Viete, čo sú to probiotiká a na čo slúžia?

6536 zobrazení

Aby sme porozumeli probiotikám, musíme si ozrejmiť aj pojmy, ako sú mikrobiota a prebiotiká.

Pojmy, ktoré pomôžu pochopiť   Mikrobiota  Mikrobiota /angl.- microbiome, v minulosti „mikroflóra“/ je komplex mikroorganizmov v tele...
zdroj: google.com

Pojmy, ktoré pomôžu pochopiť 

Mikrobiota

Mikrobiota /angl.- microbiome, v minulosti „mikroflóra“/ je komplex mikroorganizmov v tele všetkých živočíchov, teda aj človeka. Mikrobiotu tvoria nielen baktérie, ale aj huby, prvoky, vírusy a iné patogény.

Funkčná  mikrobiota je nevyhnutná pre normálne fungovanie každého zdravého organizmu. Je to unikátny ekosystém u každého hostiteľa, ktorý v nás zohráva  ďaleko väčšiu úlohu, akú si vieme predstaviť. Mikrobiota človeka sa líši nielen od človeka k človeku, ale je rôznorodá aj u samotného jedinca a to v závislosti, ktorý povrch organizmu osídľuje: koža, ústa, dýchacie cesty, rôzne oddiely črevného traktu, vonkajšie rodidlá ženy.

Prebiotiká

Medzi probiotikami a prebiotikami je rozdiel. Prebiotiká sú pre človeka nestráviteľné časti potravy, ktoré podporujú rast a aktivitu pre nás vhodných baktérií - probiotík.

Prebiotiká obsahujú rastlinné vlákna, ako komplexné sacharidy a odolný škrob,  ktoré stimulujú rast zdravých baktérií v čreve a sú ich potravou. Vlákninu obsahujú zelenina, ovocie, strukoviny, semená. Človek teda nie je schopný stráviť vlákninu z týchto potravín, ale pre život a správnu funkciu probiotík sú pre nás nevyhnutné. Prebiotiká v strave nájdete hlavne v koreni čakanky, v cesnaku, cibuli a póre. 

Probiotiká

Probiotiká sú živé baktérie, ktoré v nás žijú a sú prospešné pre zdravie a správne fungovanie organizmu. Probiotiká vám výrazne pomôžu s trávením. Keďže sú to rôzne mikroorganizmy, tak majú aj rôzne účinky a rôzne vplyvy a cesty pôsobenia. Ak hľadáte probiotiká v strave, zaraďte do svojho jedálnička biely jogurt, kefír, kyslú kapustu, fermentovanú zeleninu a kombuchu.

fermentovaná zelenina

Účinky probiotík

  • Pomáhajú udržiavať vhodnú  mikrobiotu a zdravie človeka v rovnováhe,
  • pomáhajú nám prinavrátiť sa z choroby do plného zdravia,
  • produkujú látky  potrebné pre rôzne metabolické, výživové, rastové, hormonálne pochody v organizme,
  • majú výsostný vplyv na  celkovú imunitu organizmu.

Probiotiká na močové cesty harmonizujú organizmus a pomôžu vám aj proti zápalu močového mechúra. Použiť ich môžete aj v prípade hnačky, kedy napravujú zle fungujúci tráviaci systém a dokážu veľmi rýchlo vytvoriť prirodzenú bariéru tráviaceho traktu proti vpádu škodlivých baktérií zvonku. V prípade bolesti môžete vyskúšať probiotiká na žalúdok.

Probiotika na močové cesty 50 miliárd CFU

Unikátne probiotiká pre zdravé močové cesty s Pacran® -om z brusníc a vitamínom...

Vedeli ste, že?

V čreve človeka  žije  približne 2 kg mikroorganizmov a niekoľko 1000 druhov baktérií? Mnohé z týchto baktérií pomáhajú stráviť potravu, zničiť choroboplodné mikroorganizmy alebo sa podieľajú na produkcii, napr. vitamínov. Najčastejšie sú to rôzne typy Lactobacillus, Bifidobacteria, Saccharides boulardii.

 

Ako sa vrátiť do rovnováhy

Stres, abnormálna životospráva, nevyvážená strava s malým množstvom prebiotík spôsobujú porušenie rovnováhy „dobrých a zlých“ mikróbov v našom tele. Následkom toho vznikajú akútne ochorenia/ napr. hnačky, virózy.../, ale aj chronické ochorenia. K tým chronickým ochoreniam môžeme zaradiť srdcové ochorenia, demenciu, autoimunitné ochorenia, reumatické ochorenia, metabolické ochorenia, obezitu, cukrovku, psychiatrické ochorenia - depresie, ale aj rakovinu.

Uvedomme si, že nás tieto malé tvory, žijúce v nás od narodenia po smrť výrazne ovplyvňujú! Ovplyvňujú nielen kvalitu nášho života, ale aj jeho dĺžku a naše mentálne a psychické zdravie.

Probiotika pre zlepšenie nálady 50 miliard CFU

Špeciálne probiotiká pre zlepšenie nálady a pri depresiách.

44,56 €
Nedostupný

Podporte svoje zdravie

  • Preto do svojho jedálnička zaraďte hlavne potraviny, ktoré obsahujú prebiotiká.
  • Vyhýbajte sa stresu, lebo „ všetko je tak, ako má byť.” 
  • Majte dostatočnú pohybovú aktivitu denne bez ohľadu na počasie.
  • Obklopujte sa pozitívnymi ľuďmi  a čo najviac sa radujte a smejte.

Ako užívať probiotiká s antibiotikami

Ak ste však museli užívať antibiotiká alebo ste boli v strese či mali zníženú mobilitu alebo jedli nevhodnú stravu, tak je vhodné užívať probiotiká spolu s prebiotikami. Pri užívaní probiotík cez ústa / ženy si určité typy baktérií môžu vkladať aj do pošvy / dodržujte doporučené množstvá udávané výrobcom.

Kedy užívať probiotiká

Avšak v súčasnosti  je už štúdiami potvrdené, že denne sa môže užiť 60 - 120 miliárd probiotík s jedlom a to až 12 týždňov po poslednej tabletke antibiotík alebo pri akútnej či chronickej chorobe. Vždy je vhodné poradiť sa so svojím lekárom, pretože práve on by mal zhodnotiť benefit probiotík.

Ako však povedal pred mnohými storočiami lekár Hippokrates: Si tým, čo ješ! Pamätaj to!

MUDr. Claudia Čuboňová, PrimaGyn s.r.o, Čadca

Mohlo by vás zaujímať

Zdravie a učenie podľa sv. Hildegardy z Bingenu V. časť

Hildegarda vo svojich medicínskych spisoch opisuje ľahké a ťažké ochorenia bez rozdielov, čo znamená, že nedeli ochorenia na tie, ktoré sú...

11.3.2010
10727 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní