Pestrec mariánsky

27.2.2015
6371 zobrazení

Pestrec mariánsky patrí medzi najpôsobivejšie liečivé rastliny. Pochádza zo Stredomoria, u nás sa iba pestuje. Zbierajú sa mladé zdravé listy, ale hlavne semeno, ktoré možno kúpiť aj v bylinkárni.

slovensky: Pestrec mariánsky latinsky: Silybum marianum česky: Ostropestřec mariánsky 
 
 Pre svoju tŕnitosť dostal ľudový názor...
zdroj: Google.com

slovensky: Pestrec mariánsky latinsky: Silybum marianum česky: Ostropestřec mariánsky 

Pre svoju tŕnitosť dostal ľudový názor „Kristova koruna" a spája sa s históriou ukrižovania Krista. Pre biele pruhy na listoch ho volajú tiež „mariánsky bodliak." Pruhy symbolizujú mlieko Panny Márie. Jeho pár kvapiek spadlo vraj na listy pestreca počas dojčenia malého Krista.

Vo voľnej prírode sa takmer nevyskytuje. Listy pestreca zbierame ešte pred rozkvitnutím, ale len pekné zdravé a sýto sfarbené. Pri zbere si treba dať pozor, pretože rastlina je veľmi pichľavá. Plody zbierame krátko pred úplným dozretím. 

Liečivé účinky pestreca boli známe už v antike. Prvoradé použitie je na všetky druhy ochorení pečene. Podporuje jej regeneráciu. Súčasne prospieva aj žlčníku a celej tráviacej sústave.

Má však aj ďalšie možnosti uplatnenia. Napráva poruchy krvného obehu, osoží pri nízkom krvnom tlaku, tonizuje cievy, priaznivo vplýva na ochorenia srdcovo-cievneho systému. Pôsobí aj pri migrénach a závratoch., priaznivo pôsobí na pľúcne tkanivo a na ženské orgány.

Posilňuje organizmus, lieči rôzne druhy alergie, ako napríklad žihľavku a sennú nádchu, pomáha pri astmatických záchvatoch a odstraňuje nevoľnosť pri cestovaní.

V terapeutických dávkach je neškodný, jeho užívanie sa však neodporúča pri veľmi vysokom krvnom tlaku a v tehotenstve.
V našich bylinkárňach ho nájdete aj vo forme tinktúry s kódom Pestrec mariánsky T30 alebo z púčiku Pestrec P57.

Čajová zmes na stvrdnutú pečeň:
semeno pestreca 5 dielov
list pečeňovníka 4 diely
vňať zemedymu 3 diely
vňať repíka 3
koreň púpavy 2
koreň čakanky 2
vňať ľubovníka 2
Dve lyžice zmesi dáme do ½ l vriacej vody a súčasne pridáme 1 kávovú lyžičku nadrobno roztlčeného semena pestreca. Zmiešame a necháme prikryté asi 20 minút vylúhovať. Precedíme a pijeme dva až trikrát denne, 20 - 25 minút pred jedlom.

Zaujímavosťou je tzv. Rademacherova tinktúra, ktorá je založená na princípe podielu jednotlivých orgánov na celkovom ochorení. Napríklad pri problémoch so zažívaním sa na nich väčšinou podieľa pečeň, žlčník (žlčovody) a žalúdok (šťavy). Veľmi stručne povedané, zloženie tinktúry sa riadi podielom jednotlivých orgánov na celkovom ochorení. Ak žlčník funguje nedostatočne a podieľa sa zo 60% na celkových ťažkostiach, nedávame do kombinácie väčšie množstvo bylín podporujúcich činnosť pečene (pestrec T30), ale byliny účinkujúce na žlčník (lastovičník). Ak je príčinou ťažkostí žalúdok, prednostne riešime tento problém a  aplikujeme byliny, ktoré pôsobia najmä na žalúdok (benedikt). Kombináciou týchto troch bylín (pestrec, lastovičník, benedikt) riešime operatívne problémy spojené s tráviacimi orgánmi. Doterajšie dlhodobé výsledky s Rademacherovou tinktúrou sú vynikajúce.

Ak máte v záhradke pestrec a doma chováte psíka, rád si na pestrecových kvetoch a plodoch "pochutná vtedy, keď to potrebuje,  aj keď sú kvety pichľavé. Zvieratká inštinktívne cítia liečivú silu prírody. Naučme sa ju lepšie vnímať a cítiť aj my.

Mgr. Dagmar Machničová a Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Fluorit

Fluorit je ďalší zo vzácnych polodrahokamov, ktorý Vám dnes predstavíme. Svojou farebnosťou a svojim vyžarovaním dokáže osloviť...

30.12.2012
1823 zobrazení

Diskusia