Jar aj v našich mysliach

4684 zobrazení

Prichádza obdobie, kedy je opäť čas zamyslieť sa nad smerovaním našich životov. Tak ako sa začnú snežienky tlačiť spod snehu, začne pučať celá príroda a v nej nový život, tak aj v našich mysliach je dobré, ak si urobíme poriadok.

Žijeme zložité obdobie. Chaos v informáciách, nikto už pomaly nevie, čo je pravda a čo reklama. Je narušený potravinový reťazec, vzduch,...
zdroj: google.com

Žijeme zložité obdobie. Chaos v informáciách, nikto už pomaly nevie, čo je pravda a čo reklama. Je narušený potravinový reťazec, vzduch, ktorý dýchame je naplnený množstvom exhalátov. Médiá nám stále častejšie ponúkajú ukážky životov mnohých ľudí s predvádzaním sa, s cieľom upútania pozornosti širokej verejnosti. Prezentujú sa svojimi autami, majetkami, domami, bytmi. Rozprávajú o svojom zdravom životnom štýle, ktorý má byť zárukou ich mladistvého výzoru.

Mnohí z týchto ľudí v skutočnosti však nie sú „nikým", nič neznamenajú. Keby nebolo televízie, ani by o nich nikto nevedel. Sú zahalení v pretvárke a klamstvách, o ktorých sami seba presviedčajú, že sú skutočnosťou. Samozrejme, že nemôžeme zovšeobecňovať. Poznáme ľudí, ktorí aj napriek tomu, že majú majetok, peniaze, nepotrebujú prezentovať svoj spôsob žitia pred miliónmi ľudí.

Všetky tieto veci nás denne ovplyvňujú a pokiaľ tieto informácie nesprávne spracujeme, do našich životov sa vnára disharmónia, ktorá môže byť príčinou mnohých problémov a chorôb, s ktorými denne bojujeme.

Každý z nás však má možnosť výberu - akou cestou sa v živote vydáme. Či to bude snobstvo a pretvárka alebo radšej cesta človeka s obyčajnými ľudskými problémami, ktoré nám prinesú oveľa viac šťastia a hlavne zmysluplné prežívanie tohto sveta. Práve takýto skromný človek sa stáva skutočnou hviezdou, žije svoj život, vie sa tešiť z každej maličkosti, z každého pekného nového dňa.

Nikdy nezabudnem na slová mojej mamy, ktorá sa dožila osemdesiatich štyroch rokov v relatívnom zdraví, no hlavne so zdravou mysľou. Vždy hovorila, že sa teší každému novému dňu či už slnečnému alebo daždivému, smutnému alebo veselému, ale hlavne je šťastná, že ho môže prežiť so svojimi najbližšími s ich radosťami a starosťami. O tomto je život, o uvedomení si jeho významu, našej úlohy v ňom.

Je prirodzené, že sa všetci vyvíjame, meníme. Veľmi smutné však je to, že mnohí z nás nie sú schopní spozorovať na sebe negatívne zmeny. Smietku v oku druhého vidíme, ale brvno vo svojom oku nie.

Určite ste zažili všetci chvíle, kedy ste si povedali, že sa neoplatí žiť takýto nespravodlivý život. Ale s odstupom času ste prišli na to, že ste sa mýlili. Život má zmysel vždy, len každý z nás ho vidí po svojom. Dokážeme sa hnať za „veľkými" vecami, no nevidíme tie malé, skutočné. Až oveľa neskôr prídeme na to, že v istej chvíli aj tá najnegatívnejšia vec, ktorá sa nám prihodila, sa nám neskôr ukázala ako vysoko pozitívna.

Prehliadame maličkosti, ktoré nám prichádzajú akoby „náhodou" do cesty, ukazujú nám však správny smer. Až naraz sa nám náš zrak rozjasní a zbadáme to, čo sme dlho hľadali, najmä zmysel pre ľudskosť, toleranciu, lásku, cit, ohľaduplnosť a úctu k sebe samému a k druhým.

Snažme sa pozerať správnym smerom, zamyslime sa v týchto dňoch končiacej zimy nad svojím životom aj nad životmi, ktoré nám prezentujú médiá. Nedajme na pretvárku a faloš .

Život musí mať ten pravý, skutočný lesk. Život aj naša bytosť musí žiariť sama žiarou nášho prežívania a našich činov. Nedovoľte tým, ktorí s nami manipulujú, pokračovať v ich načatej práci. Otvorme s jarou, so symbolom nového života aj my svoje oči a pozerajme sa reálne okolo seba.

Veď niekde musí nastať zmena, zmena, ktorá nás všetkých povedie k prerodu v myslení, prebudí nášho ducha a pokúsi sa zmeniť myslenie nás všetkých.

Keď začnú prvé jarné lúče slnka prehrievať zem, vyberme sa do prírody a nasávajme plnými dúškami energiu nového života. Zameditujme si, len tak zatvorme oči a započúvajme sa do svojho dychu. Začnime meniť naozaj tento svet svojím pozitívnym prístupom k dennému životu. Buďme pozitívnejší.

Žime tak, aby to malo zmysel.

Mgr. Dagmar Machničová & Ing. Pavol Machnič www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Jarní pyly a prevence alergie

Jarní časné pyly jsou pyly jarních dřevin - břízy, olše, lísky, habru, javoru, dubu, cypřiše, jasanu, buku, kaštanovníku, ořešáku,...

19.3.2009
4316 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní