Ruža šípová – kráľovná krásy medzi liečivými rastlinami

23804 zobrazení

V dnešnom článočku vám predstavíme liečivú silu kráľovnej krásy - ruže šípovej.

slovensky: Ruža šípová, latinsky: Rosa canina, česky: Ruže šípková (Šípek), ľudový názov: psia ruža  Čo sa v dnešnom článku...
zdroj: google.com

slovensky: Ruža šípová, latinsky: Rosa canina, česky: Ruže šípková (Šípek), ľudový názov: psia ruža

Čo sa v dnešnom článku dočítate:

Pôvod ruže šípovej

Rod ruža je rozšírený v celej Európe. Je značne premenlivý, v dôsledku čoho sa vyvinuli rôzne formy - krížence s viac-menej odlišnými znakmi a vlastnosťami, čo má značný význam aj z liečebného hľadiska (veľkosť plodov, rozdielnosti aj v obsahových látkach a iné). U nás je najrozšírenejšia ruža šípová. Je jednou z najhľadanejších drog a je aj cennou vývozovou surovinou (najmä do severských štátov).

Dobre známe šípové kríky nachádzame v našej prírode často, vyhľadávajú otvorené slnečné miesta a lúčnaté svahy. Už keď na jar zakvitnú, môžeme zbierať ich kvetné lupienky, ale zber a spracovanie plodov - šípok by mali aj napriek náročnosti uzatvárať rok každého priateľa liečivých rastlín.

O používaní šipok svedčia nálezy v kolových stavbách vo Švajčiarsku. Na liečebné účely ich používali Dioscorides a Galenos, vrelo ich odporúčala aj abatiša Hildegarda. V arabskej medicíne sa využívali predovšetkým ako povzbudzujúci prostriedok.

Charakteristika ruže šípovej

Je to pichľavý ker väčšinou už od zeme rozkonárený alebo stromkovitý, až vyše 2 m vysoký. Každý rok vyrastajú oblúkovité ovisnuté výhonky, ktoré sa druhý rok rozkonárujú. Celá rastlina má veľké, ostré ostne. Listy sú striedavé, nepárno perovito zložené z 5-7 holých, elipsovitých až vajcovitých, končistých, na okraji nerovnako pílkovitých, jasno zelených až modrozelených lístkov s prílistkami.

Kvety vyrastajú na konci tohtoročných konárikov jednotlivo alebo vo vrcholíkovitých súkvetiach. Sú pravidelné, obojpohlavné, päťpočetné. Z horného okraja dutej vajcovitej čiašky vyrastá 5 kopijovitých, rozstrapkaných výbežkov kališných lístkov (po odkvitnutí sa ohýbajú dozadu a čoskoro opadajú.) Kvety majú 5 korunných, ľahko opadavých, ružových a vnútri bielych, zriedka úplne bielych lupienkov, veľa tyčiniek a viac piestikov,ktoré vyčnievajú z čiašky. Celá rastlina má ostré ohnuté ostne. Nažky sú husto štetinato chlpaté. Plodom je zdužnatená čiaška dozrievajúca na plodstvo - šípku, ktorá uzatvára viac jednosemenných, končistých, hodvábne chlpatých nažiek.

Kvitne od júna do júla.

Zber šípky

Zbiera sa plodstvo, semená, chlpy semien, korunné lupienky.

Účinky šípky

Hodnota obsahových látok šípok je v rastlinnej ríši ojedinelá. Na 100 g plodov obsahujú až 1200mg vitamínu C, pritom ďalšie dobré zdroje, ako čierne ríbezle, rakytník, kapusta alebo citrusové plody, nedosahujú ani polovicu tejto hodnoty. Podobne je to aj v prípade vitamínov A, skupiny B, P, K, horčíka a ďalších látok.

Takáto prírodná celaskónová a vitamínová „bomba" preto pomáha pri všetkých chorobách. Najviac sa to prejavuje pri chrípke, nachladnutí, cievnych ochoreniach, paradentóze, zlej zrážanlivosti krvi a na celkovom posilnení organizmu. Aplikuje sa teda všade tam, kde treba zvýšený prívod najmä vitamínu C - jarná únava, infekčné choroby, horúčkovité stavy, v gravidite a laktácii, pri chorobách vnútorných orgánov.

Preventívne na zvýšenie odolnosti voči infekciám, na úpravu činnosti kapilár, normalizuje zrážanlivosť krvi a priaznivo pôsobí aj pri reume a ischiasi. Stimuluje obranné reakcie pri výskyte a pôsobení mikróbov v období rastu u detí. Priaznivo ovplyvňuje dýchací systém.

Na vzniku akéhokoľvek ochorenia sa podieľa niekoľko faktorov. Na prvom mieste je to oslabená imunita, ďalej je to stav nervovej sústavy, oslabená psychika a v neposlednom rade znečistenie organizmu baktériami, parazitmi, vírusmi. Na udržanie dobrého stavu organizmu a posilnenie imunitného systému môžeme využiť i spomínanú ružu šípovú práve pre jej vysoký obsah vitamínu C.

Vitamíny a minerály prijímané zo šípok nemožno predávkovať, preto môžeme tieto vzácne plody konzumovať v rôznych formách bez obmedzenia. Mnohí z nás už na jar zbierame kvetné lupienky, ktoré si pridávame do čaju pre ich príjemnú chuť a liečivosť. V jeseni zase plody, ktoré si môžeme však kúpiť v ktoromkoľvek ročnom období v našich Bylinkárňach alebo na eshope. Nájdete ich v podobe čajovín, napríklad Ruža šípvá - sypaný čaj na podporu imunity, vhodný pri jarnej únave, taktiež pre budúce mamičky, pri liečbe reumatizmu a dne. Ďalej z čajovín ružu šípkovú obsahujú čaje: Čistiaci bylinný čaj- sypaný,  Rakytníkový čaj, taktiež Zázvorový čaj obsahujúci ružu šípkovú.

Tinktúry zo šípky

Do pozornosti mamičkám dávame tinktúru z púčikov rastlín Ruža P41 alebo v zmesi Ruža šípková - jedľa - hrab P42, ktorá zvyšuje obranyschopnosť detského organizmu, jej púčiky posilňujú detský organizmus pred infekciami. Pôsobí proti baktériám v dýchacích cestách, čistí organizmus, podporuje činnosť slinivky, hojivé procesy, zlepšuje metabolizmus.

Ruža 50ml, P41 - tinktúra z púčikov rastlín

Pri alergiách, zápaloch prieduśiek, astme.

Ruža obsahuje 9 antivirových látok, ktoré obmedzujú množenie vírov a má priaznivý vplyv na posilnenie tela pri astme, chrípke, nádche a prechladnutí. Užíva sa pri bronchitíde, TBC a iných pľúcnych problémoch. Zastavuje hnačku, nadmerne silnú menštruáciu, zlepšuje problémy tráviaceho ústrojenstva a pozitívne pôsobí aj proti nespavosti.

Na záver vám pridávame aj jeden receptík na šípkový čaj

Lahodná vitamínová čajová zmes:
Plod šípky 5 dielov
Plod jarabiny 2 diely
List čučoriedky 1 diel
Vňať mäty 1 diel

Dve lyžice zmesi necháme hodinu macerovať v ½ l vody. Potom zmes zohrejeme asi na 70 stupňov C, prikryjeme a necháme 20 minút vylúhovať. Precedíme, vytlačíme do nej šťavu z pol citróna a osladíme medom. Pijeme vlažný čaj podľa chuti, aj vo väčšom množstve.

Nezabúdajte, že šípkami možno vylepšiť hociktorú čajovú zmes. Droga je významnou súčasťou denného preventívneho chuťového čaju, napríklad spolu s jahodou, čučoriedkou, mätou a pod.

V článočku hovoríme o ruži šípovej, ktorá pôsobí svojím zdrojom vitamínu C na imunitu organizmu. Práve imunita organizmu v poslednom období je často narušená v dôsledku narušeného potravinového reťazca, chémii v potravinách, liekmi, ktoré sa dostávajú do potravinového reťazca cez zvieratá alebo cez kontamináciu vody.

Nárast alergií a onkologických chorôb poukazujú práve na časté zlyhávanie imunitného systému, ktorý si s týmito vplyvmi nevie poradiť.

V budúcnosti bude otázka imunity pre nás rozhodujúca, aby sme úspešne zvládli všetky negatívne záťaže, ktoré nám prináša moderná civilizácia. Preto po eleuterokoku dávame do pozornosti ďalšiu skvelú rastlinku, ktorá nášmu imunitnému systému môže výrazne pomôcť.

Čím teda ešte môžeme posilniť imunitný systém?

  • Predovšetkým dobrým stavom čriev, ktoré zodpovedajú zo 70% za imunitu.
  • V potrave má byť dostatok vlákniny, čo je dôležité pre pravidelné vyprázdňovanie.
  • Imunitu poškodzuje tiež časté užívanie antibiotík. Môžeme ju posilniť otužovaním, fyzickou záťažou a správnym dýchaním. 
  • Imunitný systém je prepojený s nervovým systémom, a preto aj dobrá psychika a pozitívny životný postoj prispieva k protinádorovej prevencii.​​​​​​​
  • Užívaním vitamínov a bylinných prípravkov na posilnenie imunity a zníženie toxickej záťaže organizmu.

Lipozomálny Imunity Booster

Pri oslabenej imunite, chrípkach, covide a oparoch.

Lipozomálny vitamín C + Zinok + D3

Pre maximálnu imunitu pred covidom.

Lipozomálny vitamín C 1000 mg

Vysokovstrebateľná forma vitamínu C

Nezabúdajme, že ani v prípade, keď už ochorenie prepukne, nie sme bezmocní. Svedčia o tom skúsenosti tých, ktorí sa obrátili s prosbou o pomoc k našim bylinkám a tie im pomohli a neustále pomáhajú.

Mgr. Dagmar Machničová a Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Mgr. J. Podhorná: Byliny léčí, M. Velgosová, Š. Velgos: Naše liečivé rastliny, Dionýz Dugas: 500 najlepších receptov ľudovej medicíny, A. Dugasová, D. Dugas: Babkine bylinky

foto: shutterstock a9photo, MarkMirror, Teresa Kasprzycka

Mohlo by vás zaujímať

Plnená špenátovo vajíčková rolka

Recepty s FitnessGuru.sk  Dnes sú to tieto špenátové rolky, plnené lahodným prírodným syrom a šunkou, ktoré nie sú vôbec náročne na...

31.3.2015
3401 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní