Zdravie a učenie podľa sv. Hildegardy z Bingenu I. časť

8987 zobrazení

V každom jednotlivom človeku prebýva pôvodná životná sila.

Múdrosť o liečení ľudí  V každom jednotlivom človeku prebýva od narodenia pôvodná životná sila, tzv. „Viriditas
zdroj: google.com

Múdrosť o liečení ľudí

V každom jednotlivom človeku prebýva od narodenia pôvodná životná sila, tzv. „Viriditas". Odporúčania a smerovania v Hildegardiných spisoch majú pomáhať ľuďom, aby viedli harmonický život pre ozdravenie duše, tela a zmyslov. Tým ostávajú prvky v rovnováhe a celkovo posudzovaný organizmus v blahu prosperuje. Prírodné kláštorné receptúry pojednávajú o rovnováhe štiav, ktoré sú ľudskému telu vlastné a môžu byť pod rôznymi vplyvmi narušené alebo obmedzené. Hildegardou odporúčané originálne receptúry na prípravu bylín môžu pri tom pomôcť aby sa pôvodná „vnútorná rovnováha" znovu získala a posilnila.

Objavte úžasnú silu prírody a využite zdedenú múdrosť sv. Hildegardy

Ak zo začiatku bola tzv. „Hildegardina medicína" platná len ako tajný tip, tak sa mohla v ďalšom období viac a viac etablovať nie len medzi priateľmi Hildegardy, ale aj v odborných kruhoch. V protiklade k chemicky - syntetickým liečivám školskej medicíny sú súčasti Hildegardiných prostriedkov čisto prírodného pôvodu a tým nevyvolávajú žiadne nežiaduce vedľajšie účinky. Predsa však môžu byť Hildegardine prostriedky len ťažko priradené k liečivám alebo k potravinám, pretože tu existuje plynulý prechod.

Voľne podľa Hipokratovej hlavnej zásady: „Vaše potraviny majú byť Našimi liečivami a Vaše liečivá majú byť Našimi potravinami".

Spôsob stravovania a životný štýl podľa Hildegardy udržiavajú telesné šťavy v rovnováhe a organizmus zdravým. Ak dochádza duševným a telesným zaťažením k poruchám alebo chorobám, s Hildegardou nájdeme cestu späť k zdraviu a spokojnosti. V celkovom liečebnom učení sv. Hildegardy z Bingenu je človek - ako boží tvor - stredobodom kozmického poriadku.

Táto individuálna životná energia je výsledkom pomeru síl medzi dušou, telom a zmyslami.

Hildegarda líči veľmi subtílnym spôsobom význam celkového stvorenia pre človeka. Pri tom sa práve tak zreteľne pripisuje súvislosť medzi človekom a prírodou, ako aj spojenie medzi spirituálnymi (duchovnými) a svetskými prírodnými zákonmi. Hildegarda dáva presné rady pre zdravé stravovanie a vymenováva mnohoraké receptúry, ako liečiť choroby. Pri tom má veľký význam, aby sa predpísané prísady, receptúry a návody presne dodržiavali, aby sa mohol dosiahnuť požadovaný výsledok.

V uplynulých piatich desaťročiach sa dosiahli veľmi pozitívne skúsenosti nespočetnými radami a receptúrami Hildegardinho lekárstva. Ako príklad možno uviesť púšťanie žilou podľa Hildegardy. Zo začiatku sa naňho dívali kriticky, dnes sa ale úspešne používa v alternatívnej medicíne pri vysokom krvnom tlaku, alergiách, alebo zbavení jedu. Aj učenie Hildegardy o stravovaní - s jej špeciálnymi koreninami a základnou potravinou špaldou - sa krok za krokom potvrdzuje aj modernou vedou. Byliny a koreniny ako galgant a bertrám ako aj rôzne Hildegardine elixíry a masti, zaujali pevné postavenie v alternatívnej fytoterapii a výživovej terapii. Azda najlepšou a najuniverzálnejšou potravinou je podľa Hildegardy pre človeka práve špalda - špaldová pšenica (Triticum spelta).

Špalda - prastaré liečivé zrno

„Špalda je mimoriadne zrno, najlepšie zo všetkých obilnín, je teplá, mastná, silná, a je jemnejšia ako ostatné druhy obilnín. Tomu, kto ju jedáva, dáva správne mäso a dobrú krv a dáva človeku dobrú myseľ a dušu. Nech by ju človek jedol na hociaký spôsob, či ako chlieb alebo iné jedlo, vždy je dobrá a jemná."

Hildegarda z Bingenu

Špalda je prastarý nešľachtený druh pšenice. Je výnimočná svojím zložením i zaujímavou orechovou chuťou. Obsahuje vysoký podiel bielkovín, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy, minerály ako (horčík, vápnik, draslík, fosfor a zinok) a vitamíny skupiny B. Špalda má v Hildegardinom učení svoje silné a stále miesto hneď v niekoľkých smeroch. Je o nej pojednávané v očistných kúrach a pri pôste kde ju sv. Hildegarda odporúča jesť v podobe pôstnej polievky. V iných prípadoch ju odporúča v kombinácií s inými bylinnými zložkami ako súčasť pridelenej kúry. Špalda priaznivo pôsobí proti nedostatočnému prekrveniu, dodáva silu svalom, väzivám a spojivám.

Hildegardin pôst

Známe zrieknutie sa zaťažujúcich potravín a primerané užívanie Hildegardiných potravín odľahčuje látkovú výmenu a podporuje organizmus pri regenerovaní. Hildegardin pôst je preto plne prírodnou a šetrnou možnosťou ako urobiť telu niečo dobré.

,,Kto nie je celkom zdravý, ale ešte nie je chorý, tomu prinesie mierny pôst zdravie. Aj zdraví by mali podstúpiť túto kúru, pretože im udrží zdravie, aby neboli chorí."

Hildegarda z Bingenu

„V prípade, že by som mal rakovinu, s vrecom plným špaldy by som sa odsťahoval na salaš a potom by sa videlo, kto je silnejší - či rakovina alebo špalda..."

Dr. Gottfried Hertzka

pripravil: Vladimír Bugoš www.hildegarda.sk

Mohlo by vás zaujímať

Thesaurum templaris, bylinkový likér templárskych rytierov pre zdravie nás všetkých

Thesaurum teplaris v latinčine znamená Poklad templárov a je originálny bylinný likér templárskych rytierov. Prinášame vám ho ako prví a...

21.3.2020
12619 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní