Zdravie v septembri

4007 zobrazení

Horúce dni končia. Postupný prechod teplej energie leta, kde prevládal element ohňa do chladnejšej energie neskorého leta, kde sa začína demonštrovať prvok zeme je zo dňa na deň patrnejší.

Chladnejšie a vlhké počasie zaťažuje predovšetkým slezinu a pankreas. Oba orgány patria v septembri k najohrozenejším. V prvej polovici...
zdroj: google.com

Chladnejšie a vlhké počasie zaťažuje predovšetkým slezinu a pankreas. Oba orgány patria v septembri k najohrozenejším. V prvej polovici mesiaca slezina, v druhej polovici pankreas.
 Hlavnou funkciou sleziny je filtrovať krv, hromadiť ju, čistiť a odstraňovať spotrebované červené krvinky. Je najväčším orgánom lymfatického systému. Hrá rozhodujúcu úlohu pri podpore imunitného systému, ktorý s nastupujúcou jeseňou budeme stále viac a viac potrebovať.

Pankreas patrí k hormonálnemu systému. Produkuje enzýmy, ktoré podporujú štiepenie potravy v tenkom čreve a okrem toho hrá dôležitú úlohu pri rovnováhe hladiny krvného cukru v tele. Okrem látkovej výmeny má na starosti tiež všetky sliznice, ktoré sú s nástupom jesene viac namáhané. Typickým prejavom disfunkcie pankreasu je plynatosť.

Výklad podľa tradičnej čínskej medicíny.

V tradičnej čínskej medicíne sa slezina tesne spája s pankreasom.

* Prvok: zem
* Partnerský orgán: žalúdok
* Klíma: vlhké
* Ročné obdobie: neskoré leto
* Farba: žltá
* Denná doba: 9-11 hodín
* Zmyslový orgán: ústa
* Chuť: sladká
* Emócie: súcit, starosti

Symptomy nerovnováhy

Emocionálne

Pocit, že nie sme zakotvení. Neistota a nestabilita. Starosti a chorobne utkvelé predstavy. Nekľudný spánok. Vnucovacie a sebecké chovanie. Zmätenosť a nejasnosť. Neustále sa vracajúce negativné myšlienky. Slabá schopnosť sústredenia a pocity roztržitosti.

Fyzické

Ochabnuté telo, pocity únavy. Pocit plnosti v oblasti brucha, zadržiavanie vody, hromadenie hlienov v tele. Ťažké a boľavé údy, slabá koordinácia tela, studené kolená a stehná. Odpor k vlhkosti, výživové problémy, slabá a lebo naopak príliš silná chuť k jedlu. Ťažkopádne vyjadrovanie, slabá pamäť.

Ako už bolo spomínané, v tradičnej čínskej medicíne sa slezina tesne spája s pankreasom. Obom orgánom prináleží jeden meridián. Zaujímavý je pohľad čínskej medicíny na úlohu sleziny. Pri fyzickom trávení potravy vytvára energiu a tú sprístupňuje telu. Trávením potravy vytvára základ pre tvorbu telesnej energie vo forme prvej čchi a krvi. Krv potom v pľúcach prichádza do styku s druhou čchi so vzduchu a obe čchi sa zlievajú do jednej a tvoria onú jednotnú energiu, ktorá sa rozdeľuje po celom tele. Preto je stav sleziny tak úzko spätý s vitalitou nášho tela.

So slezinou a pankreasom a spája sladká chuť. Ak má človek prehnanú chuť na sladké, alebo naopak sladké chute úplne vylučuje zo svojho jedálničku, môže to poukazovať na disharmóniu v tejto oblasti, v tejto meridiánovej dráhe. Veľa ľudí v západnej kultúre miluje sladké, ale nadmerná spotreba jedného druhu potravín vedie o obmedzeniu alebo až vylúčeniu iných potravín a chutí. To je z hľadiska zdravia a výživy nerozumné. Potrebujeme vyváženú a harmonickú potravu.

Samozrejme sme individuálne rozdielni, preto potrebujeme nájsť čo u nás harmóniu tvorí a čo ju narúša. Ak prispôsobíme svoj jedálniček ročnému obdobiu, klimatickému pásmu v ktorom sa práve nachádzame, uprednostníme čerstvé a prirodzene uskladnené potraviny z regiónu a zachováme si otvorené vedomie, túto harmóniu v sebe vytvoríme a udržíme.

Pár odporúčaní pre výživu na obdobie neskorého leta

Znižujeme spotrebu surových potravín a štiav. S klesajúcou teplotou potrebujeme organizmus zahrievať. Do zelených šalátov pridávame zázvorovú zálievku, ktorá zahrieva a blahodarne pôsobí na slezinu. Šaláty sú teraz vhodnejšie napríklad cestovinové s jemne naparenou zeleninou. Čierne datle pomáhajú regulovať čchi a odstraňujú únavu.

Slezina má rada sucho. Používame suché potraviny a prehrievajúce korenie (škorica, muškátový oriešok, kardamon, zázvor, žen-šeň...). Výborné pre toto obdobie je proso. Proso je zásadité bezlepkové obilie, ktoré v tele neprodukuje žiadny hlen.

Prvok zem posilňujú: špenát, zelená fazuľka, cuketa, dyňa, sladké zemiaky, fazuľa mungo, ovos, hrach, cícer, bôb, koreňová zelenina, morské riasy.

Ľudia trpiaci hromadením vody v tele by mali viac pridávať do jedálničku zeler, petržlen, fazuľky adzuki, kôpor, jačmeň, vlašské orechy, cibuľu, cesnak, čierne a kayenské korenie, ryžu, ryby...

Hladinu krvného cukru znižuje a pankreas podporuje karfiol, uhorka, cesnak, zelená fazuľka, cibuľa, ovos, pohanka, sója... Z prírodnej bylinkárne môžeme odporučiť bylinný macerát I-Stop, ktorý pomáha harmonizovať pankreas.

Vzťah sleziny, krvi a energie sme už spomínali. Tu je pár potravín, ktoré podporujú krvotvorbu: liči, listová zelenina s množstvom chlorofylu, cvikla, vajíčka, ryby, fazuľky adzuki, marhule, figy, riasy, hlavne spirulina, žerucha, žihľava... Z našej prírodnej bylinkárne je to tamaryška francúzska, vinič hroznoplodý a krvčistiaci extrakt.

Potraviny, ktoré sa neodporúčajú - oslabujú krv: mastné, rafinované, umelé potraviny, sladkosti, mliečne výrobky a cukor. Pšenica, kvasnice, pivo, káva. A pri chladnom počasí sa vyhýbame aj nadmernej konzumácii surovej zeleniny, ovocia a štiav z nich. Ako prvé obmedzujeme tropické ovocie, lebo má najviac schladzujúce pôsobenie.

Výborné koreniny: zázvor a žen-šeň. Aj keď už boli spomínané, ešte raz by som ich vyzdvihol, pretože na slezinu majú priam zázračné pôsobenie. Použiť ich môžeme pri varení i v čajoch.

Vladimír Jakubec www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Horský krištáľ

Názov krištáľ pochádza z gréckeho slova krystallos, v preklade ľad. Ľudia v minulosti verili, že krištáľ je ľad, ktorí stvorili...

10.3.2013
22699 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní