Existuje perfektné miesto na meditáciu?

2672 zobrazení

Ľudia neustále hľadajú spôsoby, ako sa cítiť v pohode, a to fyzicky a psychicky. Ciest je mnoho. Vyskúšať môžete šport, zdravú stravu alebo pravidelné prechádzky. Medzi najpopulárnejšie a najúčinnejšie metódy, ako navodiť duševnú a telesnú rovnováhu, patrí meditácia. Aké sú jej výhody a kde všade sa dá meditovať?

Čo sa v tomto článku o meditácii dozviete?   	Čo je to meditácia 	Vhodné miesta na meditáciu 	Ako začať s meditáciou   Čo je to...
zdroj: google.com

Čo sa v tomto článku o meditácii dozviete?

Čo je to meditácia

Slovo “meditácia” rozhodne nepatrí medzi neznáme výrazy. Meditácia alebo rozjímanie je činnosť, pri ktorej vaše telo a psychika dospejú do stavu absolútneho pokoja. Umožňuje vám nahliadnuť do svojho vnútra, pochopiť sa, lepšie zvládať stres a každodenné povinnosti. 

Výhody meditácie 

  • odbúrava stres
  • zlepšuje sústredenosť
  • zlepšuje pracovný výkon
  • pomáha pri chudnutí
  • posilňuje imunitu
  • zvyšuje produktivitu
  • odbúrava záchvaty úzkosti
  • vytvára duševnú stabilitu
  • zabraňuje depresii

3 tipy na miesta, kde môžete meditovať 

Meditáciu môžete praktizovať takmer kdekoľvek. Vo všeobecnosti platí, že priestor, ktorý si vyberiete, musí byť tichý, príjemný a nerušivý. Nevhodné sú príliš tmavé miestnosti a presvetlené alebo blikajúce izby. Mierny šum vás môže ukľudniť, no výrazné zvyky vám pri sústredenosti nepomôžu. 

Meditovať sa dá vonku, ale aj doma. Vhodnou časťou vášho domu alebo bytu je napríklad podlaha alebo posteľ. Pokiaľ si chcete na meditáciu vyčleniť špeciálne miesto, vytvorte si meditačný kútik.

Meditacia

Meditáciu môžete ozvláštniť rôznymi prvkami, vďaka ktorým vytvoríte harmóniu a pokoj. Pomôžu vám upokojiť sa, vyčistiť myseľ a sústrediť sa len a len na seba. 

1) Meditácia na posteli

Posteľ je miestom, v ktorom často nachádzame svoje útočisko a základným prvkom, ktorý dotvára naše malé izbové kráľovstvo. 

Meditáciou na posteli sa okamžite dostanete do pokojného a harmonického stavu. Užijú si ju všetci milovníci pohodlia a aj tí, ktorí sa chcú aspoň na chvíľu odpútať od problémov vonkajšieho sveta. Okolie postele doplňte napríklad liečivými kameňmi, sviečkami a nezabudnite na meditačnú hudbu. 

Náš tip: Pred meditáciou sa uistite, že je vaša posteľ čistá a voňavá. Must-have doplnkom sú kvalitné obliečky na posteľ, ktoré dokážu navodiť príjemnú atmosféru. Skvelý výber nájdete na Biano.sk, kde len zakliknete rozmery, obľúbený materiál, farbu a hľadáte.

Meditácia na posteli

2) Meditácia na zemi

Meditáciu môžete skúsiť aj na podlahe, koberci alebo dlažbe. Týmto spôsobom sa okamžite prepojíte s izbou, v ktorej sa nachádzate. Pokiaľ je podlaha príliš tvrdá, použite uterák, meditačnú podložku alebo jogamatku. 

Náš tip: Ničím nerušené meditačné prostredie na zemi si vytvoríte za pomoci čistej podlahy, príjemnej vône a ukľudňujúcej hudby. Pridajte aj sviečky, ktoré pôsobia príjemne a upokojujúco. 

3) Meditačný kútik 

Vlastný meditačný kútik je osobný priestor, ktorý je pre každého z nás špecifický. Je len na vás, ako si ho zariadite. Vyčleniť si môžete malý kúsok izby alebo vytvoriť samostatnú miestnosť, ktorú budete používať na cvičenie a meditáciu. 

Náš tip: Obklopte sa vecami, ktoré vo vás vyvolávajú pokoj. Meditačný kútik môžete doplniť niečím, k čomu máte citový vzťah a vytvára vo vás pocit bezpečia. Nezabudnite pridať sošky a amulety, ktoré vás nabijú pozitívnou energiou. Stav pokoja vám pomôže navodiť aj relaxačná hudba a upokojujúca vôňa.

Ako začať s meditáciou? 

Meditácia je stále viac a viac populárna aj u nás a je vhodná pre ľudí všetkých vekových kategórií. Rovnako, ako napríklad šport, aj meditácia má svoje úrovne. Je preto vhodná aj pre začiatočníkov.

Na pravidelnú meditáciu nepotrebujete žiadne náročné a drahé vybavenie. Stačí vám vhodne zariadený priestor a oblečenie, v ktorom sa budete cítiť maximálne dobre. Vybrať si môžete napríklad športové joga oblečenie, ale aj pohodlný domáci úbor.

Zdroj obrázků: Pexels.com

Mohlo by vás zaujímať

Ježibaba guľatohlavá – pomocník pri nervových poruchách a depresii

Čo sa v článku o ježibabe guľatohlavej dozviete: Ježibaba guľatohlavá v kocke Výskyt ježibaby guľatohlavej Účinky ježibaby...

23.2.2013
25025 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní