Nedostatok energie na jar a ako si pomôcť.

5417 zobrazení

Jar je mnohých ľudí symbolom života, energie a nádeje. Paradoxne mnoho z nás sa v tomto prechodovom období necíti dobre a z našich bylinkárskych skúseností môžeme povedať, že stačí len málo k tomu, aby sme sa začali cítiť oveľa lepšie.

Je všeobecne známe, že telo sa počas príchodu jari na nastavuje na nové obdobie života a preto sú zvýšené energetické požiadavky....
zdroj: google.com

Je všeobecne známe, že telo sa počas príchodu jari na nastavuje na nové obdobie života a preto sú zvýšené energetické požiadavky. Keďže najviac energie odoberá tráviaci trakt, je mimoriadne vhodné ho v tomto období príliš nezaťažovať. Preto aj v tomto období sa držia jarné očisty a pôsty, ktoré pomôžu telu k reštartu. My sa však v dnešnom článku nebudeme zaoberať týmito detoxikáciami aj keď Vám môžeme odporučiť skvele namiešaný produkt z 34 zložiek zeleninových a zelených štiav a klíčkov. Tým produktom je náš obľúbený Perfect food powder . Je skvelý preto, lebo pri očistách takmer vždy kriticky chýbajú ľuďom dôležité prvky na správne fungovanie organizmu. Perfect food ich skvele doplní.

Primárny problém je však v tom, že naše telo po dlhej dobe nižšieho slnečného svitu má často narušený hormonálny systém.

Ide najmä o nedostatok serotonínu (hormónu šťastia), ktoré počas tohoto obdobia výrazne ovplyvňuje celý hormonálny systém človeka. Podľa vedeckých výskumov tvorbu serotonínu významne ovplyvňuje dĺžka slnečného svitu. Každé narušenie homeostázy, teda stavu, pri ktorom je vnútorné prostredie živého organizmu v určitých limitoch a umožňuje jeho normálne fungovanie je vysoko energeticky náročné.

Táto vysoká energetická náročnosť následne vyvoláva vysokú spotrebu vitamínov a minerálov. Keď tieto prvky v tomto období dostatočne nedopĺňame v strave, ktorá je prirodzene chudobnejšia na ovocie a zeleninu, organizmus prestane stíhať. Začne čerpať z energetických rezerv organizmu a my sa cítime slabí, bez energie a depresívne.

Dobrou možnosťou je doplniť vitamíny a minerály formou výživových doplnkov. Väčšina z nich má však takú nízku vstrebateľnosť, že pôsobia skôr na úrovni placeba ako na úrovni biochémie. Keď sa pre ne však rozhodnete, vždy si na prvom mieste pozerajte spôsob výroby a vstrebateľnosť. Keďže väčšina výrobcov túto najdôležitejšiu skutočnosť neuvádza, ostáva nám len študovať a získavať informácie zo spoľahlivých zdrojov. Po našich dlhoročných skúsenostiach Vám vieme odporučiť prírodné organické minerály a vitamíny, ktoré môžete nájsť na tomto linku.

Z mnohých vitamínov a minerálov naše odporúčanie na jar je vitamín B12 - ktorý u nás nájdete napr. B12 v spreji. Vitamín B12 je dôležitý pre správnu energiu, ale aj vitamín mega B-komplex je správnou voľbou v tomto období. Tento komplex vitamínov je dôležitý pre správnu prácu mozgu a vstrebávanie dôležitých prvkov do organizmu. Pre ženy, ktoré sú prirodzene anemické z každo mesačného menštruačného cyklu odporúčame doplnenie prírodného organického železa (užívanie železa sa neodporúča pri onkologických a iných závažných ochoreniach tráviaceho traktu). Ak Vás zaujíma táto téma, odporúčame náš článok “Pozor na Anémiu ! Môže výrazne znížiť kvalitu Vášho života”

Našou hlavnou radou však bude pozitívne ovplyvnenie tvorby serotonínu liečivými rastlinami.

Treba si uvedomiť, že liečivé rastliny sa od pradávna miešajú do zmesí a väčšinou dobre namiešaná kombinácia, starý recept, býva tou najsprávnejšou voľbou. Preto Vám počas tohoto obdobia odporúčame skvele namiešanú tinktúru Cedof, ktorú užívajte spolu s tinktúrou z Lipy.

Výbornou antidepresívnou bylinkou je Vŕbka úzkolistá. Tú nájdete napr. aj v Ivan Čaji, ktorý pijte v tomto období pravidelne 2 až 3 šálky denne. Neobsahuje teín, takže ho môžete piť aj večer pred spaním. 

Špičkovým produktom, mimoriadne vhodným pre toto náročné obdobie je vzácny Krill olej. Okrem antidepresívneho pôsobenia výrazne pomáha pri vysokom cholesterole a problémoch so srdiečkom, či vysokými lipidmi v krvi.

Nakoniec poslednou radou budú tzv. super probiotiká. Keďže absolútna väčšina serotonínu sa tvorí v tráviacom trakte, malá časť v kostnej dreni a ešte menšia časť v mozgu, z našich skúseností je dôležité sa zamerať na správnu činnosť tráviaceho traktu. To môžeme docieliť napríklad kvalitnými probiotikami.

Čo sú však kvalitné probiotiká ? Vždy sa pozerajte koľko CFU a koľko probiotických kmeňov obsahujú. Hodnoty CFU pre dospelých v jednej dávke by mali byť viac ako 20 miliárd CFU a aby obsahovali aspoň 10 probiotických kmeňov.

Prajem Vám, aby ste toto prechodné obdobie zvládli aj s pomocou prírodných prostriedkov čo najlepšie

Ing. Pavol Machnič, redakcia Zdravý svet

Mohlo by vás zaujímať

Helicobakter pylori - ako proti nemu využiť silu byliniek

V článku sa dozviete: Čo spôsobuje problémy s trávením Aké sú príznaky helikobaktera Ako sa zbaviť helikobaktera použitím byliniek...

21.4.2022
9265 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní