Echinacea purpurea: Poklad indiánov

23638 zobrazení

Echinacea, stará liečivá rastlina severoamerických Indiánov, sa stala stredobodom pozornosti modernej medicíny vďaka svojim výnimočným vlastnostiam a pozitívnym účinkom na ľudský organizmus.

RNDr. Vladimír Ondejčík, RNDr. Alena Ondejčíková Bonsai centrum Nitra, Čajovňa dobrých ľudí Nitra  V tomto článku sa dočítate:  ...
zdroj: google.com

RNDr. Vladimír Ondejčík, RNDr. Alena Ondejčíková
Bonsai centrum Nitra, Čajovňa dobrých ľudí
Nitra

V tomto článku sa dočítate:

Echinacea v prvom rade stimuluje a posilňuje imunitný systém, teda prirodzenú schopnosť človeka brániť sa infekčným ochoreniam. Pomáha pri prevencii i liečbe akútnych i chronických zápalových ochorení, pri chrípkach, angínach, infekciách dýchacieho traktu, pri kožných a cievnych ochoreniach a skúma sa aj jej protirakovinové pôsobenie.

Je vhodné preventívne po siahnuť po tinktúre z echinacey alebo po čaji najmä v jesennom a zimnom období, keď sa výrazne zvyšuje nebezpečenstvo infekcií dýchacích ciest.

TIP: Pri problémoch s imunitou stavte na výbornú bylinkovú kúru K39.

Echinacea stimuluje a posilňuje imunitný systém

Echinacea –⁠ posvätná bylina severoamerických Indiánov

Indiáni z kmeňa Dakotov veľmi často využívali liečivé schopnosti krásnej prérijnej byliny echinacey, ktorej sa výborne darilo na štrkovitých pôdach a rozsiahlych trávnatých porastoch severoamerických prérií. Jej čerstvo vysušený koreň Dakotovia drvili na prach a sypali si ho do utŕžených rán, čo bránilo vzniku zápalov. Hojili ním i poštípania hmyzom či dokonca hadie uhryznutia.

Prášok z koreňa zarobili s čistou vodou na kašu a získali tak vysoko hojivé obklady. Počas liečby pili i dobre vyluhovaný čaj z koreňov a okvetných lístkov.

Bojovní Siouxovia zaradili echinaceu medzi svoje posvätné rastliny a využívali aj jej posilňujúce účinky pred lovom a bojom. Často žuli i čerstvé korene tejto krásne kvitnúcej rastliny.

Práve vďaka svojim žiarivým kvetom sa dostala echinacea i do Európy a dnes sa pestuje vo veľkom na popredných farmaceutických plantážach.

Pestovanie Echinacey

Pri pestovaní echinacey vyberte na svojej záhrade miesto s polotieňom. Táto rastlina je síce teplomilná, ale priame slnečné žiarenie jej nevyhovuje. Rovnako je potrebné ju chrániť pred vetrom. Najviac sa echinacey darí na svahu s hlinitou a piesočnou pôdou. Pri pestovaní echinacey zo semien je potrebná dôkladná zálievka, až sa rastlina zakorení, znáša aj dlhšie sucho. Počítajte s tým, že aj z menších sadeníc dokáže vyrásť veľká a mohutná rastlina. Doprajte jej dostatok priestoru. Čo sa týka rozmnožovania echinacey, je to možné až po druhom až treťom roku, kedy je rastlina dostatočne silná. Echinacea sa rozmnožuje delením trsov.

Liečivé účinky Echinacey

Meno Echinacea získala táto pôvabne kvitnúca rastlina podľa toho, že stredová časť jej súkvetia pripomína malého ježka. A jež sa po grécky povie echinos.

Medicína využíva liečivé vlastnosti predovšetkým dvoch druhov rodu Echinacea –⁠ Echinacea purpurea a Echinacea angustifolia. Oba druhy majú výrazne stimulačný účinok na lymfatický systém a obranyschopnosť organizmu. Echinacea hojí zápalové procesy, kŕčové žily i hemoroidy. Píše sa aj o jej protirakovinovom pôsobení. Zabraňuje šíreniu infekcií, najmä vírusových, pomáha pri prechladnutí a upchatých nosných dutinách. Používa sa aj pri odbúravaní pôsobenia návykových látok, najmä alkoholu, nikotínu a marihuany, ktoré výrazne oslabujú organizmus. Echinacea naopak telo dokáže posilniť a pomôcť pri obnove telesnej a duševnej rovnováhy. A čo je dôležité, nemá vedľajšie účinky.

Echinacea pomáha na duševnú pohodu

TIP: Objavte aj ďalšie poklady z prírody! Prečítajte si, ako môžete využiť Kotvičník zemný.

Použitie a príprava Echinacey

Na preventívne i liečebné účely môžete využiť hotovú tinktúru a čaj z echinacey.

Echinacea 50ml T7 - tinktúra z bylín

Pri problémoch s imunitou, hemoroidmi a slezinou.

Echinacea purpurová - vňať 30g

Pri problémoch s imunitou a hemoroidmi.

Echinacea sirup 250ml

Odporúčame pri rôznych výrusoch a baktériach

Podľa nasledujúcich rád si tinktúru alebo čaj pripravíte doma:

  • Tinktúra: Korene a okvetné lístky echinacey lúhujeme v čistom liehu v pomere 1:4 asi 3 týždne na teplom mieste. Tinktúru užívame vnútorne pri chrípkach, angínach, zápaloch obličiek a iných zápalových procesoch. Odporúčame i vonkajšie použite. Pozor, odležané korene strácajú účinnosť.
  • Čaj si pripravíme zaliatím usušených okvetných lístkov 2 dl horúcej vody a lúhovaním aspoň 10 minút. Čaj pijeme čerstvý a horúci 3x denne.
  • Liečba dymom: Návyku na nikotín a marihuanu sa môžeme postupne zbaviť fajčením kúskov koreňa echinacey s listami medvedice lekárskej (Arctostaphylos uva-ursi) vo fajke.


© Magazín BONSAJ A ČAJ

Mohlo by vás zaujímať

SVĚT BEZ HRANIC

Před dvěmi roky jsem se doslechl o havajském terapeutovi, který vyléčil celé oddělení mentálně postižených vězňů - aniž by...

9.8.2009
3920 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní