Mydlové orechy

5450 zobrazení

Pranie a čistenie s mydlovými orechmi je v Ázii, najmä v Indii známe už od nepamäti. Škorápky orecha stromu Sapindus Mukorrosi obsahujú prírodné saponíny, ktorými si tento strom chráni svoje plody pred škodcami. Práve tieto saponíny však je možné využiť pre ekologické pranie.

Pre koho sú vhodné mydlové orechy na pranie?  Bielizeň vypraná v týchto prírodných saponínoch je antialergická a je zvlášť vhodná pre...
zdroj: google.com

Pre koho sú vhodné mydlové orechy na pranie?

Bielizeň vypraná v týchto prírodných saponínoch je antialergická a je zvlášť vhodná pre bábätká, alergikov a ľudí s citlivou pokožkou, prípadne pre ľudí, ktorých dráždi prádlo vypraté v klasických moderných pracích práškoch. Taktiež je mimoriadne vhodné pre ľudí, ktorí akokeby nemohli dýchať, keď si ľahnú do prádla plného chémie, škróbu, práškov a aviváže.

Prádlo vyprané v mydlových orechoch má neutrálnu prírodnu vôňu. Odpadá použitie aviváže. Kto chce, môže si prádlo navoňať prírodnými silicami. V tomto prípade odporúčame silice v medicinálnej kvalite. Stačí jedna dve kvapky na plátené vrecúško v ktorom sú umiestnené orechy pri praní.

Ako prať mydlovými orechmi?

Prať môžete pri všetkých teplotách. Platí ale, že čím vyššia teplota, tým sa orechy rýchlejšie rozpúšťajú.

Pri praní bieleho prádla, alebo na škvrny používame bieliaci a protiškvrnový prášok Puer, ktorý pôsobí na báze aktívneho kyslíku. Je to sóda obohatená kyslíkom. Je biologický odbúrateľný, neobsahuje chlór ani opticky zjasňujúce látky a na bielizni nezanecháva chemické reziduá. Jednoducho bieli bielizeň a rozjasňuje jej farbu.

Mydlové orechy vyperú normálne, bežne znečistené prádlo, a to veľmi lacno. Na extrémne znečistené prádlo je potrebné použiť však prací prostriedok.

Tento starodávny spôsob prania si môžete vyskúšať veľmi jednoducho, a to tak, že si nemusíte kupovať celý balík orechov ak zápasíte práve s myšlienkou, či vám budú vyhovovať. Niekomu jednoducho nemusia vyhovovať.  Preto máme k dispozícii testovaciu sadu na vyskúšanie (za 1 euro), ktorá obsahuje niekoľko mydlových orechov a bieliaci prášok puer, ktoré vám vystačia na niekoľko praní. Takto jednoducho a bez vyhadzovania peňazí si môžete otestovať tento skutočne zaujímavý, ekologický a hlavne lacný spôsob prania bežne znečisteného prádla.

Mydlové orechy však môžeme použiť oveľa univerzálnejšie ako len na pranie. Môžu sa z nich robiť rôzne výluhy a tie potom použiť na najrôznejšie veci, kde bežne používate pracie a umývacie prostriedky. 

Môžete sa týmto výluhom aj umývať, tak ako to robia Indovia alebo použiť proti škodcom v záhradke, ako to robí sám strom, ktorý produkuje tieto mydlové orechy.

Prajeme vám ekologické a šetrné pranie s mydlovými orechami.

Váš Zdravý svet.

Mohlo by vás zaujímať

Čierna ríbezľa – chutné ovocie a prírodné antialergikum

slovensky: Ríbezľa čierna, latinsky: Ribes nigrum, česky: černý rybíz (meruzalka černá) Čo sa v tomto článku o čiernej ríbezli...

21.4.2013
21374 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní