Zdravie a učenie podľa sv. Hildegardy z Bingenu IV. časť

12055 zobrazení

Náš svet sa vyvíja nezadržateľne a s ním aj moderné technológie, ktoré nás obklopujú. Nie zriedka nám tieto vymoženosti začínajú spôsobovať stres a preťaženie. Ešte nikdy predtým nebolo naše telo vydané napospas toľkým syntetickým substanciám ako je to v dnešných časoch. Experti vyčísľujú počet telu cudzích látok, s ktorými je telo konfrontované, na 50 000 na deň.

Zbavenie sa jedov a prečistenie organizmu - kľúč k zdraviu  Je preto logické a pochopiteľné, že tento veľký nadbytok substancií zaťažuje...
zdroj: google.com

Zbavenie sa jedov a prečistenie organizmu - kľúč k zdraviu

Je preto logické a pochopiteľné, že tento veľký nadbytok substancií zaťažuje náš organizmus až na jeho hranice možností. Organizmus je celkovo zaťažený tým, že sa pokúša zabezpečiť, pri tomto neustále narastajúcom počte cudzích substancií, látkovú výmenu a pokiaľ je to potrebné, zneškodniť toxické látky a vylúčiť ich. A k preťaženiu je odtiaľ už len malý krok.

Je nepopierateľné, že pracovná kapacita pre funkcie látkovej výmeny, ako sú vstrebávacie a vylučovacie deje, je preto neustále menšia. Vlastné procesy zbavovania sa jedov sa spomaľujú a viaznú. Telo sa donucuje uskladňovať najrôznejšie látky v medzipriestoroch.

Prirodzené vitálne funkcie a dýchanie buniek sa viac a viac obmedzujú, ľudský organizmus sa prekysľuje a mení kvalitu bunkových štiav. Každá zmena - posun obsahu štiav vplýva na správanie buniek a podmieňuje tomu zodpovedajúcu reakciu systému.

To môže bunky poškodiť a následkom toho môže byť dokonca vytvorenie rakovinotvorných buniek.

Prostredie spôsobujúce choroby

Tieto deje popisovala presne aj Hildegarda. Skladovaním odpadových látok a nevyváženosťou telesných štiav sa zvrháva bunkové prostredie, ktoré podľa Hildegardy zaťažuje všetky funkcie orgánov a umožňuje vznik najrôznejších chorôb.

Mnohí vedci označujú toto nesprávne prostredie ako príčinu chronických ochorení srdca a obehového systému, alergií, oslabenej imunity a reumatických ochorení až po vznik rakoviny. Aby človek mohol ostať zdravý a dokázal prekonávať ochorenia, potrebuje mať v organizme vyvážený obsah štiav. U Hildegardy z Bingenu nachádzame rôzne možnosti ako dostať telo do stavu rovnováhy.

„Kto dobré čistí, dobre lieči" - píše Hildegarda a odporúča vo svojej knihe prírodnej vedy PHYSICA receptúru založenú na bylinnej báze:

„...keď Palina opäť čerstvo rastie, človek nech vytlačí šťavu a uvarí víno mierne s medom, a túto šťavu nech naleje do vína..."

Účinné látky podľa Hildegardy

Táto prírodná, jarná palinová šťava vytvára spolu s včelím medom a biologickým vínom účinnú kombináciu tomuto bylinnému toniku. Hildegarda dodáva:

„Pi palinový elixír (májová kúra) na lačno od mája do októbra nie každý deň, ale vždy každý tretí deň".

Začiatok kúry nemá byť voľne zvolený, ale podľa Hildegardy je viazaný na ročné obdobie. Na jar je klíčiaca sila prírody (viriditas) najzreteľnejšia.

Tomuto prirodzenému biorytmu podlieha aj ľudský organizmus. Na jar sa prestavuje zo „zimnej prevádzky" opäť na „letnú prevádzku". Dlhšími dennými fázami klesá u ľudí hladina hormónu melatonínu, čím sa zmenšuje potreba spania a ľudia sa stávajú aktívnejšími. Toto prestavenie organizmu neprebieha úplne hladko. Mnohí ľudia trpia na jar „nedostatkom pohonu" a sklesnutosťou. Táto tzv. jarná únava má mnoho podôb a nedovoľuje telu sa správne „dostať do švungu". Preto Hildegarda z Bingenu odporúča v máji začať s palinovou kúrou a tým podporiť toto „prestavenie" organizmu a obnovu síl.

Trvanie kúry pre najlepšie účinky

Aby sa účinky palinového elixíru rozvinuli optimálne, je dôležité každý tretí deň pred raňajkami vypiť 1 likérový pohárik - formou kúry od mája do októbra. V akútnych prípadoch odporúča výnimočne Dr. Hertzka používať palinovú kúru počas celého roka.

Príjmom palinovej kúry formou kúry sa posilnia všetky hlavné orgány počas tohto obdobia a rytmicky prebiehajúce procesy zbavovania sa jedov a prečistenia sa pravidelne podporia. Očistený organizmus môže opäť lepšie vykonávať telu vlastné regeneračné procesy, čím sa stabilizuje zdravie a zredukuje sa náchylnosť k chorobám.

Pôsobenie Hildegardinej palinovej kúry

Ako univerzálne sa dá použiť palinový elixír, vidno zreteľne z Hildegardinho popisu:

„Palinový elixír odstráni Lanksucht (slabosť obličiek) a melanchóliu, rozjasní oči, posilní srdce, nepripustí aby ochoreli pľúca, očistí vnútorné orgány a zabezpečí dobré trávenie"

Hildegarda tu v prvom rade spomína pozitívny účinok na funkciu obličiek.

Chorý kvôli slabým obličkám

Zlé fungujúce obličky (orgány stárnutia podľa Hildegardy) urýchľujú predčasné procesy stárnutia - konečné produkty látkovej výmeny a odpadové látky sa nemôžu v potrebnej dostatočnej miere vylúčiť, čím dochádza k uskladneniu (zvápenateniu) a prekysleniu organizmu. Zo začiatku je začínajúce zvápenatenie badateľné na strate energie, strate výkonnosti a poklese kondície so zvýšenou podráždenosťou. Neskôr môže dôjsť k vážnym poškodeniam dôležitých orgánov.

Srdcový infarkt a diabetes

Hildegarda označuje oblasť obličiek a celý obličkový systém ako „Lanken", kde je aj pôvod mnohých chorôb. Takzvaný „Lanksucht" vidí Dr. Hertzka vždy v súvislosti s artériosklerózou. Zvápenatené cievy môžu viesť k masívnym bolestiam srdca (napr. záchvaty angíny pectoris) a následne spôsobiť srdcový infarkt resp. porážku. Zvápenatenie artérií neškodí iba srdcu, ale aj mozgu, zraku, tráviacim orgánom a vnútorným orgánom, ku ktorým patria aj hormonálne žľazy (ako napr. pankreas). Chorý pankreas už nie je schopný produkovať dostatočné množstvo inzulínu, čím vzniká cukrovka (diabetes).

Ďalší výrok Hildegardy znie: „Palina je veľmi teplá a silná a najdôležitejší majster proti každému vyčerpaniu".

Tento pozitívny výrok sa už dnes potvrdil rôznymi vedeckými štúdiami. Éterické oleje a horké kvapky paliny pôsobia blahodárne na žalúdok, podporujú trávenie a prirodzenú látkovú výmenu a procesy očisťovania organizmu.

Posilniť imunitný systém

Pri riadnom pravidelnom dlhodobom užívaní palinových horkých látok sa zistil pozitívny účinok imunitný systém v črevách. Kvôli posilneniu imunitného systému ako aj kvôli teplotu znižujúcim a antibakteriálnym vlastnostiam paliny sa odporúča májová kúra aj pri infekčných chorobách ako aj chrípke a chorobách z prechladnutia.

Podporovať prekrvenia

Veľký význam majú aj kŕče uvoľňujúce a prekrvenie podporujúce vlastnosti paliny. Tým sa môžu ľadviny a tráviace orgány lepšie prekrvovať. Telo sa tým podporuje pri vylučovaní jedovatých látok a procesoch látkovej výmeny.

Aj pri kŕčoch, zvracaní a závratoch pomáha palina odstrániť plynatosť a s týms úvisiace zaťažujúce črevné plyny.

Povzbudiť trávenie

Horké látky paliny stimulujú uvoľnenie gastrínu, ktorý je dôležitý pre zachovanie žalúdočnej sekrécie, pre povzbudenie činnosti čriev (trávenie), ako ja pre sekréciu žlčníka a pankreasu. Pokusmi sa zistilo aj zlepšenia trávenia bielkovín. 
Extrakt z paliny je silne tonizujúci prostriedok s povzbudzujúcim účinkom na krvný obeh. V kombinácií s antioxidatívne pôsobiacími látkami vína môže palinový elixír mať pozitívny vplyv aj na krvné tuky (cholesterol).

Zhrnutie

Hildegardina kúra na báze paliny je už desaťročia osvedčeným prírodným liečebným prostriedkom, aby sa organizmus očistil od svojich „mimoriadnych skládok odpadu".
Pravidelným užívaním ostáva telo zdravé a môže s plnou životnou silou vykonávať svoje prirodzené samoregeneračné procesy.

Palinová kúra sa používa v súvislosti s celkovým systémom funkcií orgánov

- na očistenie a zbavenie jedov celého organizmu,
- na posilnenie orgánov, ako aj krvných a lymfatických tkanív,
- na odstránenie a prevenciu artériosklerózy, nánosov a prekysleniu (reuma),
- na posilnenie obranyschopnosti,
- na zlepšenie prekrvenia,
- na zlepšenia trávenia,
- pri žalúdočných a črevných ochoreniach ,
- pri jarnej únave a nedostatku energie,
- pri ochoreniach srdca a krvného obehu,
- pri melanchólií a smútku,
- pri zvýšených hodnotách krvného tuku.

pripravil: Vladimír Bugoš www.hildegarda.sk

Mohlo by vás zaujímať

Cholesterol - zabiják, alebo priateľ I.

Veď srdcovo cievne ochorenia sú v súčasnosti na Slovensku na 1. mieste v príčine úmrtnosti nášho obyvateľstva. Preto sme aj mnohokrát...

12.10.2009
14262 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní