Bazalka pravá - poznáte jej liečivé účinky?

16472 zobrazení

Dnes sa budeme venovať rastlinke, ktorú môžeme nájsť u milovníkov byliniek v kvetináčoch na oknách alebo na balkónoch, kde po celý rok kvitne a rozvoniava. Tí, ktorí majú rodinné domy, môžu bazalku vysádzať priamo do bylinkovej záhradky.

slovensky: Bazalka pravá, latinsky: Ocimum basilicum, česky: Bazalka, ľudový názov: Bazalienka, Basilica  V nasledujúcom článku sa...
zdroj: google.com

slovensky: Bazalka pravá, latinsky: Ocimum basilicum, česky: Bazalka, ľudový názov: Bazalienka, Basilica

V nasledujúcom článku sa dočítate:

Bazalku poznajú hádam všetky dobré gazdinky. Využívajú ju v kuchyni ako koreninu, no nie všetci vedia, že je zároveň aj liečivou bylinkou.

Pre svoju príjemnú chuť a vôňu si našla bazalka v rôznych kultúrach odlišné uplatnenie. V starovekom Grécku ju užívali ako vzácne korenie a slúžila aj ako liek pri uštipnutí hadom alebo škorpiónom. V gréckej cirkvi je súčasťou svätenej vody, ktorú kladú k oltárom, pretože vraj ako prvá vyrástla pri Ježišovom hrobe. V Mexiku nosievajú ľudia vňať bazalky vo vrecúšku na krku, aby boli bohatí a aby ich neopúšťalo šťastie.

Bazalka je jednoročná liečivá rastlina z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae). Má špecifickú intenzívnu vôňu. Ľudovo sa bazalke hovorí i basilika, prípadne bazalienka.

Pôvod bazalky

Bazalka je medonosnou rastlinou, pre svoju bohatosť kvitnutia je veľmi cennou včelárskou rastlinou. 
Bazalka pôvodne pochádza z oblasti Indie, pestuje sa už od staroveku. Do Európy bola bazalka privezená v 16. storočí, najmä ako okrasná rastlina. V súčasnosti existuje veľké množstvo odlišných druhov bazalky s rozmanitou farbou kvetov i listov. Ocimum zahŕňa približne 50 druhov polokerov a bylín, ktoré rastú v tropických až miernych podnebných pásmach.

Narastá do výšky 20 až 40 cm. Rastlina má kríčkovitý vzhľad. Listy sú protistojné, vajcovitého tvaru, zriedka po okrajoch zúbkaté, na dlhých stopkách. Kvety sú zvyčajne biele, žltobiele alebo ružovofialové, usporiadané po šesť klasov v pazuchách listov.
Bazalka je rastlina nenáročná na pestovanie, preto je veľmi vhodná na pestovanie v interiéri. Obľubuje teplé slnečné stanovištia chránené pred mrazom a vetrom.

Zber bazalky

Kvitne od júna do septembra. 
Semená sa vysievajú v marci do debničiek alebo pareniska. Rastline vyhovuje kyprá, nie príliš suchá pôda bohatá na živiny. Klíči približne za 10 až 14 dní.

Zbiera sa koreň i s podzemkom, prípadne i vňať, listy, kvety a plody. Pre ďalšie využitie rastlinu opatrne sušíme pri teplote 35 °C v tenkých vrstvách.

Využitie bazalky

Bazalka sa používa ako korenina pridávaná do jedál, ďalej sa využíva i v lekárnictve a voňavkárstve. Sušené listy ako korenie do jedál alebo vo forme čaju podporujú trávenie. Najlepšie je spracovať bazalku hneď po odrezaní, v dobe krátko pred kvitnutím (v tomto období majú listy bazalky najintenzívnejšiu chuť i arómu). Listy bazalky sa pridávajú do šalátov, na ochutenie mäsa, či omáčok. Zaujímavým faktom je, že bazalka si i pri tepelnom spracovaní uchováva svoje liečivé schopnosti.

Účinky bazalky

Bazalka nemá jednoznačne určené liečebné použitie, ale pre svoje všestranne priaznivé zdravotné účinky sa uplatňuje ako prísada do rôznych čajových zmesí. Na prvom mieste patrí do čajov proti kŕčom, preventívne ju možno piť aj samostatne, šálku denne.

Zlepšuje tvorbu materského mlieka, zvyšuje krvný tlak a prospieva aj žalúdku, zvlášť pri poruchách po užívaní syntetických liekov.

Tak ako ľubovník má kontraindikáciu napr. s antidepresívami, tak aj bazalka má nasledovné kontraindikácie:

Bazalka je všeobecne považovaná za bezpečnú v normálnych množstvách, ale môže sa vyskytnúť niekoľko potenciálnych interakcií s liekmi.

1. Krvné zrazeniny: Bazalka môže ovplyvniť krv a má potenciál spôsobiť zvýšené riziko krvných zrazenín. To môže byť problém pre ľudí užívajúcich lieky na riedenie krvi, ako je warfarín, heparín alebo clopidogrel.

2. Diabetes: Bazalka môže znižovať hladinu cukru v krvi a ovplyvniť kontrolu cukrovky. Ľudia užívajúci lieky na diabetes, ako je inzulín alebo metformín, by mali byť opatrní, lebo hrozí hypoglykémia.

3. Krvný tlak: Bazalka môže zvýšiť krvný tlak, to môže byť problém pre tých, ktorí užívajú lieky na kontrolu krvného tlaku.

4. Sedatíva: Bazalka môže pôsobiť ako sedatívum a zvýšiť účinky iných liekov, ktoré spôsobujú ospalosť alebo pomalé dýchanie.

Treba mať na pamäti, že aj keď je bazalka prírodná a bezpečná v malých množstvách, vysoké dávky môžu spôsobiť problémy.

Priaznivý účinok má bazalka i pri nadmernom tvorení plynov, t. j. nadúvaní. Dráždením žalúdočných žliaz vyvoláva bazalka zvýšenú chuť do jedla. Účinkuje i protizápalovo pri ochoreniach ústnej dutiny, má protikŕčový účinok pri chronickej bronchitíde s výrazným kašľom.

Bazalka je výborným bojovníkom proti plesniam, vírusom a taktiež má protinádorové pôsobenie. Prítomnosť plesní sa dá v tele len ťažko rozpoznať. Jedným z najrozšírenejších príznakov je plynnatosť, nafukovanie a hnačka, ktorá nastupuje predovšetkým po konzumácii sladkostí alebo škrobov. K ďalším príznakom patria problémy s dýchaním, srdcom - problémy, ktoré sa označujú ako psychosomatické choroby srdca.

Často ľudia, ktorí sú postihnutí plesňami, nechcú o svojich problémoch hovoriť a odďaľujú tak ich liečbu. Ani sa im pravdupovediac nedivíme, pretože plesňové problémy na koži, konečníku, biely povlak v ústach a na jazyku - to nie sú veľmi príjemné prejavy.

Predpokladá sa, že v ľudskom tele je asi 100 druhov škodlivých plesní, ktoré v ňom parazitujú. K najrozšírenejším prejavom v tele človeka patria rôzne alergické prejavy, infekcie dýchacích ciest, gynekologické infekcie, najmä výtoky, infekcie močových ciest.

Črevná plesňová infekcia sa niekedy prejavuje svojimi príznakmi ako cukrovka, narušenie energetického metabolizmu, dochádza k únave, znižuje sa výkonnosť človeka. Plesne tiež produkujú nebezpečné mykotoxíny, ktoré sa neprejavujú hneď, ale môžu spôsobovať rôzne chronické ochorenia. Niektoré z nich napádajú obličky, pečeň, vyvolávajú poruchy plodnosti, oslabujú srdce a narúšajú nervový systém.

Protiplesňovo pôsobí spomínaná Bazalka posvätná spolu s Orechom americkým a nechtíkom lekárskym, ktorý je výborný na ženské problémy s výtokmi.

Vynikajúcim prostriedkom, ktorý bojuje proti plesniam je cesnak, ktorý obmedzuje výskyt zlatého stafylokoku a Candidy albicans. Taktiež tinktúra zo semien grapefruitu, tiež plamienka zamatovohlúbiková a ši-také.

Druhy bazalky v našom e-shope

Spomínali sme, že existuje mnoho druhov bazalky. V našich Bylinkárňach a na eshope nájdete produkty z Bazalky posvätnej - Tulsi (Ocimum sanctum). Môžete si ju zadovážiť v podobe tinktúry z gemmoterapie od pani Mgr. J. Podhornej. Tinktúra z bazalky posvätnej P67 harmonizuje tráviacu sústavu. Podporuje činnosť žalúdka, vylučovanie žlče, tlmí plynnatosť. Povzbudzuje obranný systém, má protibakteriálne účinky. Pomáha udržiavať normálnu hladinu krvného cukru.

Ďalej si ju môžete v našej internetovej bylinkárni  kúpiť v podobe silice. Má silný stimulujúci účinok, šíri okolo seba teplo. Používa sa proti migréne, bolestivej menštruácii, pri dýchacích ťažkostiach, kašli a astme. Upokojuje nervy. Neodporúča sa používať v tehotenstve a pri vysokom tlaku. 

Do pozornosti dávame všetkým mamičkám, ktoré dojčia svoje dieťatko sirup Laktofyt (Kláštorná officína), ktorý obsahuje zmes bylín a medzi nimi i Bazalku posvätnú. Je vhodný počas kojenia. Účinné látky byliniek obsiahnutých v sirupe pôsobia nielen na tvorbu materského mlieka, ale prechádzajúc do materského mlieka priaznivo pôsobia na zažívanie kojenca. Jarabina lekárska podporuje tvorbu a vylučovanie mlieka, zbavuje telo prebytočných tekutín a priaznivo ovplyvňuje látkovú výmenu. Aníz, Fenikel, Rasca pôsobia proti nafukovaniu, zvyšujú tvorbu mlieka, zlepšujú trávenie. Bazalka - zlepšuje žalúdočnú činnosť, upokojuje. Je vhodná aj pri nespavosti, migréne, vyčerpanosti či depresii. Podporuje tvorbu materského mlieka. Medovka - celkovo upokojuje, zvlášť tráviaci trakt, zvyšuje tvorbu žlče, pomáha pri nespavosti. Ibištek tlmí kŕče, dodáva sirupu lahodnú chuť, vôňu a farbu. 

Bazalku nájdete aj v prírodných glycerínových mydlách, a to v prírodnom glycerínovom mydle Romantika s vôňou čerešňového kvetu a bazalky alebo v mydle Dolce vivere Capri - pomarančový kvet, bazalka, ktoré vám pripomenú nádhernú toskánsku prírodu Talianska.

Bazalkové čaje

Bazalku posvätnú nájdete aj v čajovinách. Napr. ju obsahuje čajovina Mykózy od Valdemara Grešíka, českého bylinkára. Je vhodná pri kandidózach, plesniach v tráviacom či pohlavnom trakte.

Ďalším obľúbeným čajíkom obsahujúcim Bazalku posvätnú je Tulsi - himalájsky čaj. Tento čajík priaznivo pôsobí na celkovú ochranu dýchacích ciest, pomáha pri prechladnutí, kašli a bolestiach v krku, uľavuje pri obtiažnom prehĺtaní, chrípkových príznakoch a zvýšenej telesnej teplote a je vhodný pri angíne, zápale pľúc, zápale priedušiek a astme.

V našej ponuke sú semená Bazalky posvätnej pod názvom Oči-oči-ča. Semená bazalky - Ocimum basilicum sa podávali v nápoji (falooda - pôvodne perzský nápoj) už na indickom dvore mughalských panovníkov. Vďaka ich liečivým vlastnostiam, ich účinky využíva aj indická ajurvéda. Semená sa vyznačujú tým, že po namočení pomerne rýchlo rôsolovitejú a vďaka tomu sa stali v Ázii základom mnohých zaujímavých nápojov.

Bazalka je výrazným antioxidantom, stimuluje imunitný systém, pomáha liečiť astmu a alergie. Nie je však vhodná pre tehotné ženy.

Nápoj zo semien bazalky má výrazný očistný charakter. Rôsolovité semená v tráviacom trakte pomáhajú okrem iného očistiť organizmus od nežiaducich látok.

Bazalka a recepty

Pridávame jeden receptík na prípravu liečivého a zároveň lahodného čaju, ktorý nazývame Tisíc očí na dne mora.
Odporúčame si pripraviť čaj z našej ponuky Poklad Perzie (výborný čaj so zázvorom). Vo vedľajšej šálke zalejeme malú lyžičku semien horúcou vodou a necháme zrôsolovatieť - trvá to cca 5min. Potom takto zrôsolovatené semená (časť z nich) pridáme do šálky čaju. Môžeme ho jemne dosladiť medom. Podávame horúci alebo ľadovo vychladený.

Potom pochopíte, prečo čajík nazývame Tisíc očí na dne mora - budete si pochutnávať na čaji, v ktorom sa "kúpe" tisíc očí sťaby na dne mora.

A napokon si môžete zadovážiť NORI VLOČKY,- tradičné jemné sušené morské riasy (tzv. morská bazalka), ktoré používame pri príprave rôznych jedál, môžeme nimi jemne posypať pizzu, cestoviny, ryžu, zeleninu, vhodné sú do polievok, šalátov, taktiež aj na chlieb, mufiny, palacinky, omáčky a dressingy.

Nuž a čo dodať na záver. Dúfame, že ste sa v našom článočku dozvedeli opäť niečo nové. Keďže sme dnes spomínali i plesne, pýtate sa určite, ako sa môžete proti nim brániť?
• Predovšetkým nejedzte potraviny, ktoré sú nimi napadnuté,
• po liečbe antibiotikami sa snažte telo prečistiť kyslo-mliečnymi a acidofilnými výrobkami,
• prezrite si svoje príbytky a očistite ich od plesní (existujú špeciálne prípravky na ich odstránenie, nikdy ich nasucho nezotierajte), 
• taktiež vaše telo preventívne zbavte plesní, zadovážením si spomínaných výluhov z gemmoterapie.

Nezabúdajte, že prevencia je veľmi dôležitá. Liečba gemmoterapiou pôsobí regeneratívne, preventívne aj ozdravujúco, a preto môže prospieť i človeku, ktorý sa cíti zdravý.

Mgr. Dagmar Machničoa a Ing Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Mgr. Jarmila Podhorná - Byliny léčí, Dionýz Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny a internet

Mohlo by vás zaujímať

Jarná očista 2015

Je len na nás, či využijeme to, čo nám jar ponúka. Jar ponúka aj úplne iný typ energií a my ho vnímame už plnými dúškami. Celá...

28.3.2015
4214 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní