Čierna ríbezľa – chutné ovocie a prírodné antialergikum

21126 zobrazení

V dnešnom článočku sa dozviete niečo viac o sile čiernej ríbezle, jednej z našich najliečivejších liečivých rastlín.

slovensky: Ríbezľa čierna, latinsky: Ribes nigrum, česky: černý rybíz (meruzalka černá)  Čo sa v tomto článku o čiernej ríbezli...
zdroj: google.com

slovensky: Ríbezľa čierna, latinsky: Ribes nigrum, česky: černý rybíz (meruzalka černá)

Čo sa v tomto článku o čiernej ríbezli dozviete?

Keďže sa nám pomaličky začínajú ríbezle prebúdzať a pučať, je práve čas a to pravé miesto, aby ste sa dozvedeli o liečivých účinkoch týchto plodov a listov.

Čierne ríbezle väčšina ľudí pozná, ako chutné ovocie. Oddávna sa z nich vyrábali džemy, šťavy, vína, kompóty, ale málokto vie, že obsahuje prírodné kortikoidy a veľmi účinne pomáha alergikom, práve v tomto období ako prírodné antialergikum.

cierna-ribezla

Jar je pre mnohých z nás najkrajším obdobím v roku, keď sa príroda zobúdza, tešíme sa z jej krásy, ale pre iných, ktorí trpia alergiami na pele, doslova utrpením. A tu ukáže svoju silu práve čierna ríbezľa. Taktiež ženy poznajú ríbezľu, ako zdroj udržiavania hormonálnej rovnováhy, ako prostriedok prísunu fytoestrogénov do ženského organizmu.

Keďže plody čiernej ríbezle majú vysoký obsah vitamínov, minerálov a ďalších pre organizmus životne dôležitých látok, mali by sme ich považovať za prvotriedny liek aj výživný doplnok na posilnenie imunity, aký nekúpite v žiadnom obchode.

Odkiaľ pochádza ríbezľa?

Pestovanie ríbezle prišlo ku nám z Ázie. Tu, v severských oblastiach tundry, pripravovali domorodci z čiernych ríbezlí mierne alkoholický nápoj podobný medovine. V Anglicku slúžia listové púčiky ríbezle na dochutenie piva. Čerstvé ríbezľové lístočky môžeme pridať do nakladaných uhoriek alebo kapusty, dodajú im zaujímavú arómu.

Ríbezľa čierna je vzpriamený a rozkonárený, až 1,5 m vysoký ker s jemne páperistými mladými výhonkami. Listy sú stopkaté, striedavé, dlaňovito troj- až päťlaločné, dvojite pílkovité, na rube so žltými žľaznatými chĺpkami.

cierna-ribezla-listy

Kvety vyrastajú z pazúch listov a tvoria riedke prevísajúce strapce stopkatých kvetov. Plodom sú tmavofialové až čierne, šťavnaté, na povrchu žľaznato bodkované bobule. Kvitne od apríla do mája. Zbiera sa list aj plod.

Aké sú účinky čiernej ríbezle?

Keďže ríbezľová sezóna je krátka, snažíme sa ich liečivú silu vo forme šťavy, kompótu, džemu alebo sušených plodov využívať po celý rok. Listy ríbezle sú aj oficiálnou liečivou drogou, ktorá sa predáva v bylinkárňach a lekárňach, na zápaly močových orgánov, choroby z nachladnutia, proti kašľu a čiernemu kašľu detí, na zvýšenie látkovej premeny a zlepšenie trávenia. Zvyšuje odolnosť organizmu proti infekčných chorobám a čerstvé plody (šťava) upravujú činnosť ciev a osvedčujú sa ako farbové korigens.

Čerstvé plody a šťavy sa osvedčujú pri hypovitaminóze, pri anémii a scorbute. Čierna ríbezľa harmonizuje činnosť žliaz s vnútornou sekréciou. Je vhodná pri kožných reakciách z precitlivenosti, pri sennej nádche a dušnosti. Pomáha udržiavať normálny krvný tlak, pôsobí proti únave a migrénam. Ovplyvňuje aj kŕčové žily a pôsobí na stav kostí a kĺbov. Pomáha udržiavať v ženskom organizme hormonálnu rovnováhu a optimálnu činnosť ženských orgánov.

Čierna ríbezľa je zdrojom fytoestrogénov, ktoré často v ženskom organizme chýbajú a potom dochádza k mnohým ženským problémom. 

Reguluje hormonálnu činnosť vaječníkov, maternice, rieši sterilitu, prechodové ťažkosti, cysty, upravuje hormonálnu sekréciu.

Práve ženy by mali poznať silu čiernej ríbezle, pretože sú nositeľkami nového života a mali by sa o svoj organizmus starať.

Pravidelný menštruačný cyklus, kedy sa telo pripravuje na oplodnenie a samotné tehotenstvo sú dôležitými fázami života každej ženy. Telo potrebuje dobre fungovať, byť v rovnováhe, aby žena mohla byť dosť silná na tvorbu nového života. Bohužiaľ, sa mnoho žien stretáva s problémami, ktoré im neumožňujú svoje životné fázy prežívať v pohode a bez komplikácií. Pritom ale väčšina ich ťažkostí vzniká len vďaka nesprávnemu životnému štýlu. Bylinky sú silné a môžu pomôcť ženám vyriešiť aj tie najťažšie situácie, ku ktorým jednoznačne patrí aj možnosť otehotnieť, a tu je naozaj silným pomocníkom čierna ríbezľa, samozrejme v kombinácii aj s inými bylinkami.

Čierna ríbezľa ako pomoc alergikom

Taktiež alergici by nemali prehliadnuť silu čiernej ríbezle. Alergia je prehnaná, neprimeraná reakcia imunitného systému organizmu na látky, s ktorými sa bežne stretávame v našom prostredí. Spektrum prejavu alergických reakcií je veľmi široké, od banálnej nádchy až po anafylaktický šok, ktorý môže končiť smrťou.

Za väčším výskytom alergických ochorení hľadajme predovšetkým väčší výskyt cudzorodých a neprirodzených prvkov v našom okolí. Životné prostredie je stále plné škodlivín. Taktiež konzumujeme mnoho konzervovaných a umelo upravovaných potravín, ktoré obsahujú príliš mnoho prídavných látok, a to práve môže byť taktiež spúšťačom alergií. A v neposlednom rade užívame stále viac a viac liekov, a to už od detstva. To všetko môže viesť k oslabeniu a podráždeniu imunitného systému, ktorého reakciou je to, že začne reagovať alergicky aj na podnety, na ktoré by za normálnych okolností alergicky nereagoval. Aj tu je teda pomocníkom práve čierna ríbezľa.

Výborná protialergická kombinácia je kombinácia P8 ríbezľa-kalina-rozmarín + T35 Plamienka zamatovohlúbiková

cierna-ribezla-2

V ktorých produktoch nájdete čiernu ríbezľu?

Takže poďme sa pozrieť, čo by sme si mohli zadovážiť v našich Bylinkárňach a na našom eshope, čo obsahuje liečivú čiernu ríbezľu.

Najúčinnejšiu čiernu ríbezľu nájdete v gemmoterapii. Tinktúra z púčikov rastlín čiernej ríbezle P7 alebo Čierna ríbezľa s betaglukánom PG7 je účinné antialergikum a prírodný kortikoid.

Čierna ríbezľa je súčasťou rôznych bylinných kúr:

  • K04 – pri zápalových ochoreniach ženských orgánov,
  • K05 – jedna z najpoužívanejších kúr, prispieva harmonizácii ženských reprodukčných a hormonálnych funkcií - vhodná na liečbu endometriózy a podporu tehotenstva,
  • K06 – obsiahnuté fytoestrogény v kúre účinne pomáhajú ženám pri ťažkostiach s prechodovým obdobím.

Čiernu ríbezľu nájdete u nás aj v podobe 100% šťavy vhodnej na užívanie pri reumatických chorobách, nachladení a zlej imunite.

Takže vidíte, že ponuka je naozaj dostatočná. Treba len skúsiť účinnosť týchto zázračných plodov, púčikov, či listov.

Nezabúdajme, že prírodná liečba je pomalšia, ale za to s trvalejšími výsledkami a pritom neškodná.

Veríme, že sa k prírodnej liečbe bude obracať stále viac a viac ľudí a budú v nej nachádzať často už zabudnuté staré múdrosti.

Mgr. Dagmar Machničová a Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

cierna-ribezla-pohar

Použitá literatúra:

Marta Velgosová, Štefan Velgos - naše liečivé rastliny

Dionýz Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny

Mgr. Jarmila Podhorná - Byliny léčí

Foto shutterstock Anest

Mohlo by vás zaujímať

Zdravo a chutne, to je náš štýl - denný jedálniček

Takto potom v harmónii tela i ducha môžeme žiť ten naozajstný zdravý životný štýl a užívať si plody takéhoto života. Všetci vieme,...

10.11.2014
11256 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní