Galgant

14187 zobrazení

Fytoterapia Galgantom

„Kto má bolesti a slabosť srdca, nech užije včas dosť galgantu a bude mu lepšie
zdroj: google.com

„Kto má bolesti a slabosť srdca, nech užije včas dosť galgantu a bude mu lepšie"

                                                                                                            Hildegarda z Bingenu

Galgant - Alpínia liečivá, rastie v južnej Číne, Indii a v Thajsku, kde je rovnako ocenený ako Kari korenie slúžiace k priostreniu chuti. Účinný mechanizmus Galgantu spočíva v jeho aktívnych látkach, ako sú flavonoidy, éterické oleje a ostré látky, ktoré majú v dôsledku vzájomného pôsobenia spazmolitické (kŕče uvoľňujúce), karminatívne (prečisťujúce) a bolesť tlmiace účinky, zabraňuje vzniku substancií v tele vyvolávajúcich pocit bolestí (obmedzením syntézy prostaglandinu).

Galgantový koreň obsahuje éterické oleje, ostré látky a flavonoidy, ktoré pôsobia uvoľňujúco na kŕče, brzdia zápchy a pôsobia antibakteriálne. Galgant sa používa ako stomachikum pri dyspeptických ťažkostiach ako aj pri nechutenstve a prispieva k normalizácii a odbremenení funkcie srdca, ale aj pri srdcovej slabosti, záchvatu angíny pectoris, doliečenie a prevencia infarktu, stavy vyčerpania, slabosť krvného obehu, únava, ťažkosti so žalúdkom a črevami, pocit plnosti, nevoľnosť, nadúvanie, ťažkosti pri menštruácii, poruchy prekrvenia, chrípkové infekcie, na zvýšenie obrannej sily (odolnosť), horúčka a ako dôležité kuchynské korenie.

Galgant pomáha rýchlo, nevylieči však ochorenie natrvalo. Je iba pomocným prostriedkom, ktorý odstraňuje srdečnú bolesť, srdečnú slabosť, závrate pri všetkých srdečných záchvatoch, či už sú spôsobené duševným rozpoložením, alebo telesnou námahou. V prípade syndrómu angíny pectoris (Roemheldov syndróm) alebo pri začínajúcej žlčníkovej kolike sa berie v začiatkoch jedna tableta Galgantu, ktorá sa nechá pozvoľne rozpustiť na jazyku alebo pod jazykom. Vďaka spazmolytickému pôsobeniu Galgantu sa uvoľnia stiahnuté cievy, krvný tlak sa znormalizuje a k srdečnému svalu sa dostane viac kyslíku. Galgant odstraňuje symptómy bez vedľajších účinkov a závislosti.

„Galgant je teplý a má silu liečiť. Kto trpí bolesťami srdca a komu zo strany srdca hrozí záchvat slabosti, nech zje dostatočné množstvo galgantu a bude mu lepšie. A človek, ktorý má v sebe páľavu - horúčku, nech vypije galgantový prášok rozpustený v pramenitej vode, a ten uhasí páľavu."

Hildegarda z Bingenu

Galgant má natoľko rôznorodú pôsobnosť, žeby nemal chýbať v žiadnej domácej lekárničke, na žiadnom nočnom stolíku, v žiadnom vrecku saka či vesty. Je ochranou v mnohých kritických situáciách, pri jazde autom, slabosti v kostole, po veľkých rodinných oslavách, alebo pri komplikáciách u ochorení z cestovania.
Imunitný systém (IS)

Podľa Hildegardy musí byť organizmus pravidelne zásobovaný horkými látkami, aby IS lepšie fungoval. Tieto horké látky totiž:

  • stimulujú sekréciu slín a tráviacich štiav
  • podporujú prekrvenie žalúdočnej a črevnej sliznice
  • povzbudzujú pohyb čriev
  • neutralizujú kyseliny
  • na vyvážený pomer ostrých a horkých látok treba dať pozor, k tomu prispeje aj terapia užívania Galgantu ( tablety alebo mletý) a minimálne 10 - 20 kvapiek "horkých kvapiek" (Bitterkräuter) alebo (60ml Maitrank 1 x denne).

Aby bol účinok horkých látok úplný, odporúča sa predtým absolvovať očistnú kúru /Hruškovým medom/.

Galgant má naozaj veľké využitie, či už v rôznych formách spracovania alebo vyhotovenia, či už ako:

  • Galgant - mletý koreň
  • Galgantové tabletky
  • Galgantové kvapky
  • Galgantový bylinný elixír

Vladimír Bugoš www.hildegarda.sk

Mohlo by vás zaujímať

Ashwagandha: Tajomstvo vitality a sily pre vaše telo a myseľ

Ashwagandha: Kde rastie táto zázračná rastlina? Vedeli ste, že Ashwagandha, pôvodne rastúca v suchých oblastiach strednej a južnej Ázie,...

10.7.2023
2285 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní