Osteoporóza je obrovský problém, väčší ako tušíte.

7172 zobrazení

Osteoporóza sa začína často s menopauzou. Každá žena po 40-tke by preto mala spozornieť, ak sa v jej v rodine vyskytla osteoporóza, čiže rednutie kostí a úbytok kostného tkaniva. Osteoporóza je na 70% dedičná, takže ak ju mali vaši príbuzní, je potrebné začať s výraznou prevenciou.

Súčasný sedavý životný štýl, u časti populácie intolerancia laktózy a aj kampane na obmedzenie spotreby mlieka a mliečnych výrobkov,...
zdroj: google.com

Súčasný sedavý životný štýl, u časti populácie intolerancia laktózy a aj kampane na obmedzenie spotreby mlieka a mliečnych výrobkov, za posledných 50 rokov spôsobili viac ako 1000 percentný nárast osteoporózy. Väčšina populácie sa čoraz menej hýbe a taktiež nevie alternatívnou stravou dostatočne nahradiť výpadok vápnika z mliečnych výrobkov, a to je zásadný problém.

Keďže kosti prestávajú mať svoju tuhosť, hlavným problémom osteoporózy sú zlomeniny. Najobávanejším problémom býva zlomenina kŕčka stehennej kosti, ktorá je veľmi nebezpečná. Viac ako 30% ľudí po nej zomiera a len málo ľudí sa dokáže po tejto zlomenine zotaviť. Väčšina ostáva s ťažkým celoživotným postihnutím. Obávané sú aj zlomeniny chrbtice. Následne u pacientov zanechajú celoživotné problémy s pohyblivosťou a takmer trvalými bolesťami.

O osteoporóze sa málo hovorí, ale je to taký závažný problém u žien, ako napríklad rakovina maternice či rakovina prsníka. Úmrtnosť  pri osteoporóze býva dokonca vyššia, ako pri spomínaných ochoreniach.

Osteoporóza však môže nastúpiť aj po rôznych chorobách a užívaní niektorých druhov liekov, najmä kortikoidov. Ohrozené sú aj ženy po anorexii, s celkovo nízkou váhou, ale všeobecne (aj muži), ľudia po ochoreniach pečene, obličiek a najmä štítnej žľazy . To platí aj pre ženy pri problémoch s estrogénom, čiže s poruchami menštruačného cyklu. Osteoporózu výrazne štartujú problémy so ženskými hormónmi.

Veľkým problémom osteoporózy je, že vôbec neviete, že ju môžete mať. V prvých štádiách nemáte bolesti a zistíte ju až po prvej zlomenine. Vtedy je osteoporóza už spravidla veľmi rozvinutá a riešenie je problematické.

Takže ak ste v cieľovej skupine ľudí, máte na ňu predispozíciu, odporúčam, aby ste si zistili, v akom stave sú vaše kosti. Existujú neinvazívne vyšetrenia, ktoré vám na túto otázku dajú odpoveď. Poraďte sa preto so svojím lekárom a dajte si vyšetriť svoje kosti. V každom prípade vám odporúčam prevenciu osteoporózy.

Preto pri prírodnej liečbe využívame okrem dodávania dôležitých minerálnych prvkov a vitamínov, tzv. fytoestrogény, čiže rastlinné látky, ktoré vyvolávajú v ženskom organizme podobné účinky ako estrogén a progesterón. Dodanie len samotných minerálnych prvkov a vitamínov v mnohých prípadoch nevedie k želanému výsledku.

Poďme k prevencii a liečbe osteoporózy prírodnými prostriedkami.

Základom je pravidelný prísun hlavne vápnika, horčíka, vitamínu D3, vitamínu K2 a prírodných fytoestrogénov. Preto na osteoporózu nepomôže len vápnik, ako si myslí mnoho ľudí.

Aby som to zjednodušil, jednotlivé, hore spomenuté prvky, sú dôležité pre výživu a obnovu kostného tkaniva a fytoestrogény pôsobia ako katalyzátor, ktorý tieto komplexné živiny a prvky pomôže zabudovať do kostného tkaniva.

Vápnik a Horčík. Je mimoriadne dôležité, aby ste dodávali telu denne vápnik a horčík vo vysoko vstrebateľných formách – čiže v strave. Vysoké hodnoty vápnika nájdete v mlieku, jogurtoch, bryndzi, syroch, v  makovom oleji, brokolici, špenáte, fazuli, šošovici, rybách či vlašských orechoch alebo tzv. organických doplnkoch stravy, kde sú anorganické prvky už spracované rastlinami. Horčík sa nachádza v ovocí, zelenine a strukovinách.

Ak nie ste schopní zabezpečiť si významný denný prísun stravou, potom odporúčame jeden z najkomplexnejších prírodných zdrojov prírodného vápnika a horčíka spolu s vitamínmi, najlepšie v lipozomálnej forme D3 a K2 (forma MK-7) alebo v prípravku lipozomálny vápnik.

Keďže horčík je mimoriadne dôležitý pre prácu mnohých orgánových skupín, dodávať si ho priamo cez pokožku môžete aj formou magnéziového oleja.

Vitamíny D3 a K2 najmä forma MK-7

Významným zdrojom vitamínu D3 je UV žiarenie zo slnka. Až 90 % vitamínu D3 máme zo slniečka. Ľudia, ktorí sa vôbec neslnia, potrebujú vitamín D3 dostať iným spôsobom.  Odporúčame tento lipozomálny vitamín D3 s vitamínom K2 s  mimoriadne vysokou vstrebateľnosťou. Prírodným zdrojom sú najmä ryby, treščia pečeň, rybí olej. Ak ste vegetariáni a neslníte sa, odporúčame vám dopĺňať D3 napr. D3 sprejom. Zdrojom K2 sú črevné baktérie, ale aj mlieko a mliečne výrobky, fermentované potraviny.

Fytoestrogény

Ako som už vyššie spomenul, bez fytoestrogénov sa všetky prvky, ktoré telu dodáme dopravia do kostí len problematicky. Preto ženám odporúčam k horeuvedeným prvkom bylinnú tinktúru P34 z púčikov jelše, ostružiny černicovej a ostružiny malinovej. Ženy, ktoré majú v klimaktériu väčšie problémy, odporúčam k tinktúre P34 tinktúru femina T9 alebo tinkúru SV16 alchemilka-ďatelina lúčna.

Ak ste v ohrozenej cieľovej skupine, pri prevencii vám odporúčam aspoň raz za štvrť roka kúru s lipozomálnym vánikom, lipozomálnym D3+K2 + tinktúrou P34 jelša-malina-černica.

Ak sú po vyšetrení  vaše kosti v poriadku, vaša strava je zdravá a pestrá, ale blíži sa klimaktérium, odporúčam vám  aspoň 4x do roka so zmenou ročných období  preventívne si nasadiť bylinnú tinktúru P34 (aspoň dve tinktúry po sebe). Do svojho jedálnička na polievanie šalátov pravidelne zaraďte  makový olej. Je veľmi chutný a keď si na jeho lahodnú chuť zvyknete, šalát bez neho už nebudete chcieť.

Verím, že týchto niekoľko rád vám pomôže prekonať a držať pod kontrolou tohto skutočného strašiaka, ktorý sa volá osteoporóza.  Určite ju nepodceňujte. Nevyplatí sa to. To vám povedia len tí, ktorí s týmto ochorením denno-denne zápasia. Tých ale veľa na ulici nestretnete...

Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk
Foto od Rondell MellingStefan Keller,  congerdesign z Pixabay 

Mohlo by vás zaujímať

Panenský kokosový olej BIO

Panenský kokosový olej BIO Je možné použiť rôzne metódy pre oddelenie oleja z mlieka. Najkvalitnejší olej poskytuje metóda...

26.11.2009
3766 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní