Energetické hospodárenie organizmu II.

7095 zobrazení

V dnešnom pokračovaní našej série sa vrátime späť k energetickému hospodáreniu nášho organizmu. Pozrime sa na južné národy, Chorvátov, Talianov, Španielov, Grékov .... Čo nasleduje u nich po kvalitnom obede, keď svoje bruchá naplnia doplna? Áno siesta...

My však v práci nahádžeme do seba obed a o 5 minút ani nevieme, čo sme jedli a bežíme ďalej pracovať a večer s vyplazeným jazykom pri...
zdroj: google.com

My však v práci nahádžeme do seba obed a o 5 minút ani nevieme, čo sme jedli a bežíme ďalej pracovať a večer s vyplazeným jazykom pri telke zaspíme po prvých minútach filmu, lebo sme unavení. Naše batérie rezerv organizmu sú vybité a my ich potrebujeme doplniť.

Každá batéria má ale svoju životnosť, väčšinou sa ráta, koľko cyklov nabíjania a vybíjania vydrží. S našimi vnútornými batériami je to podobné.

Základom správneho fungovania nášho organizmu je, aby sme jedli podľa toho, čo ideme robiť a teda podľa toho treba zaťažiť náš tráviaci trakt čiastočne alebo úplne. Preto kto potrebuje dopoludnia podať maximálny výkon, tomu odporúčam určite len ľahkú stravu. Určite však nie je vhodné pre väčšinu ľudí na raňajky naplno zaťažiť tráviaci trakt, aj keď nejdú rúbať stromy.

Dopoludnia odporúčam predovšetkým ovocie a z neho pripravené rôzne šaláty, ktoré môžete skombinovať s jogurtmi, vločkami, alebo s cereáliami či sušienkami. Pre náš organizmus je ovocie v túto dennú dobu naozaj blahodárne. Kto má problém s vyprázdňovaním, tomu takýto druh stravy dopoludnia pomôže upraviť aj tento problém.

Veľa z vás už počulo o orgánových hodinách. Naše vnútorné orgány sa v týchto časoch dobíjajú a čistia. Keď si pozrieme napríklad na zaužívaný čas obeda v našej civilizácii cca o 12:00, podľa orgánových hodín v čase od 11:00 do 13:00 sa dobíja naše srdiečko. Ak sa v tomto období poriadne najeme, veľa energie pre neho už neostáva. Preto odporúčam obedovať po 13:00. Plus mínus nejaká minúta určite už nerozhoduje ;-). Ak Vás čaká ešte po obede náročná práca, v tom prípade by mal byť obed tiež ľahký. Ak však máte dostatok času na poobednú siestu, ktorá nemusí byť len vo forme spánku, ale aj vo forme príjemného poobedného rozhovoru s priateľmi, kľudne si doprajte pôžitok z dobrého výdatného obeda.

Poďme sa pozrieť opäť bližšie na orgánové hodiny. Žlčník sa čistí medzi 23:00 a 01:00. Vtedy sú k dispozícii organizmu v maximálnom množstve tráviace šťavy - čiže teraz by mala byť potrava v tenkom čreve. Z toho vyplýva, že večera by v našom dennom režime určite nemala chýbať. Vyprázdňovanie hrubého čreva je medzi 05:00 - 07:00 - tu je koniec celého procesu nášho metabolizmu. Samozrejme hneď po vyčistení nie je múdre hneď zaplniť náš pomyselný kôš opäť, aby naše hrubé črevo nebolo celý deň plné odpadu. Určite teraz trochu zjednodušujem, ale funguje to približne takto.

A kde je reálny základ toho, čo nám zo všetkých strán hovoria, že sa máme poriadne naraňajkovať, obed máme dať priateľovi a večeru nepriateľovi ? Alebo že na večeru si máme dať tak maximálne jabĺčko ? Zovšeobecňovanie v prípade stravy určite nie je správne. Každý potrebujeme nájsť pre seba to, čo nám najviac vyhovuje. Dobré je, ak sa pri tom budeme riadiť práve energetickými nárokmi nášho každodenného fungovania.

Mnoho z nás nevečeria preto, lebo priberá a má problém udržať si svoju váhu. Problém ale nie je v tom, že by sme nemali večerať, ale v tom, že máme disharmóniu medzi príjmom a výdajom kalórií. Naša civilizácia má práve s týmto najväčší problém. Výdatná večera by určite nemala chýbať v našom dennom menu. Neodporúčam najesť sa napríklad tesne pred spánkom. Určite medzi večerou a spánkom by mal byť minimálne taký odstup, aby sme nešli spať s plným žalúdkom, ale aby potrava už bola spracovaná. Samozrejme si treba uvedomiť, koľko kalórií do seba za deň dáme a tomu teda prispôsobiť aj náš výdaj, pohyb.

Každý dospelý človek, ak chce byť zdravý aj vo vyššom veku, mal by prekonať vlastnú lenivosť. V rámci prevencie, ale aj udržania súčasného zdravia a kondície, by mal každý niečo robiť so svojím telom. Určite aspoň prechádzky. Bez pohybu nikdy nebude v našom tele prebývať zdravý duch. Určite odporúčam našej sedavej a „automobilnej" populácii udržiavať si v kondícii našu chrbticu. Veľmi dobrým cvičením je napr. 5 Tibeťanov, ktoré ak sa cvičia denne, výrazne zlepšia zdravotný stav človeka.

Poďme teraz napríklad k tomu jabĺčku. Veľa z nás si kvôli tomu, aby nepribrali, dáva na večeru ovocie. Ovocie nepatrí na večeru práve tak, ako by nemalo patriť mäso do nášho dopoludňajšieho jedálnička. Práve tieto dva druhy potravy - mäso a ovocie sú problematické na spracovanie naším metabolizmom v určitých denných hodinách. Keď telo nevie spracovať určitý druh potravy, čaká natrávená potrava v črevách na to, aby mohla byť premenená na zdroj energie. Keď však čaká v čreve na látky, ktoré ju rozložia príliš dlho, môže dochádzať k dvom javom - ku kysnutiu, poprípade k hnilobným procesom - a to potom, ak sa tento proces opakuje pravidelne, začína byť problémom. O tom však podrobnejšie zasa niekedy inokedy.

Prehnané „zdravé" stravovanie, diéty, hlad, pôstne dni robené nesprávne, nie sú nástrojmi na to, aby sme nepriberali. Navyše sú nebezpečné pre tých, ktorí nemajú základné znalosti o fungovaní nášho metabolizmu. V našom mozgu počas „extrémnych" situácií dochádza k prepnutiu „výkonnosti" nášho metabolizmu. Impulz v mozgu - príde kríza, uchovaj si zásoby - vyvolá reakciu, ktorej dôsledkom je aj intenzívne ukladanie zásob do tukových buniek. Preto aj ten známy Jo-Jo efekt po diétach či hladovkách.

Diétami, pôstmi, a stravovaním sa budeme zaoberať nabudúce v pokračovaní nášho cyklu.

Pokračovanie...

Ing. Pavol Machnič https://www.zdravysvet.sk/

Mohlo by vás zaujímať

Zdravá výživa môže byť aj chutná

V základnej častici hmoty - atóme, sa elektrón snaží udržať vždy na energeticky najvýhodnejšej hladine. Takto to platí v celom vesmíre....

7.8.2014
11696 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní