Jarné očisty

8122 zobrazení

Konečne prichádza jar. Všade okolo nás sa pokúša prebúdzať zeleň. Prvé slnečné lúče začínajú prehrievať čoraz viac naše skrehnuté telá a stále častejšie nás lákajú von, aby sme si vychutnali príchod jarnej atmosféry. Lesy, lúky, celá príroda sa teší, že nás môže prijať s otvorenou náručou do svojej zelenej a voňavej krásy. Vábia nás prvé rozkvitnuté halúzky, kvety, bahniatka, ktoré symbolizujú prebúdzajúci sa život po dlhom zimnom spánku. Vtáčiky vonku vyspevujú tie najnevídanejšie pesničky.

 Prichádza obdobie, ktoré je ospievané a stvárnené v mnohých umeleckých dielach. Fascinuje svojou voňavou krásou nielen umelcov, filozofov,...
zdroj: google.com

Prichádza obdobie, ktoré je ospievané a stvárnené v mnohých umeleckých dielach. Fascinuje svojou voňavou krásou nielen umelcov, filozofov, ale všetkých vnímavých ľudí.

Jar je obdobím, kedy sa zamýšľame nad svojím zdravím, začíname s očistnými kúrami, zdravším životným štýlom. Jar je symbolom nového života, preto aj my intuitívne chceme niečo v nás zmeniť. Naviac, máme obdobie po splne. Mesiac „cúva" a začalo teda veľmi vhodné obdobie na rôzne jarné očisty.

V tomto období sa nás bytostne dotýkajú resty zo zimného obdobia. Naše tukové vankúšiky sa trošku zväčšili po návale dobrôtok z vianočného a predjarného obdobia.

Doprajme teda najskôr trochu oddychu našej pečeni. Zadovážme si rôzne očistné čaje, ktoré jej pomôžu. Určite na očistu je výborná mladá žihľava alebo rôzne miešané zeleninové šťavy s bylinkami. Napríklad zelerová, cviklová a mrkvová. Vhodnými bylinkami do nich je púpava a žihľava. Výborným čističom tela a močových ciest je koreň pýru a regenerátorom pečene zasa pestrec mariánsky či borievka. Jednou z najúčinnejších metód fytoterapie je práve macerát z týchto byliniek, mnohým už známa gemmoterapia.

Veľmi známou čistiacou zmesou je mnohým známy hruškový med. Sú to vlastne rozvarené hrušky s včelím medom a špeciálnymi koreninami s receptúrou podľa sv. Hildegardy. Harmónia korenín v hruškovom mede pozitívne ovplyvní náš metabolizmus a my budeme zdravší. Taktiež rôzne zelené potraviny či riasy sú v tomto období mimoriadne vhodné. Nedávno sme sa v článkoch na Zdravom svete venovali Kamutu a Havajskej spiruline.

Pri očiste organizmu nesmieme zabúdať na pitný režim. Najlepšia je určite kvalitná čistá voda v dostatočnom množstve - aspoň 2 - 3 litre denne. Veľmi vhodný v tomto pitnom režime je aj čaj Massajov - rooibos, ktorý neobsahuje teín, ale obsahuje mimoriadne množstvo minerálov. Tento čaj môžete piť aj večer a krásne po ňom zaspíte. V pitnom režime by sme nemali nezabudnúť na Lapacho - čaj Inkov, ktorého pozitívne účinky dnes pozná takmer každý a ktoré tu nebudem popisovať. Kto predsa len chce začať aj pomaly zhadzovať tých pár tukových buniek, tak určite pre neho bude vhodný Pu Erh, najlepšie v kombinácii s mate a lapachom.

Pri očiste sa jednoznačne vyhnite jednotvárnosti. Váš „mozog" si nepraje, aby ste ho týrali, a preto sa bráni drastickým metódam, ktoré na sebe skúšame.

Svoj jedálniček spestrite rôznymi zeleninovými šalátmi. Výborná do šalátov je rukola. Šalát je vhodné obohatiť tuniakom s olivovým olejom. Skúste si zvyknúť šaláty polievať kvalitnými olejmi, ktoré obsahujú cenné nenasýtené mastné kyseliny. Zároveň energeticky ich harmonizujú. Čistý zeleninový šalát je z hľadiska rovnováhu Jin - Jang nevyvážený. Je väčšinou „studený" Jinový. Toto vyváženie dosiahnete práve olejmi, ktoré pochádzajú zo semien rastlín a dodávajú teplú Jangovú zložku. Preto južania intuitívne od dávna polievali šaláty olejmi a my si na to len zvykáme.

Použite aj kombinácie rôznych olejov. Odporúčam zmiešať tekvicový, konopný a borákový v pomere 1:1:0,5.
Do jedálnička zaraďme špaldu, my osobne máme veľmi radi takzvané špaldové kernotto, z ktorého si robíme zeleninové rizoto. Kto nepozná špaldovú kávu, určite ju odporúčam zaradiť do tohto jedálnička. Instantná špaldová káva s prídavkom čakanky - receptúra podľa sv. Hildegardy je naozaj výborná aj zdravotne. Podľa nás je to najchutnejšia špaldová káva na trhu.

V dopoludňajších hodinách dajme do jedálnička len ovocie alebo ovocné šťavy. Naopak skúsme v tomto období obmedziť mäso. Večer po 19:00 prestaňte prijímať potravu. Večerná strava by mala byť zameraná predovšetkým na bielkoviny. Kto chce, skúste v tomto období experimentovať s delenou stravou.

Platí ale predovšetkým - netrápme sa. Keď dostaneme chuť na čokoládu, tak si doprajme kúsok z tohto sladkého pokušenia. Opakujem, pestrosť stravy je dôležitá. Dbajte v tomto období, komu to finančná situácia dovolí, na čisté potraviny, prípadne biopotraviny.

Takáto očista organizmu v trvaní 2 až 3 týždňov je dostatočná na to, aby sme upravili náš rozhádzaný metabolizmus a pomohli zregenerovať pečeň.

No a to najdôležitejšie, čo vám môžeme odporučiť, je otvoriť dvere vášho príbytku a vybrať sa do prírody. Skúste rýchlejšie prechádzky. Vnímajte jar celou svojou bytosťou. Vdychujte energiu jari, energiu začiatku nového života, nabite sa touto úžasnou silou. Zhoďte zo seba aspoň na chvíľku svoje starosti. Zabudnite na každodenný stres a zhon.

Zdravý svet vám praje krásnu jarnú očistu.
Ing. Pavol Machnič & Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Prekladáte si nohu cez nohu ?

Predstavte si, že idete niekoho objať. Môžete ho objať len tak, že si človeka pustíte k sebe bližšie a roztvoríte, pootvoríte náruč....

15.2.2012
8369 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní