Horský krištáľ

22605 zobrazení

Podobne ako ametyst je horský krištál všade vo svete cenený ako meditatívny kameň, pretože posilňuje psychické a spirituálne vlastnosti človeka.

Názov krištáľ pochádza z gréckeho slova krystallos, v preklade ľad. Ľudia v minulosti verili, že krištáľ je ľad, ktorí stvorili...
zdroj: google.com

Názov krištáľ pochádza z gréckeho slova krystallos, v preklade ľad. Ľudia v minulosti verili, že krištáľ je ľad, ktorí stvorili Bohovia. Prírodné národy krištáľ vždy uctievali a nosili z neho šperky a talizmany.

Je to kameň "svetla", svetlo samo.

Obnovuje životnú energiu a je účinný zosilňovač energií. Svojou úžasnou silou nielen silne regeneruje, ale dokáže čistiť všetko okolo seba.

Horský krištáľ je vďaka svojej jedinečnej kryštalickej forme jeden z najúčinnejších liečivých kryštálov a najsilnejší zosilňovač energie na tejto planéte. Pohlcuje, ukladá, uvoľňuje a reguluje energie. Okrem toho dokáže výborne eliminovať geopatogénne zóny a transformovať tieto negatívne energie.

Preto sa umiestňuje aj k iným kameňom, ktoré dokáže čistiť. Často sa veľké kraštály horského krištálu umiestňujú ako očistné  "jadro" k ostatným kameňom.

Horský krištáľ uvádza energiu do najdokonalejšieho možného stavu a odstraňuje vzniknutú nerovnováhu. Čistí a uzdravuje jednotlivé orgány . Súčasne vedie ku hlbokému prečisteniu duše a spojeniu duševnej dimenzie s mysľou.

Na duchovnej úrovni zvyšuje horský krištáľ energiu na najvyššiu možnú mieru, preto sa využíval od pradávna na jasnovidnosť a veštenie. Pravé krištáľové gule sú vekmi veľmi cenené a mimoriadne drahé. Veľká, čistá krištáľová gula je rarita. V súčasnosti sa z hľadiska ceny ponúkajú veštecké gule z optického skla. Je však možné získať aj v súčasnosti pravé krištáľové gule.

Krištáľ je odroda kremeňa. Býva najmä bezfarebný a priehľadný, ale horský krištáľ sa vyskytuje aj v mnohých farbách. Čím je čistejší, tým je vzácnejší. Vzácne sú aj rôzne inklúzie, ktoré sa dostali do kryštálu počas kryštalizácie. 

 Taktiež vzácne sú rôzne fantómy v krištáli, keď bola na určitú dobu kryštalizácia spomalená.

Výnimočný je aj tzv. rutilovaný kryšťáľ, ktorý poznáme pod názvom sagenit, alebo anjelské vlasy. "Zlaté" vlákna rutilu v čírom horskom krištáli pripomínajú anjelské vlasy. 

Cenené sú aj turmalínové inklúzie, ktoré posilňujú ochrannú vlastnosť krištáľu.

Hoci sa Horský krištáľ nachádza na celom svete, jeho najvýznamnejšie náleziská sa nachádzajú v Brazílii. Významné náleziská sú aj vo francúzskych a švajčiarských Alpách, Rusku, Madagaskare a USA.

Kryštály horského krištáľu tvoria zvyčajne šesťuholníkové prizmy s pyramidálnym ukončením a s ryhovaním kolmým na ich predĺženie. Horský krištáľ máva rôzne tvarované plochy podľa toho, ako rýchlo vznikal. Tieto tvary majú obrovský význam.

Horské krištály v sebe ukladajú informácie podobne ako keby bol prírodný počítač.  Predstavujú "duchovnú knižnicu", ktorá len čaká, až do nej niekto vstúpi.

Zvyšuje duševné schopnosti. Ak sa použije pri meditácii, dokáže odfiltrovať všetky rušivé vplyvy. Na mentálnej úrovni napomáha sústredeniu.

Krištáľ je vynikajúci akumulátor energie. Na zvýraznenie jeho vlastností sa podobne ako pri briliante brúsia z neho rôzne tvary, ktoré sa používajú do šošoviek, jemných prístrojov, hodiniek.

 

Známe sú aj brúsené krištáľové generátory, ktoré sa používajú v liečiteľstve, ale aj vo Feng shuei.

Liečebné využitie

Horský krištáľ je najdokonalejší liečivý kameň a dá s použiť pri riešení akéhokoľvek problému.

Je ako keby univerzálnym žolíkom medzi liečivými kameňmi. Podporuje činnosť imunitného systému a uvádza telo do rovnováhy.

Zlatý krištáľ (s prírodnou vrstvou chrómu, nažltlý, priehľadný) umožňuje duchovnú komunikáciu medzi dvoma svetmi a to i na veľkú vzdialenosť. Súčasne dodáva väčšiu silu liečeniu na všetkých úrovniach.

Pestrý (harlekýnsky) krištáľ v sebe máva strunky červených tancujúcich bodov. Vytvára harmóniu na úrovni vyššieho a fyzického nervového systému. Pestrý krištáľ pomáha pri prejavoch univerzálnej všeobjímajúcej lásky a funguje ako most medzi duchovným a fyzickým svetom. Pri liečbe posilňuje cievy a pamäť, pomáha prekonávať nedostatočnú činnosť štítnej žľazy. Aktivuje vôľu k uzdraveniu a odstraňuje nerovnováhy.

Lítiový krištáľ (prírodne sfarbený s fialovočervenými bodkami) pôsobí ako prírodné antidepresívum. Jeho mocná liečivá energia jemne odhaľuje okolnosti vyvolávajúce depresie. Neutralizuje zakorenený strach a trápenie. Lítiový krištáľ je vynikajúcim očistným prostriedkom na čakry. Dokáže tiež čistiť vodu. Mimoriadne účinný je pre liečiteľov rastlín a zvierat.

"Prírodná dúha", ktorá sa nachádza v mnohých krištáľoch, zvyšuje vnímavosť k univerzálnej láske, zaháňa všetko negatívne a rozptyľuje liečivú energiu do tela i do okolitého prostredia.

Tibetský krištáľ sa vyskytuje v podobe kryštálov s jedným alebo dvoma hrotmi. Vnútri niekedy môže skrývať čiernu bodku. Prináša v sebe rezonanciu s tibetskou a ezoterickou múdrosťou, ktorá v končinách, odkiaľ pochádza, po dlhú dobu rozkvitala. Pri meditácii s tibetským krištáľom sa dá na túto múdrosť napojiť. Takto získané informácie potom môžeme inštinktívne použiť pri liečbe a duchovných cvičeniach. Tento kameň je obdarený silne sústredenou energiou, ktorá vstupuje do tela, vedie k hlbokému uzdraveniu a dodáva silu jemnému vyššiemu telu. Keď sa používa na fyzické telo, očistí v ňom všetky meridiány a dodá im energiu.

Čistenie: pod tečúcou vodou, najlepšie skrytý v horskom potôčiku nechajte na 24 hodín. Nabíja sa na slnku.

Znamenie zverokruhu: Kozorožca, Ryby, Rak, Lev

Spracoval: Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Cally Hallova: Drahé Kamene

Judy Hallova: Kameny od A do Z

a internet

Mohlo by vás zaujímať

5 dôvodov prečo uprednostniť organické vitamíny a minerály

Viete, že nedostatočný obsah minerálov a vitamínov v našom tele môže byť zapríčinený nielen jeho nedostatočným príjmom, ale najmä...

26.4.2017
6149 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní