Psychológia chorôb II.

4973 zobrazení

To, čo v dnešnej dobe najviac chýba, to je potreba holistického pohľadu na chorobu a jej liečbu. Mnoho ľudí preto odmieta západnú medicínu, keď im nedokáže pomôcť a utiekajú sa len k alternatívnym metódam. Lietajú od jedného extrému k druhému.

Západná medicína vie úžasne efektívne na strane následku riešiť veľa problémov, kde alternatívny spôsob by viedol len do hrobu, lebo by...
zdroj: google.com

Západná medicína vie úžasne efektívne na strane následku riešiť veľa problémov, kde alternatívny spôsob by viedol len do hrobu, lebo by už nebolo času na naštartovanie samoliečiaceho procesu. Naopak mnoho ľudí nerieši príčinu problému a spoliehajú sa na to, že ich zázračné pilulky spasia.

300 000 žien na Slovensku trpí v súčasnosti endometriózou, keď sa ich zdravotný stav zhoršuje, tisícky z nich sú ročne operované a sú im odstraňované cysty, v lepšom prípade bez častí vaječníkov. Poznám ženy, ktoré s hrôzou po operácii očakávajú, že toho pekla sa zúčastnia opäť o rok, keď sa im vytvorí ďalšia cysta veľkosti slepačieho vajca. A takto by som mohol ďalej pokračovať.

Určite nechcem v mojich článkoch o príčinách chorôb zovšeobecňovať, pretože väčšina lekárov dáva do svojho povolania srdce a je im ťažko, keď nedokážu pomôcť pacientovi. Sami si ale mnohí neuvedomujú, že sú len súčasťou rôznych mašinérií, ktoré formujú súčasnú západnú medicínu. Preto sa množstvo lekárov začína zaoberať holistickým, celostným prístupom k liečbe pacientov, aby efektívne pomohli ľuďom zbaviť sa ich problémov.

Tou najväčšou tragédiou je, ak lekári nenájdu „príčinu" choroby, keď zlyhajú všetky liečebné a diagnostické postupy a pacienta pošlú na inštanciu zvanú psychiatria. V súčasnej dobe sa na psychiatrických klinikách a oddeleniach lieči mnoho pacientov, ktorí tam vôbec nepatria.

Práve tu môže pomôcť holistický prístup k liečbe. Zistiť za pomoci celostných metód príčinu problému a potom najefektívnejšími spôsobmi odstrániť následok - nevynímajúc západnú medicínu, alebo tradičné alternatívne postupy odskúšané a používané tisíce rokov.

Ešte jeden zásadný problém vidím v tom, že západná medicína lieči konkrétnu chorobu rovnako, bez špecifického prístupu k danému človeku, k jeho individualite. Každý z nás je úplne iný - keby sme to zvulgarizovali, mohli by sme povedať, že čo niekomu prospieva, druhého môže zabiť. Sme ešte väčšie individuality, ako si len dokážeme predstaviť. Každý náš metabolický „stroj" je úplne iný. Len zvonku, zbežným pohľadom sa nám javí rovnaký alebo podobný. Aj staré tradičné prírodné medicíny najskôr otestujú individualitu človeka - zistia, ktoré z „elementov" u neho prevládajú a na základe toho prispôsobujú liečbu.

Prečo majú alopatické lieky toľko kontraindikácií ? Aj preto, že chýba individuálny prístup, že zhruba štatisticky vedia riešiť následok choroby. Zoberme si napríklad lieky na cholesterol. Keď si prečítame príbalový leták, tak je to skôr hororový príbeh, ako leták z prípravku, ktorý máme užívať a mal by nám pomôcť. Áno, tieto konkrétne lieky dokážu blokovať cholesterol, ale nevedia ísť na príčinu problému zvýšeného cholesterolu, takže ich môžete do smrti užívať, pokiaľ chcete mať cholesterol v norme. Navyše len málokto vie, že blokujú aj tvorbu koenzýmu Q10, čo je veľký problém.

Je toľko prostriedkov z prírodnej bylinkárne, ktoré dokážu upraviť cholesterol bez vedľajších účinkov, že tomu naozaj nerozumiem. Niekedy sa učili lekári aj fytoterapiu, poznali bylinky. Každý lekár bol aj bylinkár. Súčasná medicína vedie lekárov iným smerom. Nemajú čas sa učiť detailne, čo nám ponúka príroda.

Poďme ale k jadru veci. Základnou podmienkou uzdravenia sa, je nastolenie harmónie v našom tele, alebo harmónie medzi naším telom a dušou. Práve akákoľvek disharmónia vytvára problém, chorobu. Integrácia náprav do života nám zabezpečí návrat k zdraviu. Neintegrácia nám zabezpečí recidívu problému. Kto by nepoznal to staré známe „V zdravom tele zdravý duch". A tu je aj odpoveď na otázku, keď som sa zaoberal prevenciou. Tou najúčinnejšou prevenciou je harmonický život. Kto to ale dokáže v dnešnom uponáhľanom svete? Mnohí z nás sa o to pokúšaju a pri tom narazia na ďalší prvok, a tým je extrémizmus.

Nie je možné len najsebazdravším životným štýlom úplne eliminovať všetky choroby. Lebo vlastne ten najsebazdravší životný spôsob je len tiež v konečnom dôsledku druhom extrémizmu. Človek nie je len zhluk mäsa s mozgom. Je určite niečo viac.

Materializmus - nemôže pochopiť psychológiu chorôb, lebo vidí len telo, hmotu a nevidí v ľudskom tele ľudského ducha. Preto vlastne aj nastáva rozpor medzi školskou medicínou a alternatívnym spôsobom liečenia, ktorý sa snaží pochopiť a liečiť aj ľudského ducha.

Keď sa budeme dívať na chorobu len ako na chorobu, nikdy nepochopíme jej podstatu, nikdy si nepripustíme, že choroba má aj svoju filozofiu a že má svoj psychologický základ.

Viem, že je veľa možností na to, aby človek mohol duchovne rásť. Ľudský duch nerastie len vo vybraných školách, čítaním množstva kníh, alebo meditáciou, či akoukoľvek inou intelektuálnou činnosťou. Ľudský duch rastie predovšetkým na zdolávaní prekážok nášho každodenného života. Veď plody meditácie, rôznych relaxačných techník, poznatky z kníh a štúdií sú funkčné len vtedy, ak ich dokážeme aplikovať do nášho každodenného života.

Áno, len prekážky a ich zdolávanie nás posúvajú ďalej. Poznáme mnoho príkladov, keď ľudia strácajú zmysel života, lebo nemajú čo riešiť, pretože všetko „vyriešia" peniazmi. V skutočnosti sa nám len javí, že to vyriešili, ale vôbec to tak nie je. Mnoho svetových, ale aj našich celebrít siaha k drogám, v ktorých hľadajú únik z ich bezútešného života, ale z ich úniku sa stane len obrovský problém do ich budúcnosti.

Preto sa pýtam, prečo aj choroba nemôže byť len „prekážkou" na posilnenie nášho ducha? Určite ňou aj je, pretože je súčasťou nášho života. Často je ťažké rozpoznať a hlavne prijať ten Damoklov meč, ktorý nad nami často visí, ale vedzme, že „čo nás nezabije, to nás posilní".

Pokračovanie...

Ing. Pavol Machnič https://www.zdravysvet.sk/

Mohlo by vás zaujímať

Svätý Valentín

Aká vlastne je? Láska je ako vtáča, kým dospeje, preletí mnohými krajinami a vystrieda mnoho priateľov. No raz sa usadí a postaví svoje...

12.2.2010
5729 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní