Čas Veľkej noci

5888 zobrazení

Čas Veľkej noci je časom osláv jari. V našich bytoch sa v tento čas vo vázach objavujú rozkvitnuté halúzky, kvety, zlatý dážď, bahniatka, ktoré symbolizujú prebúdzajúci sa život.

Na Veľký piatok ráno chodievame k potokom a prameňom umyť sa v živej vode. Voda nabratá v tento čas má zvláštnu moc a silu. Hovorí sa,...
zdroj: google.com

Na Veľký piatok ráno chodievame k potokom a prameňom umyť sa v živej vode. Voda nabratá v tento čas má zvláštnu moc a silu. Hovorí sa, že keď si ju odložíte, nekazí sa celý rok. Využíva sa na požehnania príbytkov a stajní.

Aj naše veľkonočné dobroty nám niečo symbolizujú. Vlastnoručne upečený chlebík je symbolom silnejúceho slniečka.

Baranček, ktorý zdobí náš stôl je vďakou za prírastok do našich stád.

Veľkonočná koleda, šibačka a oblievačka sa šíri za radostného výskania široko-ďaleko a prenáša svojim dotykom živý dych do všetkých ľudských srdiečok. Odmenou mládencom sú pestrofarebné mašličky a maľované vajíčka, kraslice, na ktorých by nemala chýbať červená farba, pretože je farbou života a vajíčko je tiež rodiaci sa život sám.

24. apríl je Dňom Zeme a zo staroslovanských tradícií je i Dňom ochranného hada. V tomto období skutočne majestátne vyliezajú hady zo svojich úkrytov z podzemia, aby sa nasýtili a prehriali v lúčoch slnka. Pri troške šťastia, ktoré som mala aj ja tento rok a takéhoto hada som naozaj na našom dvore stretla, môžete aj vy toho svojho stretnúť a vo svojom vnútri pocítiť hlbokú vďačnosť, lebo chráni nielen nás, ale i našu Matku Zem.

Takže si užívajte v pokoji tieto sviatky jari, nech Vám presvietia svojou silou Vaše srdcia, zo slnečných lúčov načerpajte silu a hlavne nezabúdajte poďakovať za každý šťastný a pokojný deň, ktorý môžete prežiť so svojimi najbližšími.

Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk 

Mohlo by vás zaujímať

Domáca Paleo Horúca čokoláda

Recepty s FitnessGuru.sk Kedysi som milovala horúcu čokoládu. Keď som bola ešte malé dieťa, samozrejme, s veľkou dávkou šľahačky! Po...

27.3.2015
3753 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní