípade nejaký vysoko vstrebateľný, najlepšie lipozomálny horčík. Mimoriadne vhodnou formou horčíka je priamo magnéziový olej, s ktorým zmiernite aj stuhnutie celej chrbtice, keďže sa vstrebáva cez pokožku. Lipozomálne vitamíny budú vašimi skvelými pomocníkmi, na ktorých sa budete môcť spoľahnúť.

Lipozomálny vitamín mega B-komplex forte

Lipozomálny vitamín B komplex forte s vysokou vstrebateľnosťou

Rozhodne stojí za to vyskúšať

  • Okrem týchto základných vitamínov a horčíka môžete vyskúšať aj purifikovaný L-tryptophan. L-tryptophan je jednou z proteinogénnych aminokyselín a k derivátom tejto aminokyseliny patria práve serotonín a melatonín (dokážu sa teda vytvoriť priamo z nej). Niekedy však podávanie tejto aminokyseliny nepomôže, keďže sa vplyvom rôznych látok v našom organizme z nej serotonín nevytvorí. Tieto látky ju skrátka vyblokujú. V každom prípade však odporúčam L-tryptophan vyskúšať.
  • Z bylinkovej liečby odporúčam našu osvedčenú kombináciu Cedof + vŕbka úzkolistá T43 . Pri silnejšom rozrušení môžete pridať k tejto dvoj kombinácii aj macerát z lipy P28.
  • Pri záchvatoch depresie, to sú tie stavy, ktoré som popisoval vyššie, veľmi dobre pôsobia sedatívne bylinky. Môžete otestovať tinktúru T41 ľubovník-šalvia-mäta-medovka.
  • Výborným prírodným antidepresívnym prostriedkom, pokiaľ nemáte veľmi nízky tlak, je Ivan čaj (pozor, znižuje tlak),  je bez kofeinu,  upokojuje myseľ a eliminuje stres. Môžete ho piť aj preventívne.

Ľubovník - šalvia - mäta - medovka 50ml, T41 - tinktúra z bylín

Ak potrebujete silné ukľudňujúce účinky na nervovú sústavu.

Ivan čaj z kvetov a listov vrbovky úzkolistej

Originálny Ivan čaj pre dobrú pohodu a pri depresiách.

Probiotiká pomáhajú

Ako som už spomínal, medzi serotonínom a črevnou mikrobiotou je vedecky potvrdený súvis. Práve podávanie špeciálnych probiotík MOOD je inovatívny a progresívny postup, ktorý podporuje čoraz viac vedeckých pracovníkov, ale aj lekárov. Tieto MOOD probiotiká sa môžu počas novembra a decembra nasadiť aj preventívne. Probiotiká obsahujú probiotické kmene, ktoré majú vplyv na tvorbu serotonínu.

Berú sa 2-krát denne 1 kapsula, ale začnite prvé dva dni  len s jednou kapsulou  a potom pridajte dávku na dve denne a sledujte, či je to lepšie s jednou alebo s dvomi kapsulami.

Navyše 90% serotonínu, aj keď je to neurotransmiter, sa tvorí v tráviacom trakte, preto sa odporúčam  vždy sústrediť na črevá a črevnú mikrobiotu. Taktiež dávam do pozornosti čaga koncentrát, to je macerát z huby čaga, ktorý sa ukázal z našich skúseností ako vynikajúci prostriedok pri problémoch gastrointestinálneho traktu.

Prečo je spánok dôležitý

Spánok je mimoriadne dôležitý na regeneráciu organizmu. Bez zdravého spánku sa všetky symptómy len zvýrazňujú. Vyššie spomínaný Ivan čaj napomáha aj zdravému spánku, ktorý môžete doplniť o tinktúru z T18 valeriány lekárskej alebo už vyššie spomenutý L- tryptophan, ktorý si dáte pred spánkom.

Ďalšie prejavy depresie

Väčšina ľudí pri depresiách je vysoko meteosenzitívna. V svojich „kostiach“ už dopredu cítia zmenu počasia. V takýchto prípadoch začnite užívať prírodné antidepresíva aj vopred, preventívne.

Pre tých, ktorí majú vážne narušenie tvorby serotonínu a nepomôžu im už hore uvedené prírodné prostriedky, vtedy skutočne odporúčam  obrátiť sa na lekára, aby vám pomohol s antidepresívami, pretože neliečená depresia môže mať závažné dôsledky pre váš život.

Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Foto: od Jerzy GóreckiSarah Richter a  Khusen Rustamov z Pixabay 

Mohlo by vás zaujímať

Liečba hlinou II.časť

Zeolit je dokonale sterilný materiál, s antibakteriálnymi účinkami. Môže sa smelo používať ako prvá pomoc pri drobných i väčších...

24.6.2009
8675 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní