Kostihoj lekársky: najstarší ochránca našich kostí

833 zobrazení

Komfrey (Symphytum officinale), a teda kostihoj lekársky, je výnimočná liečivá rastlina, ktorá si získala významné miesto v tradičnej medicíne, vďaka svojim silným regeneračným schopnostiam. Určite patrí medzi tie najužitočnejšie byliny, ktoré svojimi liečivými vlastnosťami dokážu podporiť riešenie rôznych zdravotných problémov, vrátane zlomenín kostí. 

Pestovanie a zber   Táto rastlina preferuje trávnaté nepokosené oblasti, doliny, lužné lesy, brehy riek a okraje lesov. Zber sa uskutočňuje...
zdroj: google.com

Pestovanie a zber 

Táto rastlina preferuje trávnaté nepokosené oblasti, doliny, lužné lesy, brehy riek a okraje lesov. Zber sa uskutočňuje počas vegetačnej doby, najlepšie v období od mája do októbra. Pri zbere sa berú najmä korene, ktoré sa následne sušia pri teplote nepresahujúcej 45 stupňov Celzia. Korene treba vykopávať na začiatku rastu alebo keď už vňať začína schnúť. Vtedy je liečivá sila rastlinky v jej koreni. Mnohí možno práve preto dávajú prednosť nákupu sušeného koreňa.

Ako využiť jeho potenciál v praxi a na aké zdravotné problémy môže byť použitý?

Kostihoj lekársky je druh byliny, ktorej domovom je Európa. Rastie do výšky až jedného metra a je charakteristická svojím hrboľatým koreňom a elipsovitými listami. Táto rastlina obsahuje mnoho liečivých látok, ktoré sú spojené s jej chemickým zložením, vrátane alkaloidov, tanínov, vitamínov a minerálov. 

Jedným z kľúčových prínosov kostihoja lekárskeho je jeho schopnosť napomáhať hojeniu kostí, a to vďaka prítomnosti látky allantoin, ktorá podporuje rast a delenie buniek. Tým vyrovnáva sceľovanie kostí a tvorbu miazgy pri vysychaní kostí. Z toho vychádza aj jeho latinské pomenovanie – symphyó – čo v preklade znamená spájam. Preto je  často používaný pri liečení zlomenín a iných kostných zranení. Vynikajúco pomáha pri vyvrtnutiach, zápaloch kostí a väziva, krvných podliatinách a bolestiach.

Okrem toho kostihoj lekársky disponuje silnými protizápalovými a antiseptickými vlastnosťami, čo ho robí ideálnym prostriedkom na liečenie rán a popálenín. Táto bylina je schopná zmierniť opuchy, bolesť a zabraňuje rozvoju infekcií.

Kostihoj lekársky vo forme masti je tiež užitočný pri liečení kožných problémov ako sú ekzém a psoriáza, keďže zmierňuje zápal a podporuje regeneráciu kože. 

Kostihoj lekársky 30g - koreň

hojenie a regenerácia tkaniva

Môže tiež pomôcť pri tráviacich ťažkostiach ako sú zápcha, nadúvanie či bolesti žalúdka. Slizovité látky kostihoja zrýchľujú hojenie vredov žalúdka a dvanástnika. Je ako rodinný kuchár, ktorý vás bude rozmaznávať. Keď niekto z rodiny poruší diétu a zje niečo nezdravé, kuchár sa snaží napraviť škody tým, že pripraví vyvážené a zdravé jedlo, ktoré pomôže obnoviť zdravie a rovnováhu v tele. Rovnako tak, keď je telo zranené alebo choré, Kostihoj prichádza a "pripravuje" vyváženú a "zdravú" liečbu, ktorá pomáha telu obnoviť sa a vrátiť sa späť do normálu.

Pomáha ľuďom nielen s ich zdravotnými problémami ale aj so starostlivosťou o iné rastliny. Macerovaním listov vo vode získame napríklad veľmi dobré hnojivo na paradajky.

Môžete si ho zadovážiť aj v našich kamenných bylinkárňach alebo na našom eshope www.zdravysvet.sk v podobe masti z pagaštanu a kostihoja, taktiež si môžete zakúpiť jeho liečivý koreň.

Masť z kostihoja a pagaštanu 50ml

Pri hojení zlomenín, pomliaždenín, hematómov.


Ten, kto si chce sám z Kostihoja niečo vyrobiť, môže ho zaujať príprava masti, ktorej recept vám teraz prezradíme.

 Na jej zhotovenie budete potrebovať 75 až 100 gramov drveného koreňa Kostihoja a 250 gramov čistej masti alebo vazelíny. Masť rozpustíte vo vodnom kúpeli a následne do nej pridáte kostihoj. Postupne varíte na miernom ohni približne 45 až 60 minút. Potom masť prefiltrujete, prelejete do nádob a uložíte do chladničky. Táto masť je vhodná na masáže a na potieranie postihnutých oblastí, taktiež pri liečbe popálenín.

Ak obľubujete čaje, môžete si pripraviť zo sušených listov kostihoja čajík na liečbu artritídy. Používa sa jeden až dve čajové lyžičky jeho sušených listov, ktoré sa zalejú vriacou vodou a nechajú sa lúhovať 10 až 15 minút. Tento čaj sa potom pije dvakrát až trikrát denne.

Na záver chceme zdôrazniť, že aj napriek jeho účinným liečivým vlastnostiam boli zistené aj škodlivé látky, ktoré Kostihoj obsahuje a pre ktoré  treba kostihoj vnútorne užívať opatrne, nie samostatne a bez prestávky najviac dva týždne. 

Keď je používaný správne, je to vynikajúci prírodný prostriedok, ktorý môže značne zlepšiť vaše zdravie. Kostihoj lekársky je teda skutočne unikátna a výnimočná rastlina, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácej lekárničke.

Fotka od Ilo a  thank you for ? z Pixabay

Mohlo by vás zaujímať

Syndróm nepokojných nôh - môže vám pomôcť prírodná liečba?

Syndróm nepokojných nôh sa prejavuje hlavne v noci, v spánku, alebo keď chcete pokojne ležať a odpočívať. S nepríjemným mravčením a...

21.10.2022
12084 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní