Rozprávanie o čaji, bylinkách a zdraví II.

3606 zobrazení

Keď som Ti písala, ortuť v teplomeri sa vyšplhala k 30 stupňom. Takže ktorý z čajov nás osvieži počas horúcich dní? Teda, ktoré čaje...
zdroj: google.com

Keď som Ti písala, ortuť v teplomeri sa vyšplhala k 30 stupňom. Takže ktorý z čajov nás osvieži počas horúcich dní? Teda, ktoré čaje možno piť studené a majú aj akýsi chladiaci efekt?

Nadviazal by som na predchádzajúci rozhovor a ponúknem pre tvojich čitateľov ľadový zelený čaj pripravený macerovaním. Myslím, že málokto už vyskúšal zelený čaj pripravený macerovaním. Odporúčam čistý čínsky zelený organic tea - Lu Xue Ya. 5 až 7 gramov tohto čaju nechajte macerovať v chladnej vode v dvojdecovom pohári 7 - 10 minút. Nemusí sa zliať tak, ako keď pripravujeme teplý zelený čaj, ale môžete ho piť z toho istého pohára. Kto chce zliať po udanom čase macerácie, môže. Nech si každý vyskúša, ako je to pre neho najpríjemnejšie a najlepšie. Lístočky čaju dokreslia zážitok z pitia tohto skvelého nápoja. V horúcich dňoch pridajte pár kociek ľadu a super rýchle a kvalitné osvieženie s príjemnou chuťou a vôňou je na svete. V čajovniach a e-shopoch si treba pýtať zelený čaj vhodný aj na prípravu macerovaním za studena.

Takto pripravené zelené čaje môžeme tiež ochutiť aj limetkami alebo citrónom. Vtedy sa odporúča čaj prisladiť, aby sa chuť zharmonizovala. Pokojne pri servírovaní pridajte čerstvú mätu a trošku čerstvej medovky, bylinky rozmačkajte. Ľad je samozrejmosťou. Chuť a vôňa vás očarí. Dúfam, že sa vám už slinky zbiehajú.

Keď sme pri zelenom čaji a osviežení v horúčavách, nesmieme zabudnúť na spôsob prípravy zeleného čaju z moslimských krajín, ktorý sa pije horúci a silne sladený. Kto bol v Maroku, ten isto ochutnal zelený čaj s marockou mätou. V Turecku sa pije tiež tento horúci zelený presladený čaj, ale bez mäty. V čajovniach zelený čaj s marockou mätou môžete kúpiť pod názvom Touareg, alebo si k sypanému zelenému čaju pridajte pár stoniek čerstvej mäty a skúste aj cukor. Arabi ho pridávajú naozaj veľa.

Môžeme si spolu s čajom dodať niečo také ako vitamínovú bombu?

Určite áno. Sú tu rooibosy a nekonečné množstvo ovocných čajov. Rooibos obsahuje veľmi veľa minerálov a neobsahuje žiadne triesloviny, takže dlhým lúhovaním nehorkne, naopak, je intenzívnejší. Ja si rooibos vôbec nezlievam. Rooibos môžeme zmiešať aj s ovocnými šťavami či čajmi, a tak pripravíme vitamínové, ale aj minerálové bomby. Rooibos má tú výhodu, že nemá teín, a tak aj ľudia so slabším srdiečkom ho môžu popíjať celý deň a aj večer. Zaspíme po ňom ako bábätká.

Niektorí skúsili len čistý rooibos a „nemusia" ho. Treba však vyskúšať nejaký dobre ochutený a garantujem, že 90 percent ľudí sa do neho zamiluje. Odporúčam napríklad rooibos Tantra, ochutený mandľami, kokosovými lupienkami, zázvorom, škoricou, jabĺčkami, kardamonom a čiernym korením. Je vynikajúci, je to môj obľúbený čaj.

Výborný v lete je šípkový čaj s ľadom, čiže vitamíny a osvieženie. Pri týchto ovocných čajoch kľudne experimentujte, rozviňte svoju fantáziu a nebojte sa nepoznaného.

A čo antistresové čajíky?

Na trhu je naozaj veľmi široký výber týchto antistresových čajových bylinných zmesí. Vynikajúca kombinácia je zmes ľubovník, šalvia, mäta, medovka. Takáto bylinná zmes je k dispozícii aj v tinktúre, čo je oveľa výhodnejšie, lebo by sa mala užívať dlhodobejšie a najmä pravidelne, čo pri čajovine len ťažko dodržíme. Je výhoda, že tých zmesí je veľa, lebo je vhodné pri dlhodobom užívaní bylinky striedať. Ja osobne odporúčam skôr antistres a antidepresívne bylinné tinktúry a čajíky len na spestrenie. Keď je človek pod akýmkoľvek stresovým faktorom, tlakom či v depresii a antistres čaj si pripraví raz za týždeň, nemá to ktovieaký účinok.

Viem, že najmä niektoré bylinky zle reagujú so slnkom, ako napríklad ľubovník, mohol by si uviesť niektoré ďalšie, ktoré by sme si určite nemali dať? Asi ani bazalka nie je tým pravým, lebo zasa zvyšuje krvný tlak....

Áno, ale neplatí to úplne pre všetkých. To obmedzenie je len pre fotosenzitívnych ľudí, kde ľubovník môže pri slnení vyvolať alergie. Niekto sa bojí práve preto užívať ľubovník v lete, aj keď sa neslní a nie je alergický. To je škoda, lebo ľubovník je jedna z našich najliečivejších liečivých rastlín, je to takmer ako žolík v kartách. Jeho hlavné miesto je pri nervových problémoch, psychickom napätí a depresiách. Ľubovník je vhodný pri všetkých formách zápalov a nervových porúch. Výborný je aj na afty, bolesti hlavy, Crohnovu chorobu, depresie, stres, nervozitu, žalúdočné vredy a ďalšie zdravotné problémy. Olej z ľubovníka môžeme používať aj ako masážny olej, najmä pri dlhodobých problémoch s chrbticou. Ľubovníkový olej pomáha „napučať" medzistavcové platničky a uvoľňuje „pricviknuté" nervy, ktoré vychádzajú z chrbtice.

Podobne je na tom liečebne aj mäta, ktorá má blahodárne účinky na tráviaci trakt a môže sa dlhodobo používať.

Čo sa týka časti otázky o bylinkách, ktoré by sme si nemali dať, tu sa nedá dať všeobecná odpoveď. Všetky bylinky si môžeme dať, keď ich potrebujeme na tú ktorú chorobu. Niekto potrebuje tlak zvýšiť, iný znížiť, niekto potrebuje schudnúť, iný pribrať, je to naozaj veľmi individuálne.

Takmer všetky bylinky majú multispektrálne pôsobenie, takže vždy si vyberáme bylinku priamo pre nás, a pozeráme sa na celé spektrum jej pôsobenia. Napríklad Arónia je výborný regulátor štítnej žľazy, pôsobí antiskleroticky a podporuje srdce a významne znižuje krvný tlak. Samozrejme, s bylinkami treba opatrne. Sú pre nás božím darom, preto s nimi treba aj tak zaobchádzať. Hlavne nepreháňať a radšej sa poradiť. Na našom portáli http://www.zdravysvet.sk máme aj bylinkovú poradňu, kde nám o.i. radí aj pani Mgr. Jarmila Podhorná z Čiech, ktorá ako prvá z nefrankofónnych krajín začala vyrábať v Čechách gemmoterapiu (tinktúry z púčikov rastlín) - podľa mnohých fytoterapeutov perlu každej bylinkárne. Budeme radi, keď budeme môcť poradiť pri riešení vašich problémov. Plný sortiment pani Mgr. Podhornej môžu tvoji čitatelia nájsť tiež u nás.

Chystáme slávnostné letné párty, poraď niečo naozaj exkluzívne

Aby som nevymýšľal „teplú vodu," odporúčam na letné párty staré dobré Mojito. Väčšine ľudí sa tento drink však spája s alkoholom, preto ho ešte nikdy neochutnali. Skúste takýto recept na nealkoholické Mojito:

Najprv rozmačkáme hrsť mäty s lyžičkou hnedého cukru. Aspoň dve limetky narežeme na štvrtinky a vymačkáme z nich šťavu do vysokého veľkého skleneného pohára, potom do neho pridáme aj limetky, ktoré sme vytlačili, aby nám do nápoja prešla aj chuť ich kôry. Dosypeme rozdrveným ľadom takmer až po okraj pohára. Na vrch pohára dáme 2 - 3 nasekané jahody. Pohár doplníme sódou. Zaujímavé je pridať na začiatku aj 5cl čistého jahodového džúsu, najlepšie Voelkel, alebo taktiež 5 cl Aloe vera nápoja s dužinou, ktorý kúpite už takmer všade. Pijeme so slamkou, ozdobíme lístkami mäty. Som zvedavý na reakcie tých, ktorí si ho teraz dali prvý krát, najlepšie z mäty z vlastnej záhradky. Vyskúšajte, ktorá kombinácia Mojita vám bude najviac vyhovovať."

Ďakujem za rozhovor

S Ing. Pavlom Machničom sa rozprávala Katka Bednářová z www.putnici.sk

Mohlo by vás zaujímať

Arónia čiernoplodá

V článku sa dozviete: Pôvod arónie Účinky arónie Konzumácia arónie čiernoplodej Arónia šťava Arónia čiernoplodá súčasťou...

17.3.2013
87646 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní