Sila prírody v bylinných prípravkoch a kozmetike

3556 zobrazení

V súčasnej dobe nachádzame na trhu nepreberné množstvo prírodných prípravkov nielen na vnútorné užívanie ale ponúkajúce svoju silu aj v kozmetike.

Množstvo výrobcov sa snaží skryť sa za silu prírody deklarovaním, že ten jeho výrobok je preto dobrý, že je prírodný. Toto tvrdenie...
zdroj: google.com

Množstvo výrobcov sa snaží skryť sa za silu prírody deklarovaním, že ten jeho výrobok je preto dobrý, že je prírodný. Toto tvrdenie však nemusí byť až tak pravda.

Prečo?

Pretože je za tým množstvo háčikov, ktoré niektorí výrobcovia často z hľadiska dosahovania čo najväčších ziskov kamuflujú. Poďme sa však na na túto tému trošku zblízka pozrieť, aby sme sa mohli kvalifikovanejšie rozhodovať pri výbere rôznych prírodných produktov. Všetky body, ktoré si tu uvedieme neznamenajú hneď problém pre poctivosť prírodného prípravku.

Sila divočiny - vzhľadom na to, že stále viac a viac ľudí sa snaží žiť zdravšie, nie je jednoducho možné získať základnú surovinu z divej prírody. Väčšina najkomerčnejšie využívaných prírodných produktov pochádza už len z plantážneho pestovania. Aloe vera z divej prírody už napríklad vôbec na trhu nenájdeme, pretože celosvetový dopyt je neskutočný. Celá jeho súčasná produkcia pochádza len z plantáží.

Osobne odporúčam prírodné prípravky vyrobené z divo rastúcich rastlín zozbierané ešte z relatívne nedotknuteľnej prírody celej našej planéty. Divo rastúca rastlinka bude vždy potrebovať oveľa väčšiu silu na prežitie, ktorá sa následne v nej uloží a z ktorej potom môžeme aj my čerpať jej silu.

Netreba sa však dívať na to, žeby plantážne pestovanie bolo zlé. Tu treba rozlišovať najmä to, či rastlinka rastlinka rastie v čistej prírode alebo v znečistenom prostredí. Určite je lepší poctivo vypestovaný plantážny produkt, zalievaný kontrolovanou netoxickou vodou, ako divá rastlina zozbieraná vedľa rušnej cesty vystavená 365 dní v roku exhalátom z výfukov áut alebo čerpajúca životodarnú vlahu z kontaminovaného potoka toxickými látkami.

Čistota prírody, prostredia je preto jedným z hlavných prvkov posudzovania výnimočnosti výsledného prírodného produktu. Množstvo krajín najmä v Ázii a v rozvojových krajinách je mimoriadne znečistených priemyslom. Toxické látky vnikajú do celého ekosystému a následne sa šíria do celého sveta lacnými „prírodnými" produktami.

Nezabúdajte aj na fakt, že čím je dlhšie rastlinka „odpojená" od zdroja energie, ktorý ju napĺňal, tým je v nej menej prírodnej sily.

Tým teraz nemyslím aktívne látky v rastlinke, ale tú neskutočnú silu, ktorá napríklad naplní klíčky Munga pri klíčení. Je to Energia, ktorá nás obklopuje všetkých. Svetlo všetko živé oživuje a všetko „mŕtve" rozkladá, preto sa pozrite v akom obale je výsledný produkt aj predávaný. Priesvitné biele obaly sú na predaj efektné, ale svetlo v nich veľmi rýchlo rozloží množstvo cenných látok. Preto preferujte výrobky v tmavých obaloch.

Poctivosť výrobcu je súčasnej uponáhľanej dobe veľmi dôležitý fakt. Vždy si pozrite pred tým, kým si kúpite daný produkt, zloženie tohoto produktu. Môže sa stať, že keď idete len cestou najvýhodnejšej ceny, že si kúpite len množstvo placeba s minimom účinnej prírodnej látky. Cenovo porovnávajte len výrobky od rovnakého výrobcu. To, že niekto predáva vysoko kvalitný a drahší Cordyceps za 45€ a niekto len za 25€ môže byť aj v tom, že ten lacný obsahuje len minimálne možstvo Cordycepsu.

S týmto problémom sa stretávam pri rozhovore s ľuďmi najčastejšie. Preto chcem zdôrazniť, že nie je huba Reishi ako Reshi, nie je výnimočný Cordyceps ako Cordyceps, nie je rybí olej ako rybí olej a nie je ani kozmetika ako kozmetika aj keď to na prvý pohľad podľa názvu vyzerá.

Fair trade - ak je to možné, je dobré podporovať férové projekty alebo projekty, ktoré sa snažia pomáhať slabším a chudobnejším. V poslednom rade je vhodné sa pozrieť, čím sú jednotlivé produkty konzervované, pretože konzervácia produktu je pre výrobcu alfa a omega jeho predaja. Rozhoduje o tom, ako dlho môže byť produkt v regáloch obchodníka. Voľte výrobky, ktorých konzervanty sú nielen šetrné k prírode, ale najmä k Vám. Je to cesta, že aj napriek snahe zdravo žiť sa do nás nedostanú ďalšie cudzorodé chemické látky, ktorých máme aj tak v súčasnosti okolo sebe viac než dosť.

Rozdiel medzi výrobkom a „výrobkom" je preto obrovský.

Na záver ešte pripomeniem, že ak Váš vybraný produkt bol naviac vyrobený s láskou a nielen pre tvrdý biznis, v tom prípade ste získali aj tú pomyselnú čerešničku na torte.

Ing. Pavol Machnič, publicista, www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Kotvičník zemný: prírodný liek na hormonálny systém

slovensky: Kotvičník zemný, latinsky: Tribulus terrestris, česky: Kotvičník podzemní Čo sa v tomto článku o kotvičníku zemnom dozviete? ...

3.6.2022
29247 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní