Kórejský červený Ženšen – koreň života a jeho blahodárne účinky

19183 zobrazení

Ženšen je pradávna liečivá rastlina so silným príbehom, ktorý nás sprevádza dodnes. Blahodarné účinky Ženšenu na zdravie si cenia ľudia po celom svete. V čínskej medicíne má stále svoje pevné miesto a v poslednej dobe sa teší Ženšen veľkej obľube aj v našom "modernom" svete. Jediným problémom súčasnej doby je poctivosť a pravosť produktu, či ste sa vôbec niekedy dostali k pravému a dostatočne starému Ženšenu, ktorý skutočne má neskutočnú silu prírody.

Čo sa v tomto článku o kórejskom ženšene dozviete?   	Aký je príbeh kórejského ženšenu? 	Aké sú účinky ženšenu? 	Ktorý kórejský...
zdroj: google.com

Čo sa v tomto článku o kórejskom ženšene dozviete?

Aký je príbeh kórejského ženšenu?

Jedna z mnohých legiend rozpráva o tom, že ženšen sa zrodil z blesku. Keď blesk udrel do priezračnej vody horského prameňa, ten sa stratil pod zemou a na jeho mieste vyrástol koreň života - ženšen, ktorý v sebe skrýval silu nebeského ohňa. 

Práve túto silu nebeského ohňa som sa rozhodol vyskúšať a opísať vám moje skúsenosti s kórejským ženšenom.

Zabezpečil som si poctivý certifikovaný 6-ročný červený kórejský ženšen DUO GOLD a už niekoľko týždňov skúšam na sebe, či všetky účinky kórejského ženšenu sú pravdou alebo len ďalším lapačom peňazí. Keďže koreň je pre mňa dosť horký, rozhodol som sa radšej pre fermentovaný extrakt zo ženšenu, ktorý si miešam s mojím obľúbeným agátovým medom. Musím skutočne potvrdiť, že tento červený kórejský ženšen skutočne časť nebeského ohňa obsahuje, aj keď  nemusím ísť úplne do detailov...

zensen-1

Vlastne aj preto túto legendárnu rastlinu poznaju v Ázii už viac ako 5000 rokov. Výsadné právo užívať jej korene však mali spočiatku iba čínski cisári a najvyššia šľachta. Korene kórejského červeného ženšenu boli niekoľkonásobne vyvažované zlatom a používané aj ako dary iným vládcom pri diplomatických rokovaniach. Teraz si túto výsadu užívam aj ja.

Prirodzený výskyt ženšenu aj dnes nájdeme v severovýchodnej časti Číny, v južnej časti Ďalekého východu a v Kórei, v horskej oblasti blízko mesta Kesong. Našťastie od dôb dávno minulých je ženšen na dosah každému z nás. Jedná sa len o to, rozpoznať kvalitné produkty, aby jeho účinky mali ten správny efekt.

Aké sú účinky ženšenu?

V tradičnej čínskej medicíne sa dozvieme, že koreň ženšenu nielen omladzuje, ale taktiež predlžuje ľudský život. Ženšen pravý je najsilnejším posilňujúcim prostriedkom ázijskej medicíny a je hodnotený ako súčasný najúčinnejší rastlinný adaptogén a harmonizátor organizmu.

Táto rastlina, ktorá vo svojom koreni skrýva veľa účinných látok, sa už tisíce rokov užíva k dosiahnutiu ľudskej dlhovekosti v dobrej fyzickej i psychickej kondícii. 

Posilňuje päť životne dôležitých orgánov:

  • pečeň
  • srdce
  • pľúca
  • obličky
  • slezinu

Umožnuje telu, aby správne fungovalo a samo naštartovalo samoliečiace procesy v organizme. Práve preto je skvelý na imunitu, pretože ju udržuje v maximálnej kondícii. Naviac zlepšuje cirkuláciu krvi a tvorbu červených krviniek. Z vedomostí tradičnej čínskej medicíny vieme, že znižuje vysoký a zvyšuje nízky krvný tlak, reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Pôsobí vynikajúco proti únave a stresu, zlepšuje pamäť a podporuje u pánov potenciu, preto pravý 6-ročný červený kórejský ženšen by mali užívať najmä ľudia so zvýšeným životným tempom, manažéri, športovci či študenti.

Koreň ženšenu môžeme kúpiť čerstvý alebo spracovaný ako biely, červený, alebo Taekuk-sam. Dôležité je tiež, aby bol najlepšie 6-ročný, v ktorom je dostatočné množstvo účinných látok, ale aj sily prírody.

Červený ženšen nie je pred sušením naškrabaný, ale dôkladne tepelne spracovaný parením v horúcej pare. V tejto fáze sa zvýšuje účinnosť saponínov a aktívnych účinných látok. Počas tohto procesu mení svoju farbu na svetlohnedú až sýtočervenú. Táto úprava ženšenu je vôbec najlepšia.

zensen-2

Najdôležitejšími aktívnymi látkami v kórejskom ženšene sú ženšenové saponíny (ginsenosidy). Kórejský červený ženšen má najbohatšiu škálu saponínov. Jeho zloženie je absolútne unikátne a žiadne iné rastliny čeľade Panax sa mu ani zďaleka nepribližujú.

Zatiaľ bolo identifikovaných tridsaťtri rôznych druhov saponínov, pomenovaných ako ginsenosidy. Tieto ginsenosidy sa ďalej delia na diol, trioly a oleanany podľa ich štruktúrnych vlastností. Každý má iné liečivé účinky. Najvyššie zastúpenie medzi diol má Rb1 a medzi trioly Rg1. Iba v červenom ženšene je významne zastúpený aj ginsenoid RG3.

Sila ženšenu

V roku 2008 kórejský úrad KFDA (Korea Food and Drug Adminisration) rozhodol, že množstvo ginsenoidov v každom výrobku z kórejského červeného ženšenu bude určené práve množstvom týchto troch ginsenoidov - Rg1, Rb1 a RG3. Množstvo ginsenoidov v bielom ženšene je určené len množstvom Rg1 a Rb1. Množstvo Rg1, Rb1 a RG3 je väčšinou uvedené v mg / 1g výrobku. Doporučená denná dávka týchto ginsenoidov je približne 12 mg. Ženšen pestovaný v iných krajinách obsahuje len  4 max. 15 druhov saponínov a jeho liečivé účinky sú teda neporovnateľne nižšie ako u ženšenu červeného kórejského.

Vďaka tomuto unikátnemu zloženiu má kórejský ženšen až neuveriteľné spektrum účinkov.

Všetky jeho aktívne látky sa navzájom podporujú a zároveň žiadna nie je škodlivá. Ženšenom sa nedá predávkovať ani sa na ňom nedá vypestovať závislosť.

Ktorý kórejský ženšen odporúčam?

Kórejský ženšen, ktorý užívam ja, je fermentovaný. Spoločnosť Ginlac je držiteľom niekoľkých patentov. Ako prvý začali využívať proces fermentácie, čiže mliečneho kvasenia kórejského ženšenu. Počas mliečneho kvasenia sa spotrebováva cukor a za účasti enzýmov vzniká rada kyselín. To sa celkom prirodzene deje v čreve, kde fermenty štiepia veľké molekuly na malé a tie môžu prechádzať bunkovou membránou. Ak je ženšen už fermentovaný, fermenty dodáme telu pripravené a veľmi mu uľahčíme prácu, čo následne vedie k lepšiemu využitiu všetkých aktívnych látok tejto cennej liečivej rastliny.

Firma Ginlac, od ktorej mám červený ženšen sa zaoberá jeho spracovaním už viac ako 20 rokov a v Južnej Kórei patrí medzi významných výrobcov so širokou ponukou produktov, ktoré nesú znak Korea Insam. Tento znak môžu využívať len tí kórejskí výrobcovia, ktorí spracovávajú len zaručene pravý kórejský červený ženšen (Panax Ginseng) od certifikovaných pestovateľov a pri spracovaní koreňa dodržiavajú prísne výrobné postupy a normy.

Po tomto mojom teste som zabezpečil, aby ste silu nebeského ohňa v podobe poctivého a pravého 6-ročného ženšenu mohli zakúsiť aj vy. Oddnes si ho môžete zakúpiť v našom eshope.

Sortiment produktov obsahujúcich ženšen sme rozšírili aj o čaje Dračia sila od Valdemara Grešíka.

Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Drahé kamene a ich pôsobenie na rôzne choroby

Ponúkame vám prehľad chorôb a uzdravujúce pôsobenie kameňov na ne. V žiadnom prípade nemajú byť náhradou za klasické liečenie, sú...

22.3.2009
12453 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní