Corona vírus zvládneme, nešírte prosím poplašné správy

4847 zobrazení

Posledné dni sa ľudia opäť viac vyplašili, keď pán generálny riaditeľ Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR zverejnil...
zdroj: google.com

Posledné dni sa ľudia opäť viac vyplašili, keď pán generálny riaditeľ Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR zverejnil matematický model priebehu vývoja nákazy corona vírusu. Nestihol som sa čudovať, ako rozprával na RTVS v mimoriadnych správach. Na druhý deň sme museli upokojovať mnohých ľudí, ktorí boli skutočne bezradní.

A to RTVS našťastie nadiaľku mala spojenie s virológom  pánom prof. Jaromírom Pastorkom z Biomedicínskeho centra SAV, ktorý bol reálny a tie nezmysly sa snažil vyvrátiť.  Bez toho by to bola skutočne tragédia.

Ako človek, ktorý sa dlhé roky venujem prírodnej liečbe fytoterapiou, sa čudujem, čo tí pani na ministerstve zdravotníctva vymysleli. 

Páni zabudli započítať dosť veľa faktorov, aby ich model mal s realitou niečo spoločné. Dúfam, že nebudú míňať ďalšie peniaze daňových poplatníkov na takéto nezmysly.

Taktiež pred tým ako vypustia niečo zo svojich múdrych hláv, mali by sa spýtať na názor ľudí, ako hovorí aj pán prof. Krčméry,  ktorí majú s epidémiami reálne skúsenosti. To, čo páni vypustili a za čo berú asi aj slušné platy, je na úrovni šírenia poplašnej správy.

Ako obyčajný fytoterapeut viem, ako sa počas roka imunitný systém správa. Ako sa rapídne po jari prestanú ľudia každoročne zaujímať o bylinky, chrípky a virózy zmiznú u väčšiny populácie ako šibnutím čarovného prútika.

Na vírusy má negatívny vplyv nielen zýšená teplota a suché prostredie, ale ľudia sú od jari do jesene v našich zemepisných šírkach odolnejší proti vírusovým nákazám. Teplé počasie nás naviac núti jesť viac zeleniny a zvýšený podiel vlákniny v strave má pozitívny vplyv na črevnu mikrobiotu a tým aj na lepšiu imunitu.

Na upokojenie ľudí chcem napísať, že keby takéto modely boli aplikované na Čínu, tak v 1,3 miliardovej Číne nebude len toľko nakazených ako reálne bolo, ale podľa modelu týchto pánov by boli v ohrození stovky miliónov Číňanov. A to sa nikdy nestalo! Reálne ich bolo  nakazených necelých 100 tisíc!

Takže  "Někde soudruzi udělali chybu."

Osobne verím, že príchodom mája, júna sa situácia výrazne zmení k lepšiemu, a preto sa upokojme.

Dúfajme, že tento máj bude teplý a suchý. Ak áno, tak bude ešte lepšie.

Samozrejme potrebovali by sme aplikovať ešte pár vecí od Číňanov alebo Tajvancov, aby sme boli úspešnejší. Nebojme sa poučiť z ich skúseností.
Osobne mi chýba meranie telesnej teploty štátnymi orgánmi, či mestskou alebo štátnou políciou, civilnou ochranou, červeným krížom, či kýmkoľvek, kto bude mať kompetenciu pred vstupom do budov, supermarketov, na ulici, pred nemocnicami. Nikde to nevidím a v Ázii to robia všade. Takto sa veľmi rýchlo  vyselektujú potenciálni šíritelia nákazy.

Ľudia, prosím, musíme normálne žiť, aj keď načas s rúškami. Buďme vzájomne tolerantnejší. My ľudia sme vrcholoví predátori, ktorí sa vždy dokázali v histórii ľudstva prispôsobiť. Prispôsobíme sa aj teraz a prežijeme. Síce teraz kľakneme, ale vstaneme posilnení.

Berme to tak, že každá minca má skutočne dve strany. Nič nie je len čierne alebo biele.

Teraz vidíme, že:

1. o potravinovej sebestačnosti len roky rozprávame, vieme, že je to zlé, ale nič sme doteraz nerobili. Sme sebestační v potravinách len na 40%. Keby došlo k niečomu horšiemu, tak je zle. Verím, že po tejto nákaze to výrazne zmeníme k lepšiemu.

2. Zistili sme, že až keď je problém, tak naše štátne hmotné rezervy začínajú napĺňať sklady. To je diletantizmus. Teraz nakupujú jednorázové rúška za viac ako 1€/ks (tie ktoré pred krízou stáli 0,05€/ks). Tak ako v prípade ropy alebo plynu musí mať štát potravín, rúšok, respirátorov, ochranných odevov tiež na minimálne 90 dní pre každého občana.

3. Zistili sme, že nám nefunguje civilná obrana, osobne ich nevidím v uliciach, aby napr.merali teplotu, aby usmerňovali ľudí, ktorí nie sú disciplinovaní a nenosia rúška alebo aby tieto rúška týmto ľuďom rozdávali.

4. Nerozumiem, prečo fabrika, ktorá je prázdna niekde pri Malackách a postavila sa ako fabrika na výrobu vakcíny, keď sme sa báli niekedy vtáčej a prasacej chrípky je stále prázdna. Prečo kompetentní už nezháňajú výrobnú linku na výrobu testov na corona vírus? Alebo prečo tam nefunguje štátne laboratórium, ktoré bude vyrábať nie 500 ale 5 000, či 50 000 testov denne? A nie aby sme testy draho nakupovali v zahraničí.

Ďalšou vecou, z ktorej by sme sa mali poučiť od Číňanov je práve masové testovanie ľudí a kontrola ich pohybu. Masové testovanie docielime tým, že testy budeme vyrábať. Taktiež tu  máme IT odborníkov, tak preberme čínske know how ako s QR kódmi sledujú pohyb ľudí.

Dúfam, že aj z tohoto sa poučíme a zmeníme to, aby sme nemuseli byť závislí na iných. Naviac v takýchto dobách budeme môcť predávať tieto testy iným. Toto nie je ani prvá, ale ani posledná epidémia. 

Tých vecí, z ktorých sa musíme poučiť , bude ešte veľa. Normálne by človek povedal, že len vďaka corona vírusu budeme v budúcnosti oveľa silnejší a oveľa pripravenejši ako teraz.

Preto sa neplašme, buďme v pohode a poučme sa hlavne z tejto situácie. Posilňujme imunitný systém, využívajme silu liečivých rastlín popri klasickej liečbe. Liečivé rastliny využívajme aj v prevencii. Sú darom našej planéty nám ľuďom. Mám kamaráta, ktorý má manželku Číňanku a od neho viem, ako ľudia v Číne popri medicínskej liečbe výrazne využívali  aj ich prírodnú medicínu. Aj u nás máme dlhodobú tradíciu v bylinkárstve, preto sa Vám budeme snažiť pravidelne dávať tipy, ako si pomôcť liečivými rastlinami.

Prajem  v tejto dobe hlavne zdravie,  priatelia. Držte sa. Panika je horšia ako nákaza a môže poškodiť celé naše hospodárstvo a nás všetkých.

Ing. Pavol Machnič, prezident Slovenskej bylinkárskej komory

Foto: Sumanley xulx z Pixabay

Mohlo by vás zaujímať

Ceylon - ostrov čaju

Svätý ostrov Naše lietadlo urobilo posledný veľký oblúk nad Indickým oceánom a klesalo pomaly dolu. Krídla pretínali husté monzúnové...

21.7.2009
4027 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní