Smoothies, to nie sú len ovocné drinky

18219 zobrazení

Smoothies začína aj u nás byť veľmi populárne, len ľudia poriadne nevedia, čo smoothies sú a čo je možné z nich vyťažiť. Poväčšine mylný názor je, že je to len rozmixované ovocie s rozmixovanou zeleninou alebo každé zvlášť.

Takmer v každom obchodnom centre nájdete stánok so smoothies, ale okrem „pravých
zdroj: google.com

Takmer v každom obchodnom centre nájdete stánok so smoothies, ale okrem „pravých" smoothies ponúkajú aj nezmysly, z ktorých Vaše telo nevyťaží to, čo by mohlo. Neznamená, že keď si dáme čokoľvek zdravé, bude to mať pre nás ten túžobne očakávaný benefit. Často vyhodíme peniaze opäť von oknom.

Keď chceme zo smoothies vyťažiť ten ich neoceniteľný benefit, platia pre nich určité jednoduché pravidlá. Ak ich nedodržíme, nedocielime požadované blahodárne pôsobenie.

Najhoršie je, keď sa nerozumiete do filozofie smoothies a dáte si namixovať zmes „len tak" podľa svojho uváženia s úmyslom, že „ idem zdravo žiť".

Slovo „smoothie" sa po prvýkrát objavilo na začiatku 20. storočia a označovalo uhladeného človeka. Neskôr sa začali takto označovať ovocné nápoje - jemné a nadýchané. Smoothies je hustý, zamatovo hebký nápoj z ovocia alebo zeleniny a listovej zeleniny - to je dôležité. Nie je to džús vyrábaný lisovaním ovocia. Smoothies sa začalo celosvetovo masovo presadzovať až pred cca 20 rokmi.

Postupom času sa smoothies vyvíjalo, až dospelo do poznania, že ak chceme maximálne vyťažiť benefity, ktoré nám smoothies ponúka, je to mix ovocia a listovej zeleniny alebo plodovej a listovej zeleniny. Určite nie mix ovocia a zeleniny všeobecne.

Prečo?

Vychádza to z toho, ako sa smoothies vyvíjajú, zo spätnej väzby konzumentov smoothies a najnovších vedeckých poznatkov, ale aj z pozorovania prírody.

Keď sa pozrieme na zeleninu, zo zeleniny jeme listy, kvety, plody a korene, a preto zovšeobecnenie na to, že všetko je jedna zelenina, je nesprávne.

Napríklad paradajky, papriku, uhorku, cuketu moderní vitariáni zaraďujú k nesladkému ovociu.

Koreňovú zeleninu, ako cvikľu, mrkvu zaraďujeme k tzv. škrobovej zelenine, ktorá by sa rozhodne nemala miešať s ovocím, pretože potom naopak v našom tráviacom trakte vznikajú kvasné procesy, a to nie je tiež dobré.

A to najcennejšie, čo rastlina má, často odhadzujeme do koša. To sú listy a vňate a z toho ťažia tie najlepšie smoothies. Mrkvová vňať, cviklové listy, to všetko končí v koši a pre smoothies sú mimoriadne cenné.

Takže čo s čím kombinovať?

Ak som už povedal, je tu významná časť zeleniny, ktorá je pre nás mimoriadne cenná. To sú práve listy a vňate, nadzemná časť zeleniny. Obsahuje „tekutú slnečnú energiu" - chlorofyl, ktorý je mimoriadne cenný pre všetko živé na planéte. Bez chlorofylu by život na tejto planéte neexistoval.

Navyše obsahuje množstvo aminokyselín, z ktorých telo dokáže produkovať čisté proteíny, a to vie len málokto. Bylinožravce získavajú proteíny len takto a vieme ich získať aj my. Vyrábame si ich sami z aminokyselín zo zelenej stravy. Nemenej cenné je aj to, že smoothies obsahuje vlákninu, ktorá sa postará o naše zdravé črevá a čistenie organizmu, čo je pre zdravie mimoriadne dôležité. Len očistený organizmov od toxínov, ktorý neustále produkuje a vylučuje náš metabolizmus, je základom zdravia. Keď toxíny budú dlho v našich telách, to je základ množstva chorôb.

Tento komplexný poznatok sa získal pomerne dlhými výskumami, ale aj pozorovaním zvierat. Málokto vie, že šimpanzy okrem ovocia jedia aj mimoriadne veľa listov. Dokonca si balia ovocie do listov stromu a robia si takéto zdravé sendviče. My ľudia máme veľmi podobnú DNA ako šimpanzy, a preto sa vitariáni pozerali aj na to, čo títo naši živočíšni predchodcovia jedia. V ich strave je mimoriadne veľa listovej zeleniny.

Aby sme to veľmi zjednodušili, povedzme si 3 dôležité body k tvorbe smoothies tak, aby sme maximálne využili všetko pozitívne, čo nám ovocie a zelenina prinášajú:

1. Platí zásada nekombinovať ovocie a škrobovú (koreňovú zeleninu) - ja som zástanca tejto cesty. Tých ciest je určite viac, ale mne sa táto cesta zdá nielen dobrá, ale aj logická.

2. Miešať môžeme ovocie s listovou zeleninou a pokojne aj s bylinkami.

3. Miešať môžeme aj plodovú zeleninu s listovou zeleninou a bylinkami.

Koľko smoothies môžeme denne vypiť?

Je množstvo vitariánov, ktorí sú len na smoothies a vtedy ho pijú okolo 3 litrov denne. Odporúčam však aspoň 0,5 litra denne, úplne super je 1 liter denne a smoothies sa Vám odvďačia na Vašom zdraví. Nemýľme si však smoothies so šťavami, ako som povedal na začiatku. Je to veľmi dôležité. Keby ste vypili za deň toľko štiav, mohli by ste si poškodiť žalúdočnú sliznicu.
Pre množstvo ľudí je smoothies len ovocno-zeleninová šťava, ale nie je to rozhodne tak.

Koľko teda môžeme vypiť denne čistých štiav?

Čistých odšťavených štiav neodporúčam viac ako 3-4 deci za deň. Lepšie je dať si 5xdenne pól deci šťavy, ako raz denne 2,5 deci. Organizmu to viac prospeje, viac si z menšej a pravidelnej dávky zoberie. Veľké množstvo aj dobrých vecí nedokáže organizmus spracovať a zbytočne cenné látky vylúčime.

Jedna dôležitá otázka je, či nám pomôže smoothies schudnúť?

Väčšina našej civilizácie má dnes nadváhu, či je dokonca obézna. Obezita a nadváha trápi obrovské množstvo našej civilizácie, v poslednom období už aj deti. Je základom množstva zdravotných problémov. S nadváhou je veľmi, naozaj veľmi zložité bojovať. Naša civilizácia už nemôže ďalej fungovať len na fastfoodoch, musíme začať robiť niečo s naším zdravím, pretože medicína napreduje, ale naše kliniky sú stále preplnené.

Smoothies Vám určite v tomto pomôže a naštartuje metabolizmus. Dokonca pomôže vyriešiť množstvo zdravotných problémov.

Smoothies je aj o mimoriadnej prevencii civilizačných chorôb, ktoré vo veľkej miere zapríčiňuje náš zlý životný štýl, ale aj narušený potravinový reťazec či nekvalitná strava, zlá voda a množstvo exhalátov vo vzduchu.

Čo na výrobu smoothies potrebujeme?

Základom sú nielen suroviny, ale aj mimoriadne výkonný vysokootáčkový mixér, ktorý dokáže rozbiť rastlinné bunky. Tie sú chránené celulózou, jedným z najpevnejších materiálov na našej Zemi. Len tak sa dostaneme k chlorofylu a ďalším cenným látkam, ktoré sú v rastlinnej bunke aj keď nemáme tráviaci trakt bylinožravca.

O chvíľu nás čakajú letné horúčavy a verím, že vychladené smoothies Vás v nich osviežia. Smoothies však nie sú len na letné horúčavy, ale určite ako moderná časť nášho každodenného jedálnička. Pevne verím, že sa do tých správnych smoothies naozaj zamilujete.

Ing. Pavol Machnič, www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Pozor na Anémiu! Chudokrvnosť môže výrazne znížiť kvalitu vášho života

Príznaky chudokrvnosti Okrem vyššie spomínaných základných príznakov ľudia mávajú aj neurologické problémy, ako závraty, poruchy...

12.12.2022
19159 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní