Výživa a stres

4561 zobrazení

Stále častejšie sa stretávame s názorom, že za mnohé ochorenia, ktoré nás sprevádzajú, môže stres. Je pravdou, že málokto si uvedomuje, že výživa a stres sú dve oblasti, ktoré sú spolu tesne spojené.

Nadmerný stres sa podieľa na poruchách tráviaceho traktu a v konečnom dôsledku na zhoršení výživy všetkých orgánov a naopak. Práve...
zdroj: google.com

Nadmerný stres sa podieľa na poruchách tráviaceho traktu a v konečnom dôsledku na zhoršení výživy všetkých orgánov a naopak. Práve nesprávna výživa zvyšuje náchylnosť na stres a jeho zvládanie. Ale aj nesprávna výživa je pre organizmus stres, pretože cez narušený potravinový reťazec denne môže denne prúdiť do organizmu množstvo chemikálií a ďalších, pre zdravie nebezpečných látok. Tie potom môžu výrazne ohroziť fyzické, emocionálne alebo psychické zdravie človeka.

Stres je stav organizmu, keď nastáva mobilizácia dostupných síl a rezerv potrebných na okamžité zvládanie ohrozujúcej situácie. Spolu so stresom vtedy prichádza strach, ktorý je v súčinnosti so stresom veľmi nebezpečný pre človeka a stáva sa spúšťačom mnohých ochorení.

Z tráviacich problémov, ktoré spôsobuje dlhodobé nadmerné pôsobenie emocionálnych stresorov (úzkosť, zármutok, strach, nenávisť, nepriateľstvo a pod.) sú najčastejšie poruchy apetítu - anorexia, bulímia, spazmus (kŕč pažeráka), žalúdočná dyspepsia, črevná dyspepsia, vred žalúdka, dvanástnika, poruchy tenkého a hrubého čreva a žlčových ciest.

Všetky žalúdočné symptómy sú ovplyvňované starosťami, strachom, rodinnými nezhodami, profesionálnym neúspechom, nadmernou námahou, vystavením sa nebezpečenstvu. Vtedy sa zvyšuje sekrécia kyseliny chlorovodíkovej, slizu, pepsínu a zvýšená je peristaltika. Zlepšenie symptómov nervózneho žalúdka sa dá najúspešnejšie liečiť oddychom, úľavou od emočne rušivých životných situácií, poprípade súčasným dodávaním zdraviu prospešných látok alebo byliniek. Veľmi zaujímavý je pri týchto problémoch Ľubovník bodkovaný, poprípade zmes Ľubovník, šalvia, mäta a medovka.

Tip: Pri boji so stresom sa môžete inšpirovať radami zdravotných sestier, ktoré s ním bojujú každý deň. Práve preto sa rozhodli odporučiť ľuďom svoje tipy. Prečítajte si ako odbúrať stres.

Jedným z činiteľov, ktorý ovplyvňuje zvládanie stresu, je výživa. Hlbšie pochopenie vzťahov medzi výživou a psychikou prispieva k ovplyvňovaniu prežívania stresových situácií.

Vyvážená strava je najlepšou zárukou telesného a duševného zdravia. Stres zvyšuje potrebu niektorých živín, pretože stresovaný organizmus má väčšie nároky, viac živín spotrebuje i vylúči. Naša vnútorná „spaľovacia pec" začne rýchlejšie pracovať „horieť", oxidovať. Vzniká množstvo voľných radikálov a pri dlhodobom pôsobení náš imunitný systém nie je schopný produkovať dostatočné množstvo antioxidantov.

Stres posúva PH nášho organizmu do „kysla", pre je veľmi dôležité pri stresovom spôsobe života práve pomocou vhodnej stravy toto PH kompenzovať. V súčasnej dobe je na trhu množstvo potravín, ktoré pomáhajú eliminovať toto nebezpečenstvo. Napr. mladý jačmeň, chlorella, spirulina, kamut, umeboshi...

Stresom sa zvyšuje precitlivenosť na potraviny. Po príjme cukru, bezprostredne po jeho strávení, sa rýchlo zvýši jeho hladina v krvi, ktorá ale rýchlo klesá, vzniká hypoglykémia s rôznymi nepríjemnými pocitmi ako únava, slabosť, podráždenosť a pod. Nervový systém i všetky bunky tela potrebujú zložené sacharidy (škrob) obsiahnuté v celozrnných obilninách (chlieb, cestoviny, ryža natural, pohánka), v zemiakoch, fazuli, hrachu, šošovici. Treba uprednostňovať potraviny s vysokým obsahom vlákniny (surová zelenina, ovocie, celozrnné obilniny).

V prípade surových zeleninový šalátov odporúčame ich polievanie rôznymi druhmi rastlinných olejov. Takto upravený zeleninový šalát je potom harmonický aj po energetickej stránke, kde „studenú" Jinovu zložku zeleninového šalátiku harmonizujeme „teplou" Jangovou zložkou olejov ktoré pochádzajú zo semien rastlín.

Dobrý účinok majú aj bioflavonoidy citrusových plodov. Vitamíny skupiny B majú úzky vzťah k činnosti periférneho aj centrálneho nervového systému. Stres významne zvyšuje spotrebu vitamínu C a E. Pocit úzkosti môže zvýšiť strava s nedostatkom vápnika, horčíka, anicínu, či selénu. Vápnik sa považuje za látku s upokojujúcim účinkom. Nedostatok navodzuje ataky úzkosti. Na zvládnutie stresu je potrebný horčík, draslík, zinok a esenciálne mastné kyseliny. Často vzájomné kombinácie týchto prvkov.

Zdrojom týchto živín je pestrá, prirodzená strava s dostatkom zeleniny, olejnatých semien, strukovín, rýb, mlieka (najlepšie nie UHT ošetreného) a iných už uvedených potravín.

Kofeín spôsobuje v strese ešte väčšiu podráždenosť. Odporúčajú sa bylinkové čaje (napr. z ľubovníka, materinej dúšky, medovky), ale nie kolové nápoje, ktoré sú zdrojom kofeínu. Alkohol sa neodporúča.

 Správny pomer potrebných živín a ochranných látok poskytuje prirodzená výživa. Odborníci z Inštitútu stredovej medicíny odporúčajú také zastúpenie základných živín, kde z celkovej hodnoty majú tvoriť: bielkoviny 13%, zložené sacharidy - 57%, jednoduché sacharidy - 10%, tuky - 20%.

Pozor treba dať na diéty, ktoré sa rozbiehajú u mnohých ľudí práve na jar a v lete. Nezabúdajte, že dôležitá pre náš organizmus je pestrosť stravy, nie jednostrannosť. Veľký význam má chutne upravený pokrm. Aby organizmus prijaté látky dobre strávil, musí si človek na jedle dobre pochutnať. Na chuťovom dojme sa zúčastňujú všetky vnemy človeka, pekná úprava stolovania, pokoj, pohoda a priateľská nálada účastníkov.

Každý kultivovaný človek má vo svojom vlastnom záujme poznať zásady správnej výživy. Treba byť zodpovedný aj v tejto oblasti. Veď človek predstavuje jednotu psychického a fyzického. Obe tieto zložky sú ovplyvnené spôsobom života, v ktorom popri dostatočnom pohybe, zohráva dôležitú úlohu spôsob výživy.

Je obdobie letných dovoleniek, kedy si môžeme oddýchnuť. Využime ho teda intenzívne, vychutnajme si krásu letných dní, sýtych farieb. Pohybujme sa viacej v prírode, nájdime v nej zdroj sily pre náš organizmus. Uvedomme si, čo pre nás všetko príroda znamená. Stretávajme sa so svojimi najbližšími a priateľmi, ktorí sú pre nás tiež zdrojom pokoja a lásky. To všetko prispeje k harmónii v našom organizme a práve tú potrebujeme pre náš zdravý život.

O správnej výžive pripravujeme taktiež sériu článkov, ktoré Vám budem postupne prinášať na našom Zdravom svete.

Ing. Pavol Machnič & Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Gemmoterapeutiká - tinktúry z púčikov rastlín

Naděje sa špecializuje na výrobu bylinných tinktúr, mastí, olejov a výluhov. Svoju povesť založila na kvalite svojich výrobkov. Pre...

22.3.2009
5982 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní