Ako objaviť vyváženú stravu podľa jogy

7045 zobrazení

Samotná prax jogy je veľmi individuálna záležitosť - a rozmanité sú aj dôvody, ktoré vedú človeka k jej vyskúšaniu i k ďalšiemu cvičeniu.

Máme rozdielne ciele, ktoré chceme cvičením jogy dosiahnuť, rozdielne osobnosti, líšime sa aj naším osobným príbehom, ktorý nás dostal...
zdroj: google.com

Máme rozdielne ciele, ktoré chceme cvičením jogy dosiahnuť, rozdielne osobnosti, líšime sa aj naším osobným príbehom, ktorý nás dostal do života, ktorý žijeme dnes. I napriek tejto rozmanitosti je jedna vec, ktorú vedome či podvedome hľadáme všetci, keď si líhame na podložku - a ňou je rovnováha. Buď je to rovnováha zdravotná na úrovni fyzického tela - chceme sa zbaviť bolestí svalov, chrta, kĺbov, hlavy a mnohých iných prejavov nášho spôsobu života, prípadne hľadáme rovnováhu psychickú či dokonca emočnú.

Nech už sú naše pohnútky akokoľvek individuálne, priestor pre nájdenie osobnej rovnováhy nám poskytuje aj strava, pretože jej vplyv na náš organizmus je zásadný. Bohužiaľ účinok jedla na náš telesný a duševný stav si zvyčajne uvedomíme až v krajných situáciách - zistíme, že po ťažkej večeri máme zlý spánok, po vypití väčšieho množstva alkoholu strácame súdnosť, alebo sme dlhodobým nevyváženým stravovaním spôsobili závažné zlyhanie tráviaceho ústrojenstva, ktoré sa prejavilo v ochoreniach typu žlčníkový záchvat, zápaly a polypy črevného traktu až po rakovinové ochorenia.

Joga a strava

Joga posudzuje vplyv stravy na náš organizmus komplexne. Počíta nielen s pôsobením na fyzicko-zdravotnej úrovni, ale zachádza oveľa ďalej - sleduje aj vplyv na psychiku, keďže v joge sa s psychikou pracuje na prvom mieste. Kultivácia vedomia vlastného tela, mysle i duše je jedným zo základných cieľov i účinkov dlhodobého cvičenia jogy. A keďže strava vplýva i na to, ako sa cítime, joga rozlišuje potraviny, ktoré nejakým spôsobom pozitívne či negatívne ovplyvňujú našu schopnosť vnímať či citlivo rozlišovať signály vlastného tela.

Jogová strava dnes

Tak, ako niektoré jogové polohy (tzv. ásany) sú vhodné v nejakom momente pre istý typ ľudí, podobne je to aj s jedlom. Jedlo by nám v prvom rade malo poskytovať energiu a subjektívny pocit zdravia. Starovekí jogíni považovali výživu iba za prostriedok udržania života a dobrého zdravotného stavu; nevnímali jedlo za nástroj uspokojovania svojich chutí a túžob. Staroveké texty z jogy pritom slúžili adeptovi jogy iba ako všeobecné rady, ktorými sa môže riadiť. Až keď si skrz cvičenie jogy vybudoval dostatočnú citlivosť vnímať svoje vlastné potreby i hlas intuície, mohol sa rozhodnúť, čo je preňho relevantné, a čo nie.


Joga bola od svojho počiatku úzko spätá s ajurvédou - starovekým indickým systémom preventívnej liečby a zdravia. Najzásadnejším pre ajurvédu je koncept troch rozdielnych fyzických typov človeka - tzv. dóš (váta, kappa a pitta), pre ktoré existujú rôzne zásady stravovania. Ako vznikli tri dóše je dlhý príbeh; dôležité je vedieť to, že pre každý z týchto konštitučných typov existuje relatívne rozdielny spôsob stravovania. Napríklad ľudia typu váta potrebujú „uzemňujúce" potraviny ako olej a zrná, pitta zas potrebuje chladivý účinok šalátu a sladkého ovocia. Kappe na druhej strane prospeje jedlo so zahrievacím účinkom okorenené čili papričkami alebo cayenským korením.

Základná premisa ajurvédy pritom je, že málokto zapadne iba do jednej kategórie - väčšina ľudí je zmesou aspoň dvoch typov súčasne. Preto termín „vhodná strava" v joge i ajurvéde neznamená rovnakú stravu pre všetkých. Každý človek musí nájsť svoj vlastný vyvážený jedálniček, ktorý bude vhodný pre jeho vlastnú jedinečnú konštitúciu. A tu vzniká malý problém - ako teda nájsť rovnováhu skrz jedlo, ak sme všetci jedineční a nie je možné dokonca ani všeobecnými vyhláseniami o správnej strave zodpovedne pokryť túto tému?

Odpoveď je prozaická: Budeme vedieť, že sa stravujeme správne, ak sa budeme cítiť subjektívne zdraví, mať dostatok energie, budeme spať dobre a jedlo nás bude v našej práci, živote i praxi jogy viac podporovať než brzdiť. Tento vyvážený spôsob stravy pre seba samého je možné objaviť pomocou samotnej jogy, pretože tá pomáha človeku objaviť a rozvíjať vedomie seba samého.

Neexistuje dobrá rada pre všetkých

Je potreba brať dobre mienené, ale všeobecné vyhlásenia expertov na stravu o tom, čo je správne a čo nesprávne s rezervou. Je to všetko záležitosť osobnej konštitúcie. Napríklad obľúbené a v slovenskej kuchyni často používané zemiaky majú tendenciu prospievať pitte a zhoršovať kaphu a vatu, ale nie sú vhodné pre ľudí s reumatoidnou artritídou. Alebo studená voda - váta typy môžu mať problém tolerovať ju, a u kappa typov dokonca môže vyvolať aj menšie žalúdočné problémy. Pitte však môže prospieť.
Existuje mnoho dôkazov o ozdravných a očistných účinkoch pôstu na ľudský organizmus - preto mnoho ľudí, ktorí dlhšie cvičia jogu začnú z myšlienkou postu v nejakom momente experimentovať. Tak, ako prejedanie sa môže negatívne ovplyvňovať našu prácu i život tým, že sa cítime plní a bez energie, pridlhý pôst a bezúčelové odopieranie stravy (teda hladovanie) má tiež oslabujúci efekt. Opäť je potrebné brat do úvahy našu jedinečnosť a konštitučný typ - napríklad pre váta a pitta typy môže v istých situáciách odopieranie jedla privodiť významné znížene krvného cukru, závrate, zhoršené trávenie, alebo nespavosť.

Ako objaviť svoj vlastný vyvážený spôsob stravy? 

S objavovaním vhodného spôsobu stravovania je to podobné ako so samotnou praxou jogy - znamená to pristúpiť k svojmu telu s väčším rešpektom a byť vnímavý. Experimentovať a bedlivo sledovať účinky. Ak sa objaví nejaký spôsob stravovania alebo typ diéty, ktorá nás zaujme, je treba ju vyskúšať a sledovať, čo sa bude diať. Je to podobné, ako by sme prispôsobili nejaký recept svojim potrebám - ponecháme si to, čo sa nám hodí, a iné zmeníme, berúc do úvahy dostupnosť a sezónnosť ingrediencií i to, ako sa práve cítime. Nič predsa nie je vyryté do kameňa, všetko sa dá adaptovať.

Jedlo musí vyzerať, voňať aj chutiť. Preto je potreba vedome si vyberať potraviny, ktoré nám robia dobre nielen počas samotného jedenia, ale aj dlho po ňom. Vnímajme proces trávenia po jedle, kvalitu nášho spánku, úroveň energie v tele... Ak sa cítime nafúknutí, unavení, máme zlé alebo nepravidelné vylučovanie - to všetko sú signály, že naše telo dostáva to, čo nepotrebuje.
Táto flexibilita a osobný prístup k jedeniu sa dá vybudovať aj tak, že nebudeme sledovať pravidlá iných o tom, ako často, kedy a koľko jesť. Napríklad, ak má niekto pocit, že sa v joge ďaleko nedostane, pretože nie je vegetarián, nemusí mať výčitky svedomia. I človek, ktorý sa stravuje pestro a zdravo, ale nedokáže sa vzdať úplne mäsa môže byť plnohodnotným členom jogovej komunity. Musí však počítať s tým, že niektoré techniky jogy mu pôjdu ťažšie, alebo mu budú nedostupné.

Ako joga pomáha v objavení rovnováhy

Vytvoriť si takýto harmonický spôsob stravovania je teda pomerne ťažká úloha, pretože neexistuje jeden univerzálny návod, ako na to. Je to ale zaujímavá a zvládnuteľná cesta pokusov a omylov. Začnime tým, že sa zamyslíme nad verejne prezentovanými faktami o správnej strave a uvážime konkrétne prínosy pre seba. Netreba však brať otázky stravovania neuroticky vážne. Nemá zmysel posadnuto sledovať všetky mikropocity v tele, alebo zloženie všetkých potravín - takého piplanie sa vo veciach človeka v rozvoji brzdí, nie posúva ďalej. Preto voľme zlatú strednú cestu a načúvajme svojej intuícii a potrebám - tie správne nám odhalí prax jogy skrz rozvíjanie vedomia seba samých.

Joga poukazuje na cestu správneho stravovania i jedinečnosť každého z nás, pretože poskytuje priestor k zamysleniu sa nad sebou a vlastnými návykmi. Pomáha nám uvedomiť si vlastné potreby i začať vnímať intuíciu, ktorá nás vždy nasmeruje k správnemu rozhodnutiu. Ak nám po nejakom čase cvičenia jogy začne chutiť nejaký typ stravy, alebo prestane chutiť jedlo, ktorému sme predtým s radosťou holdovali, je to iba znak toho, že organizmus sa čistí a pýta si potrebné na to, aby sa mohol rozvíjať ďalej. Stáva sa to pomerne často. Vtedy vieme, že sme na správnej ceste.

Ak sa nám podarí skĺbiť naše individuálne preferencie s princípmi zdravej a pestrej stravy, vytvoríme si vlastný zmysluplný spôsob stravovania, s ktorým sa budeme vedieť stotožniť, a ktorý nám poskytne priestor pre rozvoj i osobnú rovnováhu. Vtedy si budeme môcť užívať a viesť lepší a zmysluplnejší život.

Autor: Denisa Veselská, www.jogaprezdravie.sk
Inšpirácia:
Polášek, M.: Výživa podľa jogy
Taylor, M., Ginsburg, L.: Food For Yoga Practice, Yogajournal.com
Foto: shutterstock Portokalis 

Mohlo by vás zaujímať

Sila prírody v bylinných prípravkoch a kozmetike

Množstvo výrobcov sa snaží skryť sa za silu prírody deklarovaním, že ten jeho výrobok je preto dobrý, že je prírodný. Toto tvrdenie...

10.11.2015
3573 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní