Kurie oká: Ako sa ich zbaviť?

7033 zobrazení

Kurie oko sa vyvíja, keď je oblasť pokožky opakovane vystavená tlaku alebo treniu po dlhšiu dobu. Najprv sa vytvorí oblasť zhrubnutej kože. Ak bude aj naďalej vystavená tlaku alebo treniu, môže sa z nej vyvinúť bolestivé kurie oko.

V tomto článku sa dozviete:   	Aký je rozdiel medzi bradavicou a kurím okom? 	Ako môžete zabrániť vzniku bradavíc a kurích ôk? 	Metódy na...
zdroj: google.com

V tomto článku sa dozviete:

Lekársky termín pre kurie oko je clavus. Kurie oko na nohe zvyčajne samo odíde, ak sa trenie a tlak zastaví - napríklad ak začnete nosiť topánky, ktoré vám lepšie sadnú. Prípadné namočenie zhrubnutej pokožky do teplej vody, ktorá pokožku zmäkčí a následne zjednoduší odstránenie kurieho oka na ruke.

Pokračujte v čítaní, aby ste sa dozvedeli tipy, ako môžete liečiť existujúce kurie oká a minimalizovať šance na vývoj nových. 

Aký je rozdiel medzi bradavicou a kurím okom?

Ak máte na nohe kožný výrastok alebo hrčku, možno vás zaujíma, či je to kurie oko alebo bradavica. Väčšinou sa tvoria v oblasti chodidiel. Pre svoj podobný vzhľad majú dokonca lekári problém rozoznať rozdiel. Napriek svojej podobnosti nie sú bradavice a kurie oká rovnaké. Ako teda vyzerá kurie oko a čím sa líši od bradavíc?

Bradavica

  • sa môže objaviť kdekoľvek na tele
  • malý zrnitý hrbolček s čiernymi bodkami
  • je spôsobená vírusom

Kurie oko

  • sa zvyčajne objavuje na chodidlách
  • je žlto sivej farby, tvrdé a vyvýšené
  • je spôsobené trením a tlakom

Ako môžete zabrániť vzniku bradavíc a kurích ôk?

Prevencia bradavíc

Aby ste predišli vzniku bradavíc, vyhnite sa priamemu kontaktu s vírusom. Nedržte ani si nepodávajte ruky s ľuďmi, ktorí majú bradavice. Vyhnite sa používaniu predmetov osobnej starostlivosti s ľuďmi s bradavicami, ako sú nožnice na nechty, pilníky na nechty alebo pemza. Ak máte bradavicu, nevyberajte si ju a neobhrýzajte si nechty. To môže potenciálne rozšíriť vírus do iných častí vášho tela.

Prevencia kurích ôk

Aby ste predišli kurím okám, uistite sa, že vám topánky správne sadnú. Mali by ste byť schopní vrtieť prstami v topánkach. Topánka nemôže byť ani veľká, čo by spôsobil voľný pohyb chodidla. Kurie oká sú podobné mozoľom, ale mozole spravidla nespôsobujú bolesť ani citlivosť. Kurie oko nepredstavuje žiadne riziko, aj keď môže byť veľmi nepríjemné.

Existuje mnoho jednoduchých, prirodzených spôsobov ošetrovania kurieho oka. Liečivé zvlhčovače môžu tiež pomôcť zmäkčiť pokožku a redukovať tvorbu kurieho oka. Ak je kurie oko obzvlášť obťažujúce alebo bolestivé, navštívte radšej ošetrujúceho lekára.

Niektoré metódy, ako sa jednoducho zbaviť kurieho oka na päte alebo mozoľa

Lastovičník na kurie oko alebo ricínový olej?

Lastovičník je veľmi účinná rastlina na kurie oká. Z tejto rastliny stačí extrakt zo stonky, týmto extraktom potierajte postihnuté miesta. Na zmäkčenie a následné odstránenie kurích ôk pomôže aj ricínový olej. Kvapnite olej na vatový tampón a pomocou náplasti pripevnite na kurie oko. Opakujte denne, kurie oko za nejakú dobu zmäkne a zmizne.

Tip: Lastovičník oceníte aj v prípade, že vás trápi bradavice. Vyskúšajte tinkturu na bradavice Čisté tělo!

lastovicnik

Ananásová kôra, ako účinný bojovník

Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, či je možné niečo urobiť z kôry ananásu, tu je tip pre vás. Použite ju na ošetrenie svojich mozoľov! Priložte kúsok kôry na zhrubnutú pokožku a enzýmy začnú pracovať na jej zmäkčení, tým bude oveľa ľahšie odstránenie.

Ľanový olej nielen do kuchyne?

Ľanový olej môžete použiť do šalátov a iných jedál ako spôsob, ako začleniť zdravé protizápalové látky do vašej stravy, ale vedeli ste, že môže tiež pomôcť zmäkčiť tvrdohlavý mozoľ alebo kurie oko? Pred spaním namočte malú čistú handričku do ľanového oleja a prikryte ním mozoľ alebo kurie oko. Potom ho cez noc prikryte obväzom. Ráno bude pokožka zmäkčená, jemným trením pemzou alebo pilníkom odstránite odumretú pokožku.

Tip: Podobným spôsobom môžete na kurie oká využiť tiež tujový olej. Postihnuté miesto natrite, zabaľte a nechajte olej pôsobiť, ideálne niekoľkokrát denne.

Ako odstrániť kurie oko s pomocou aloe vera?

Ďalšou skvelou liečbou kurích ôk cez noc je aloe! Tento liek funguje najlepšie s listom aloe, ale môžete použiť aj 100 percentný čistý aloe gél. Z rastliny odrežte malý kúsok, rozrežte ho a priložte mazľavou stranou na kurie oko. Prikryte obväzom a nechajte ho do rána pôsobiť. Ráno odhalíte mäkké kurie oko, ktoré sa dá ľahko odstrániť!

Tip: Kurie oká môžete tiež ráno a večer potierať 100% čajovníkovým olejom Tea tree.

Ako na kurie oko u detí?

Nechajte svoje dieťa nosiť kvalitnú obuv, ktorá správne sedí a je priestranná. Zníži sa tým trenie a kurím okám alebo mozoľom sa poskytne čas na uzdravenie. Na utlmenie mozoľa alebo kurieho oka použite ochranné náplaste. Zjemnite kurie oko alebo mozoľ a odstráňte odumretú pokožku použitím voľne predajných produktov, ako je kyselina salicylová. Ak má vaše dieťa problémy s prietokom krvi alebo cukrovku, poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako vyskúšate akúkoľvek domácu liečbu.

Namočte kurie oko do teplej vody a potom pemzou zotrite odumretú pokožku. Pravidelné umývanie nôh je veľmi dôležité, rovnako ako hydratácia krémom. Suchá koža môže spôsobiť prasknutie a krvácanie kurieho oka.

Zavolajte svojmu lekárovi alebo vyhľadajte okamžitú lekársku pomoc, ak:

Vaše dieťa má príznaky infekcie, ako napríklad:

  1. Zvýšená bolesť, opuch, teplo alebo začervenanie okolo kurieho oka.
  2. Hnis vytekajúci z kurieho oka.
  3. Horúčka.
Mohlo by vás zaujímať

Skôr než sa pustíte do jedla/Koreniny nielen pre chuť

Rozmarín - podporuje trávenie, zvyšuje vylučovanie moču, povzbudzuje nervovú sústavu, osoží proti nadúvaniu a pri zníženom tlaku,...

22.3.2009
4593 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní