Eleuterokok tŕnitý - čertov koreň

14598 zobrazení

Nazýva sa tiež Čertov koreň alebo Koreň života. Je to rastlinný adaptogén a harmonizátor. Málokto vie, že je v modernom bylinkárstve základnou bylinkou v tých najúčinnejších zmesiach na povzbudenie imunity alebo v zmesiach na boj s onkologickými chorobami.

slovensky: Eleuterokok tŕnitý, latinsky: Eleutherococcus senticosus, česky: Eleuterokok ostnitý  ľudový názov: Sibírsky žen-šen, Čertov...
zdroj: google.com

slovensky: Eleuterokok tŕnitý, latinsky: Eleutherococcus senticosus, česky: Eleuterokok ostnitý

ľudový názov: Sibírsky žen-šen, Čertov koreň - Koreň života,

Predstavujeme vám ďalšiu výnimočnú rastlinku. Eleuterokok je 1,5 - 3m vysoký ker zo skupiny arálkovitých.

Prirodzené porasty sa vyskytujú na Sibíri v Amurskej oblasti a v južnom Sachaline.

Má bohato vyvinutý koreňový systém. Nadzemné vetvy sú ostnaté, listy dlho stopkaté a päťčlenné, lístky podlhovasté alebo eliptické, na okrajoch dvojito zubaté s ostro špicatým vrcholom. Kvety sú jednopohlavné aj dvojpohlavné, svetlofialovej alebo žltej farby, vyrastajú na dlhých stopkách vo vrcholových guľovitých okolíkoch.

Plodom je päťsemenná suchá bobuľa podlhovastého vajcovitého tvaru, obsahujúca žltkasté semená s nedokonale vyvinutým zárodkom.

Hlavnou drogou eleuterokoku je koreň. Má tonifikačné a imunostimulačné účinky na organizmus. Korene eleuterokoku obsahujú glukózu, sacharózu, škrob, polysacharidy, vosk, živice, pektíny, sodík, vápnik, fosfor, draslík.

Výnimočné liečivé vlastnosti tejto rastliny, niekde nazývanej ženšen sibírsky, boli opísané počas plánovaného testovania rastlín bývalého Sovietskeho zväzu. Sovietski vedci na základe predpokladu, že príbuzní známych liečivých druhov môžu mať pravdepodobne tiež liečivé účinky, podrobovali dôkladnému rozboru a skúmaní mnohé rastliny, nevynímajúc ani skúšky na ľuďoch. V mnohých prípadoch sa hľadali náhrady za už známe liečivé druhy.

Jedným z takýchto druhov bol ženšen pravý, ktorý sa opakovane v umelých podmienkach zle rozmnožoval a rástol. Náhrada sa našťastie našla a viac než uspokojivá. Stal sa ňou práve eleuterokok. Jeho účinky na ľudský organizmus sa ukázali byť podobné ako v ženšene. Vyhovoval nad očakávanie aj požiadavkám, ktoré na neho kládli pestovatelia. Vo svojej domovine rastie eleuterokok na rozdiel od svojho známeho príbuzného v súvislých divých porastoch, zatiaľ čo pravý ženšen sa už vyskytuje v prírode len ojedinele a navyše veľmi vzácne. Väčšina ženšenu ponúkaného v súčasnosti je len z farmárskej produkcie, preto divo rastúci eleuterokok má oproti farmársky pestovanému ženšenu výnimočnú liečivú silu.

Až neskoršie sa prišlo na to, že čínski lekári už dávno eleuterokok poznali.

Užíva sa pri fyzickom a psychickom zaťažení, zvyšuje odolnosť voči nepriaznivým vplyvom prostredia, zlepšuje kondíciu a výkonnosť. Vhodný je tiež pri rekonvalescencii po infekčných chorobách, operáciách, tuberkulóze aj chorobách z ožiarenia. Slúži na liečbu cukrovky, znižuje krvný cukor a cholesterol. Pôsobí preventívne proti vzniku aterosklerózy, kardiovaskulárnych chorôb, zvyšuje prekrvenie srdcového svalu. Stimuluje centrálnu nervovú sústavu, mozgovú činnosť, zvyšuje zásobovanie mozgu kyslíkom, a tým obmedzuje možnosť vzniku náhlej mozgovej príhody.

Povzbudzuje činnosť štítnej žľazy, pohlavných orgánov. Má výraznú antibakteriálnu a antivírusovú aktivitu. Pozitívne pôsobí na niektoré formy rakoviny. Podávanie drogy bráni rozvoju a rastu metastáz a stimuluje protinádorovú aktivitu bielych krviniek. Zmierňuje príznaky ožarovania a celkovo zlepšuje stav onkologických pacientov.

Jeho účinok je tým výraznejší, čím hlbšie je organizmus zasiahnutý negatívnymi zmenami, pretože eleuterokok aktivizuje obnovu nukleových kyselín, bielkovín a fermentov. Zlepšuje chuť do jedla, pamäť, fyzickú a duševnú schopnosť pracovať, zvyšuje obsah hemoglobínu v krvi, citlivosť oka na svetlo, ostrosť sluchu a zraku.

Neprekonateľné úspechy s eleuterokokom sa dosiahli aj pri liečbe najrôznejších chronických ochorení, pôsobí silne adaptogénne. To znamená, že v organizme nastoľuje chemickú, bunkovú a systémovú harmóniu. Znižuje dosah nežiaducich vplyvov, akými sú hluk, cyklická záťaž, znížený obsah kyslíka či znížená alebo naopak zvýšená teplota a pod.

V prípade pooperačných a poúrazových stavov skracuje u pacientov čas ich návratu do bežného života, pretože urýchľuje hojivé procesy.

 Z eleuterokoku sa vyrába tiež masť, ktorá sa využíva pri ekzémoch, psoriáze a ďalších poškodeniach kože.
Eleuterokok sa však neodporúča užívať pri srdcových arytmiách, v prvom období po infarkte (prvé 4 mesiace), pri vysokom krvnom tlaku a horúčkovitých ochoreniach. Nevhodný je pre tehotné a dojčiace ženy. Taktiež ho netreba konzumovať na noc, môže spôsobovať nespavosť!

V našich klimatických podmienkach rastie bez problémov, vyžaduje však humóznu pôdu, dostatok vody a svetla. Mladé rastlinky neznášajú priamy slnečný úpal, vyžadujú zatienenia. Množia sa odkopkami. Semená potrebujú náročnú stratifikáciu, klíčenie je veľmi ťažké.

Korene sa zbierajú najskôr tretí rok, a to v druhej polovici septembra alebo v októbri, asi tretina, aby rastlina prežila. Korene sa premyjú, rozrežú na kúsky o dĺžke 10-12 cm a sušia sa v tme v sušiarňach pri teplote do 70 stupňov.

Najvhodnejším spôsobom konzumácie eleuterokoku je forma tinktúry Eleuterokok T6. Táto tinktúra je silným adaptogénom zvyšujúcim odolnosť proti stresu, upokojuje nervovú sústavu. Zlepšuje prekrvenie srdcového svalu a mozgu, pomáha odbúravať cholesterol. Posilňuje funkcie obranného systému, priaznivo pôsobí pri kŕčových žilách. Užíva sa 3-krát denne.

Eleuterokok je súčasťou kúr z gemmoterapie, a to protinádorovej K36 a jej pokračujúcej kúry K36A, vyskytuje sa v kúre proti nádorom ženských orgánov K32 a K32A. Taktiež je súčasťou špeciálnej tinktúry Carcinae PG59. Je to zmes, ktorá je zložená zo zložiek výrazne posilňujúcich obranné systémy organizmu v boji proti nežiaducim procesom. Je vhodný pri rekovalescencii, chráni bunky pred ožarovaním a chemoterapiou.

Ďalšou tinktúrou je Eleuterokok s betaglukánom TG6. Podporuje zdravý metabolizmus, pomáha prekonávať následky ožarovania a chemoterapie, pozitívne ovplyvňuje syndróm chronickej únavy. Nájdete ho aj v tinktúre pod názvom Ofenz s betaglukánom TG51. Likviduje kvasinku Candidu albicans, pomáha tiež po ožarovaní a chemoterapii. Veľmi účinnou tinktúrou, ktorá obsahuje eleuterokok je Stop Kok PG 61. Nemala by chýbať v žiadnej domácej prírodnej lekárničke, pretože pri chrípkach pomáha organizmu bojovať proti vírusom a baktériám. Stimuluje vylučovanie škodlivých mikroorganizmov z tela, čistí ho od plesní aj prvokov. Je teda výbornou pomôckou pri virózach.

Výbornou tinktúrou je Leukostop s betaglukánom TG 50. Posilňuje krvotvorbu, obranný systém, pomáha organizmu prekonávať následky chemoterapie a ožarovania.

Všetky tieto tinktúry s obsahom eleuterokoku si môžete pozrieť a ak budete chcieť, tak aj objednať v našom e-shope www.zdravysvet.sk, taktiež si ich môžete zakúpiť v sieťach našich kamenných obchodíkov - Bylinkární Zdravý svet.

Inou formou, kde sa môžete stretnúť s eleuterokokom, je odvar získaný po piatich minútach varu z jednej lyžice koreňov v 500ml vody. Ten sa užíva 15-30ml 3-krát denne pred jedlom.

Na ekzémy a lupienku sa pripravuje 20% masť z mletého sušeného koreňa alebo z 20ml tinktúry, ktoré sa rozmiešajú v 100g tuku alebo masťového základu.

Pridávame opäť aj jeden receptík


Môžeme si pripraviť aj sami extrakt zo sušeného koreňa.
Tri lyžice najemno potlčenej drogy zalejeme 1 litrom vodky a necháme 3 - 4 týždne macerovať, občas pretrasieme. Užívame 3-krát denne lyžičku v troške vody pol hodiny pred jedlom. Kúru v trvaní 4 - 6 týždňov na mesiac prerušíme a 3 - 4-krát zopakujeme.

Nezabúdajme, že človek je sám strojcom svojho zdravia. Pri zdravotných problémoch má právo obrátiť sa aj na prírodné spôsoby udržiavania zdravia podľa bylinkových receptov, ktoré overil čas. Má právo vedieť, že také možnosti existujú, že staré prírodné zákony života platia. Stačí len zoznámiť sa s tým, čo nám naša príroda ponúka a skúsiť niečo z toho aplikovať do svojho života. Veď len od nás závisí, ako budeme so svojím najcennejším ľudským pokladom zaobchádzať.

spracovala Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

použitá literatúra: D. Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny

Mohlo by vás zaujímať

Plnená špenátovo vajíčková rolka

Recepty s FitnessGuru.sk  Dnes sú to tieto špenátové rolky, plnené lahodným prírodným syrom a šunkou, ktoré nie sú vôbec náročne na...

31.3.2015
3443 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní