Rozchodnica ružová – liečivá bylinka podporujúca energiu a vitalitu

46567 zobrazení

V dnešnom článku vám predstavíme rozchodnicu ružovú, liečivú bylinku, ktorá je skvostom medzi adaptogénnymi liečivými rastlinami. Pre svoje účinky je stále viac vyhľadávaným terapeutickým prostriedkom – je schopná nešpecifickým spôsobom podporovať obranné sily voči nepriaznivým vplyvom okolitého prostredia, a tým znižovať negatívne prejavy adaptačného syndrómu, medzi ktoré patrí predovšetkým stres.

Čo sa v článku o rozchodnici ružovej dočítate?:   	Rozchodnica ružová v kocke 	Pestovanie Rozchodnice ružovej 	Účinky Rozchodnice ružovej...
zdroj: google.com

Čo sa v článku o rozchodnici ružovej dočítate?:

slovensky: Rozchodnica ružová, latinsky: Rhodiola rosea, česky: Rozchodnice ružová, ľudový názov: zlatý koreň

Rozchodnica ružová (Rhodiola rosea) sa radí k rastlinným stimulátorom  harmonizátorom. Poznajú ju dobre tí, ktorí potrebujú zaktivizovať činnosť štítnej žľazy. Na Sibíri sa dokonca hovorí, že ten, kto pije čaj z rozchodnice ružovej, sa dožije sto rokov.

Rozchodnica ružová v kocke

Rozchodnica ružová sa vzhľadom na citrónovožltú až zlatistú farbu kôry koreňov ľudovo nazýva zlatý koreň. Prívlastok ružová dostala podľa špecifickej vône pripomínajúcu ružu. Je známa tiež pod názvami koreň ružový, rodiola ružová.

Rastie predovšetkým vo vysokohorských oblastiach bývalého ZSSR (južná Sibír, Ural, Zabajkalsko), Mongolska, Číny, západnej a strednej Európy a Balkánu.

Odborníci venujú výskumu biologických účinkov rozchodnice veľkú pozornosť. Výsledky fytochemických štúdií z posledných rokov iba potvrdzujú opodstatnenosť jej širokého použitia v tradičnej ľudovej medicíne, kde sa už stáročia užíva najmä ako tonikum pri rekonvalescencii.

Rozchodnica ružová: pestovanie je možné aj na skalke

Rhodiola rosea je „huňatá“ rastlina, rastúca v horách a na kamenných lúkach. Na Slovensku i v Čechách patrí medzi zákonom chránené rastliny. U nás ju môžete vidieť rozkvitnutú v Tatrách aj v Malej Fatre.

Rozchodnice sa pestujú pre lístie a kvety a hodia sa do skalky alebo prednej časti zmiešaného alebo trvalkového záhona. Darí sa jej v stredne úrodnej pôde, na plnom slnku. Je variabilná, trsovitá, dvojdomá, podzemkatá trvalka s purpurovými stokami, z ktorých vyrastajú široko vajcovité až úzko obrátené kopijovité listy. Sú mäsité, sivozelenej farby, celistvo okrajové alebo nepravidelne zúbkaté, do štyroch centimetrov dlhé, s vrcholom sfarbeným do červena. V lete sa objavujú husté, vrcholové, chocholíkovité alebo okolíkovité hlávky početných samčích alebo samičích, žltozelených kvetov s priemerom 6 mm, ktoré sa otvárajú z jemne ružových púčikov.

Rozchodnica ružová

Na pestovanie vyžaduje v našich podmienkach slnečné stanovište. Neznáša hladinu spodnej vody a zamokrené stanovište. Najlepšie jej vyhovuje priepustná humusovitá zemina.

Semená vysievame na jar, prípadne na jeseň. Po jarnom výseve klíči asi po mesiaci. Pri vegetatívnom množení použijeme koncom leta silné odrezky tak, aby na každom odrezku boli puky-odrezky. Uložíme ich do nádoby so zeminou a ponecháme cez zimu v bezmrazivej miestnosti.

Obsahuje flavonoidy, heteroglykosoidy, steroidy, triesloviny a iné cenné látky.

Účinky Rozchodnice ružovej na telo i dušu

Rozchodnica pozitívne účinkuje na vitalitu a energiu v oblasti tela i duše. Preto je vhodná pre všetkých, ktorí sú vystavení zvýšenej duševnej a fyzickej záťaži. Dobre preskúmané sú jej pozitívne účinky na fyzickú výkonnosť – od 70. rokov je na tento účel dokonca hojne využívaná vrcholovými športovcami v krajinách bývalého ZSSR i ďalších štátoch.

Okrem toho tiež podporuje a harmonizuje vylučovanie tzv. neurotransmiterov, čo sú látky zisťujúce proces nervových vzruchov, a priaznivo tak ovplyvňuje náladu, duševnú rovnováhu a emocionálnu stabilitu.

Vedeli ste, že na zmiernenie psychického napätia môže pomôcť aj ľubovník bodkovaný? Zistite o tejto užitočnej bylinke viac v našom článku!

Čaj z rozchodnice ružove

Rozchodnica je známa aj pre tonizujúce účinky

Tonizujúce účinky tejto rastliny sú známe na Altaji viac ako 400 rokov. Pre miestnych ľudí bola prostriedkom zvyšujúcim pracovné schopnosti a liečila mnohé ochorenia. Tradičná čínska medicína Rozchodnicu po stáročia využíva na podporu vylučovania inzulínu a zvýšenie vitality.

Má pozitívny vplyv na astenické stavy po infekčných ochoreniach, intoxikáciách. Znižuje vysoké teploty, lieči žalúdočné a taktiež niektoré gynekologické problémy. Aktivuje funkciu štítnej žľazy, treba však dať pozor, pretože zvyšuje krvný tlak.

Pri stavoch vyčerpania a nespavosti z nervozity prípravok z Rozchodnice upraví spánok, chuť do jedla a navodí psychické uvoľnenie.

Rhodiola navodí psychické uvoľnenie

Má výborný vplyv na kognitívne vlastnosti – zlepšuje pamäť (podľa niektorých zdrojov údajne viac ako žen-šen), potláča únavu, stimuluje prirodzenú hormonálnu aktivitu, zvyšuje imunitnú reakciu organizmu a má aj detoxikačné účinky. Priaznivo ovplyvňuje funkciu srdca a ciev, má výrazné antioxidačné účinky.

Prispieva k zrýchlenému metabolizmu a ovplyvňuje pocit hladu, takže sa využíva aj ako doplnok redukčných diét.

V Rusku a v niektorých ďalších krajinách sú k dispozícii nielen liečivé extrakty, ale tiež tonizujúce nealkoholické nápoje.

U nás sa stretávame najčastejšie s tinktúrou z tejto bylinky. Môžete ju nájsť v našom e-shope alebo v Bylinkárňach pod názvom Rozchodnica ružová P60. Podporuje dôkladnejšie využitie tukov na získavanie energie, dodáva telu vyššiu vytrvalosť, koncentráciu. Pomáha prekonávať únavu. Harmonizuje organizmus a optimalizuje činnosť štítnej žľazy.

Je taktiež súčasťou bylinkových kúr K44 a K44A – športová, doplnok bylín ako pomoc pri zvyšovaní zdatnosti a výkonnosti mužov. Kúra obsahuje ďalšie rastlinné harmonizátory, biostimulátory a adaptogény, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu k rozličným záťažiam.

Taktiež zvyšujú biosyntézu bielkovín a nukleových kyselín, uvoľňujú energiu, znižujú únavu a urýchľujú regeneráciu po náročnom výkone.

Na záver malé upozornenie: je vhodné ju nepoužívať dlhodobo a nadmerne.

Hovorí sa: „Nie je bylina, aby na niečo nebola.“ Takže dnes sme sa zoznámili s ďalšou z nich, ktorú ste mnohí nepoznali a určite využijete jej liečivé účinky.

Nezabúdajme, že každý máme zodpovednosť za svoje zdravie a za svoj osud. Každý kto si vybral túto cestu, mal by voliť spôsoby a metódy, ktoré vedú k prevencii pred civilizačnými ochoreniami a k dobrému zdraviu.

Pýtate sa, ktoré sú to?

  • zmena postoja k životu,
  • zmena stravy,
  • občasné liečebné pôsty,
  • pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu,
  • úprava celého režimu dňa,
  • zaradenie bylinnej liečby, ktorá je pre dobré zdravie nevyhnutná, pretože sme súčasťou prírody.

Všetko z prírody, bylinné prostriedky sú nám nápomocné pri riešení zdravotných problémov, ale silu zvíťaziť nad ochorením musíme mať v sebe, musíme využiť ďalšie možnosti a zvoliť si cestu, bojovať a hlavne nevzdávať sa.

Mgr. Dagmar Machničová, redakcia www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Pečený šalát z cukiny, baklažánu a cíceru

Recepty s FitnessGuru.sk Pečený šalát z cukiny, baklažánu a cíceru. Ak hľadáte bezmäsité jedlo, ktoré vás zasýti, už nemusíte....

8.4.2015
4632 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní