Psychológia chorôb I.

7037 zobrazení

Je možný svet bez chorôb ? Je možný svet bez bolesti, trápenia a stresu...? Tieto otázky si mnohí z nás často kladú a ani tí, ktorí viac „hľadajú", nedostávajú na ne často uspokojivé odpovede.

Kam smeruje naša moderná západná civilizácia a s ňou moderná medicína? K preplneným klinikám a nemocniciam, kde v prípade zdravotného...
zdroj: google.com

Kam smeruje naša moderná západná civilizácia a s ňou moderná medicína? K preplneným klinikám a nemocniciam, kde v prípade zdravotného problému v lepšom prípade strávite hodiny sedením v čakárni... ? S rozvojom lekárskej vedy a hlavne genetiky smerujeme možno k tomu, že budeme v budúcnosti selektovať geneticky nespôsobilých jedincov ešte pred narodením.

Už teraz vidieť prvé kroky, ktoré ukazujú tento smer. Už v tomto období dochádza (samozrejme so „súhlasom" pacienta) k preventívnemu odstraňovaniu niektorých orgánov, aby nevznikla choroba. Je to slepá cesta alebo spôsob liečby v budúcnosti ? Podľa tejto filozofie sa už teraz vo „vyspelom" svete odstraňujú prsníky a maternice tých žien, u ktorých sa vyskytla v ich rodinách rakovina týchto orgánov.

Prevencia. Jednoduché slovíčko. Slovíčko, ktoré počúvame zovšadiaľ, ale ktoré do praxe uvádza len málokto. Aj sama západná medicína v svojom okruhu liečby následkov za prevenciu považuje a svoje úsilie zameriava v podstate len na včasné odhalenie chorôb. To ale nie je prevencia, to nemá s prevenciou nič spoločné ! Prevencia problému je úplne niečo iné, je to predchádzanie problému a nie jeho včasné odhalenie. Hoci aj to včasné odhalenie je pozitívnejšie, ako neskoré odhalenie problému.

Kontrolky organizmu. Na palubnej alebo ovládacej doske každého zložitejšieho stroja nájdeme množstvo kontroliek. Aj auto je jedným z takýchto strojov. Aby správne fungovalo, musíme ho nejakým spôsobom udržiavať. Napríklad meniť olej, dolievať chladiacu kvapalinu, raz za čas vymeniť batériu, zodraté pneumatiky. Bolo by utópiou si myslieť, že naše telo kontrolky nemá, že tento geniálny biologický mechanizmus ktorý funguje na tomto svete v priemere 75 rokov nepotrebuje žiadnu „údržbu". Každý človek, ktorý niekedy videl knihu anatómie si musí uvedomiť zložitosť ľudského tela.

Miliardy buniek nášho tela musia synchrónne pracovať, musia byť neustále vyživované, aby ľudskému duchu poskytli schránku na existenciu v tomto svete. Ako by pracovalo auto, keby sme mu 70 rokov nevymenili olej alebo len pneumatiky?

Klasický prístup našej medicíny je boj proti chorobám, podľa presne stanovenej diagnózy bez hlbšieho filozofického zamyslenia sa, prečo sa ten ktorý problém manifestuje. Poďme ale ešte k tým kontrolkám.

Súčasná medicína ich ničí, zabíja ich rôznymi anti-biotikami a ďalšími anti-prostriedkami. Keď sa pozrieme z psychosomatického hľadiska na chrípku, chrípka je len kontrolkou preťaženosti organizmu. Vtedy potrebujeme vypnúť, ľahnúť si do postele a 3-4 dni regenerovať svoje telo. Keď však siahneme po prostriedkoch, ktorými sme zahalení z každej strany a bez rozmýšľania siahneme po skvelej tabletke z reklamy, ktorá nás zachráni od prvých príznakov chrípky, tak sa môžeme ďalej hnať životom bez toho, aby sme sa na chvíľu zastavili a zamysleli sa nad spôsobom nášho života.

Alebo si dáme pichnúť vakcínu proti chrípke, aby sme túto kontrolku úplne vyradili z našej „palubnej dosky" a neznervózňovalo nás jej blikanie. Odstránením kontrolky prehriatia motora nezamedzíme jeho zadretiu, tak ako jej odstránením v našom tele nezamedzíme následnému zložitejšiemu kolapsu organizmu, keď prechodíme „ľahkú" chorobu.

Napríklad aj zuby sú kontrolky organizmu. Prečo sa mnohým tehotným ženám naraz pokazia zuby, aj keď z hľadiska hygieny a prevencie nič nezanedbajú ? Skúste si sami dať na túto otázku odpoveď. Určite existuje spojitosť medzi jednotlivými zubami a orgánmi a už veľa zubných lekárov vám túto súvislosť aj povie. To je ale téma na iný článok.

Tragédiou našej vedeckej civilizácie je, že za vedecké považujeme len to, čo dokážeme zmerať, určiť, zmapovať. Vôbec si ale väčšina z nás neuvedomuje, že naše zmysly a prístroje sú veľmi, veľmi nedokonalé. O našich 5 zmysloch ani nemusím hovoriť, veď takmer každý zástupca zvieracej ríše má dokonalejší každý z týchto zmyslov, ktoré nám vytvárajú a formujú náš svet. Lebo len cez ne dokážeme vnímať svet. No veda a vedecké prístroje ? Tie sú v úplných plienkach, aj keď sa nám zdá, že čo nedokáže a kde je naša veda. Veď len pred 100 rokmi vypadali autá, takmer ako motorové fúriky. Pred 30 rokmi počítač, ktorý nedosahoval ani stotinu výkonu Vášho laptopu potreboval na svoje fungovanie niekoľko kW elektrickej energie, a to nehovorím o tom, že by sa nezmestil do vašej obývačky. Sami lekári sa s úsmevom pozerajú na prístroje, s ktorými pracovali pred 10 - 15 rokmi. Čo bude o 20, 50, 100 a možno o 1000 rokov? Určite si to ani nevieme predstaviť.

Naša technická civilizácia je veľmi mladá a je určite na začiatku technického veku. Sme v „prvotnopospolnej spoločnosti" technického veku, a na to zabúdame.

Stále budú vyspelejšie metódy a prístroje, určite budeme vnímať inak tento svet ako teraz, a to detailnejšie. Vedeckosť našej civilizácie je meraná len úrovňou a citlivosťou našich nedokonalých prístrojov. A to, čo nedokáže naša civilizácia zmerať , ale reálne je súčasťou nášho sveta, to označuje buď za paranormálne, šarlatánske, alebo v lepšom prípade len za nevedecké.

To, že nepoznáme všetky fyzikálne a spirituálne zákony, to ešte neznamená, že neexistujú. Myslime si, že naša fyzika už pozná všetko, ale opak je pravdou. Veď nepozná ani zdroj a pôvod sily, ktorá nás denne pripútava k našej matičke Zemi - a tou je gravitácia. Preto sme si vymysleli hypotetický gravitón, aby sme dokázali s touto silou „vedecky" pracovať.

Len pomerne nedávno vypustením „Hubbla" sme zistili, že väčšinu hviezdičiek, ktoré vidíme, nie sú hviezdičky, ale sú to galaxie so stovkami miliárd hviezd. Nedávno som videl jeden dokument, v ktorom sa tvorcovia snažili priblížiť ľuďom rôzne veci, a to porovnávaním s tým, čo poznáme. Vieme, že čísla s mnohými nulami našej mysli takmer nič nehovoria. Nevieme si predstaviť miliardu miliárd. Preto si vôbec nevieme predstaviť ani len počet hviezd v našom vesmíre. Keď ale našej mysli toto číslo preložíme do jej metaforického jazyka, potom žasneme nad faktom, že hviezd v našom vesmíre je viac, ako všetkých zrniek piesku dokopy na celej našej planéte. Uvedomme si, koľko len tých zrniečok je na Sahare :-) , alebo len v jednom detskom pieskovisku....

Len teraz objavujeme prvé planetárne sústavy, každú s desiatkami planét a ich mesiacov. To, že sme ešte neobjavili ďalší inteligentný život vo vesmíre ešte neznamená, že sme vo vesmíre sami. Je naozaj nepravdepodobné, že by neexistoval...

Pokračovanie...

Ing.Pavol Machnič www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Baza čierna (Sambucus nigra): Poklad zo stredovekých herbárov

slovensky: Baza čierna, latinsky: Sambucus nigra, česky: Bez černý V tomto článku sa dočítate: Kedy kvitne baza a ktoré časti...

20.5.2013
25576 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní