Ceylon - ostrov čaju

4021 zobrazení

Marco Polo považoval v čase svojich veľkých objaviteľských ciest tento ostrov za najkrajší na svete. A keď som neskôr stála uprostred Polonaruwy, starého kráľovského mesta, ktoré rozkvitalo práve v časoch, keď i on navšívil ostrov, cítila som uprostred rozsiahlych kamenných rujín, silu starej zašlej slávy.

Svätý ostrov  Naše lietadlo urobilo posledný veľký oblúk nad Indickým oceánom a klesalo pomaly dolu. Krídla pretínali husté monzúnové...
zdroj: google.com

Svätý ostrov

Naše lietadlo urobilo posledný veľký oblúk nad Indickým oceánom a klesalo pomaly dolu. Krídla pretínali husté monzúnové oblaky a my sme sa dívali plný očakávania na zelený ostrov pod nami.

Marco Polo považoval v čase svojich veľkých objaviteľských ciest tento ostrov za najkrajší na svete. A keď som neskôr stála uprostred Polonaruwy, starého kráľovského mesta, ktoré rozkvitalo práve v časoch, keď i on navšívil ostrov, cítila som uprostred rozsiahlych kamenných rujín, silu starej zašlej slávy. Muselo to byť naozaj rozprávkové mesto s prekrásnymi zlatými palácmi, pozlátenými chrámami, dlhými ulicami plnými ľudí vyobliekaných do pestrých látok, slonov a opíc.

Všade naokolo stáli veľké stromy obsypané kvetmi, ktoré stále kvitli hýčkané priaznivou klímou tropického pralesa. Ľudia milovali svoj ostrov, ktorý väčšina z nich ani raz za svoj život neopustila, rovnako ako dnes. Nazývali ho Srí Lanka - „svätý ostrov". Toto meno mu dnes opäť patrí. A iba vďaka jedinečnému čaju, ktorý sa na tomto ostrove pestuje, pozná ho mnoho ľudí na celom svete pod menom Ceylon.

Čajové plantáže

Hlboko vo vnútrozemí sa svahy ostrova prudko zdvíhajú a na strmých zrázoch všade tam, kam len dovidíte sa pestuje čaj. Oproti bujarej vegetácii tropického pralesa plného kvetov, farieb, tvarov a zvukov, pôsobia čajové plantáže vo svojej jednoduchosti priam posvätným dojmom. Začínajúci monzun ich zastieral hmlami, ktoré sa lenivo prevaľovali navôkol a striedavo zakrývali a odhaľovali neďaleké obzory. A celkom z vrcholkov hôr, temer v rozpore s prírodnými zákonmi, padali vodopády často monumentálnych rozmerov.

Cítili sme ako blízko majú tieto jednoduché zelené plantáže blízko k nebu. Jediné malé pestrofarebné bodky na nich boli tamilské zberačky čaju, ktoré vyzerali vo svojich ozdobných sárí presne ako na plagátoch, importérov čaju. Cítili, sme že ceylonský čaj musí byť taký dobrý už len preto, že rastie na takom prekrásnom mieste.


Nuwara Elyia

Centrálna časť ostrova Sri Lanka, ktorý je vďaka čaju stále známy pod menom Ceylon, sa prudko dvíha od morskej hladiny do výšky 2 500 m. A tam celkom vysoko na vrcholkoch hôr svojim charakterom vzdialene pripomínajúcich hrebene našich Nízkych Tatier, kde sa počas monzúnového obdobia prevaľovali chumáče hmly sa rozprestierajú najslávnejšie čajové plantáže tohto legendárneho čajového ostrova. Nuwara Elyia bola centrom čaju počas celej britskej nadvlády a dodnes si zachovala typický koloniálny ráz. Tu uprostred stále sýtozelených čajových plantáží nájdete i tradičné golfové ihrisko s dokonalým anglickým trávnikom a pekné anglické domčeky s vyrezávanými drevenými verandami.

Zberačky čaju žijú však v jednoduchých ubytovniach a provizórnych chatrčiach priamo na čajových plantážach. Sú to väčšinou skromné Tamilky pôvodne pochádzajúce z južnej Indie, ktoré boli a stále sú ochotné za skromnú mzdu zberať čajové lístočky do veľkých prútených košov odeté v klasickom farebnom sárí.

Ceylónska noc

Na jednej plantáži v Nuwara Elyii nájdete už na prvý pohľad mnoho rôznych kríčkov čajovníka. Ich lístky majú rôzne tvary i farby. Avšak chuť a aróma tu dopestovaného čaju sú unikátne. Pri našej prvej večernej prechádzke čajovými plantážami sme si sami nazberali jemné lístky čaju a v hoteli sme si ich nechali preliať horúcou vodou.

A tak sa vznášal opar lahodnej voňavej pary nad našimi šáločkami čaju rovnako ako nad čajovými plantážami ponárajúcimi sa do večernej rovníkovej tmy, ktorá je akoby zakliata v každom lístku čierneho čaju, ktorý oceňujú znalci ale aj jednoduchí konzumenti dobrých čajov. Vyskúšajte sa ponoriť do horúcej voňavej chuti ceylónskeho čaju a objavíte chuť hlbokej tropickej noci, ktorá čajové lístočky zahaľovala, kým ešte rástli na kríkoch tam kúsok od rovníka blízko oblakov.

Alena a Vladimír Ondejčíkoví

Čajovňa dobrých ľudí Nitra

Mohlo by vás zaujímať

Fitness bomba zvaná H.E.A.T. program

Jak to funguje A jak taková klasická hodina H.E.A.T. programu vypadá? Za prvé je nutno zmínit, na čem se vlastně na lekcích cvičí....

13.10.2009
6131 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní