Havajská Spirulina

12983 zobrazení

Práve teraz pred blížiacou sa jarou, keď množstvo ľudí začína s rôznymi očistami, chodia k nám do bylinkárni ľudia a pýtajú sa na rozdiel medzi spirulinou a chlorellou, kamutom a mladým jačmeňom.

Preto sme sa rozhodli že v pár článočkoch zhrnieme základné charakteristiky jednotlivých zelených potravín, aby ste si mohli urobiť...
zdroj: google.com

Preto sme sa rozhodli že v pár článočkoch zhrnieme základné charakteristiky jednotlivých zelených potravín, aby ste si mohli urobiť vlastný názor v tejto problematike a rozhodli sa sami, ktorý produkt je pre momentálne najvhodnejší. Tento týždeň sme začali Kamutom a pre zmenu dnes pokračujeme Havajskou spirulinou. Takže poďme na to:

Verí sa, že spirulina bola základným kameňom potravy Aztékov. Je to unikátna riasa s veľkým množstvom živín a farbív, ktorá rastie v semibrakických vodách (zóna, kde sa miešajú slaná a sladká voda). Havajská spirulina pochádza z čistého pobrežia Kona na Havaji a je považovaná za najlepšiu na svete. Dnes je spirulina považovaná za jednu z nutrične najbohatších potravín na svete. Havajská spirulina je modro - zelená riasa najvyššej kvality, pretože rastie pod lúčmi silného tropického slnka.

Obyvatelia prímorských oblastí odpradávna používali morské riasy a rastliny, ale užívanie Spiruliny má svoju osobitnú históriu. Hoci jej skutočnú nutričnú hodnotu superpotraviny vedci odhalili až v dvadsiatom storočí, ešte 200 rokov predtým bola intuitívne používaná v oblasti Južnej Ameriky v ťažkých obdobiach sucha. Hladujúci miestni obyvatelia zbierali na obživu zelenú riasu z prílivových jazierok, kde sa počas letných horúčav rýchlo množili riasy.

Počas II. Svetovej vojny, keď Japonsko čelilo embargu, vytvorila Japonská vláda Spoločnosť pre výskum rias. Po intenzívnom štúdiu boli objavené dve riasy s dokonalým zložením, obsahujúce bielkoviny, cukry, minerály a esenciálne mastné kyseliny v dokonalom súlade s potrebami ľudského tela.

Boli nazvané Chlorella - rastúca v sladkej vode a Spirulina - rastúca v slanej vode.

Brilantný vedec, Dr. Hiroshi Nakamura potom vytvoril špeciálnu vodu pre množenie týchto rias, ktorá produkuje tony tejto superpotraviny. Po vojne projekt pokračoval a Dr. Nakamura odcestoval do USA, kde zdieľal svoje objavy s významným morským biológom Dr. Christopherom Hillsom. Spoločne položili základy 30-ročného výskumu, ktorý mal za následok, že Spirulina sa zaradila medzi nutrične najhodnotnejšie potraviny sveta.

Spirulina a jej priaznivé účinky

Spirulina je významným zdrojom nenasýtenej kyseliny gama-linoleovej a je bohatá na antioxidanty. Nie je teda divu, že je obľúbená u športovcov, ktorí ju užívajú pri posilňovaní, na zvýšenie výdrže a energie.

Vedecké štúdie (UC Davis) ukázali, že Havajská Spirulina môže mať najväčší potenciál v zvyšovaní imunity zo všetkých doteraz skúmaných potravín. Po 2 týždňoch užívania došlo k 10-násobnému nárastu hladiny gama interferónov a interleukínov, ktoré sú kľúčové v boji ľudského tela s mnohými patogénmi.
Havajská spirulina je nielen vynikajúcim zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, ale tiež obsahuje komplex kľúčových látok, vrátane vitamínu E, vitamínu B12 vo vegetariánskej forme, železa, vápnika, vitamínov a minerálov, všetkých 9 aminokyselín a chlorofylu.

Obsahuje 2-6-krát viac vitamínu B12 než jej najbližší rival - surová hovädzia pečeň. Vitamín B12 je synonymom pre vysokú energiu. Je prírodným zdrojom biochelátovaného železa, ktoré je úplne netoxické. Je 58x bohatšia ako špenát a 28x bohatšia ako surová hovädzia pečeň!

Spirulina je bohatým prírodným zdrojom vitamínu E. Je 3x bohatšia ako zelená pšenica a jeho biologická aktivita je o 49% vyššia ako u syntetického vitamínu E, betaroténu (provitamínu A). Je 25x bohatšia ako surová mrkva. Na rozdiel od syntetického vitamínu A a z tuku z rybacej pečene, betakarotén je úplne netoxický. Obsahuje celé spektrum všetkých známych antioxidantov, vrátane vitamínov B1 a B6, zinku, mangánu, medi, aminokyseliny metionín, betakaroténu, vitamínu E a selénu.

Taktiež je výborným prírodným zdrojom gama-linolenovej kyseliny ( GLA). Má 3x viac GLA než pupalkový olej. Štúdie preukázali, že GLA pomáha normalizovať hladinu cholesterolu v krvi, upravuje krvný tlak a podporuje kĺby. Spirulina je aj bohatý prírodným zdrojom chlorofylu - oveľa bohatšia ako zelená pšenica alebo alfalfa a komplexných bielkovín s vysokou biologickou hodnotou. Biologická hodnota bielkovín: spirulina - 60-70%. Sója 30-35%, mäso 18-22%, vajcia 12-16%, tofu - 8%, mlieko - 3%.

Spirulina silne zvyšuje hladinu interferónu gama a interleukínov v tele. Tieto látky sú kľúčové pre zdravú imunitnú reakciu tela.

Spirulina neobsahuje prakticky žiadne nestráviteľné látky. Už za krátky čas sú unikátne výživné látky spiruliny vstrebané zo zažívacieho traktu do krvného obehu, bez väčších energetických nárokov na tráviace procesy. Má neopakovateľný koeficient stráviteľnosti 95%! Jej aminokyseliny sú pripravené na okamžité vstrebanie.

Havajskú spirulinu v našej bylinkárni.

S využitím info od fy Soluna spracoval www.zdravysvet.sk

Foto: © auremar shutterstock

Mohlo by vás zaujímať

Opäť sú tu Vianoce

Teší ma, že naše okolie pokrýva biely koberec, na stromoch žiaria ligotavé vločky ľahučké ako páper, že je celá príroda oblečená do...

25.12.2011
6682 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní