Prírodná lekáreň má svoje pravidlá : Hovoríme s MVDr. Jozefom Skalkom CSc.

4672 zobrazení

Mnohí máme k bylinkám priam vrúcny vzťah a ruku na srdce, azda preto, že sa k nim viažu spomienky z detstva.

Stará mama vedela pripraviť výborný bazový čaj, keď sme boli prechladení a mali teplotu. Vedela doň správne nadávkovať šípky i kvet...
zdroj: google.com

Stará mama vedela pripraviť výborný bazový čaj, keď sme boli prechladení a mali teplotu. Vedela doň správne nadávkovať šípky i kvet lipy a nadôvažok pridala med z púpavy. Pravda, liečivé rastliny sa voľakedy tešili veľkej úcte. Dnes, po rokoch, kedy boli na periférii záujmu, sa znovu o nich začína hovoriť. Pán MVDr. Jozef Skalka CSc., vedecký pracovník, rodák zo Spiša, ich poznávaniu účinkoch i liečebnému použitia zasvätil celý život.

Pán doktor, takže ako je to z bylinkami. Kde je ich miesto? Na výslní, alebo na periférii?

"Príroda je veľká lekáreň. Máme v nej všetko. Postupne sme ale prišli na to, že to čo má príroda, si vieme vyrobiť synteticky, takže sa začali vyrábať syntetické lieky s podobnými účinkami ako majú rastliny. Vyspelý farmaceutický priemysel v mnohých krajinách "vytlačil" fytoterapiu. V krajinách, kde totálne civilizácia neprenikla sú rastliny dodnes jediným zdrojom liečenia, napríklad v Afrike, Strednej Amerike a podobne. Dnešná medicína sa k rastlinám opäť vracia. Farmaceutické firmy začali posielať svojich expertov na prieskum medzi primitívne národy, aby zistili používanie rastlín na jednotlivé druhy ochorení. Treba povedať, že fytoterapia je rovnocenná liečebná metóda každej inej -klasickej. Ona má svoje zaslúžené miesto v medicíne, len s ňou treba vedieť pracovať ako s ostatnými liečivami syntetického charakteru a ako s ostatnými terapeutickými metódami. Pokiaľ ide o jej miesto vo svete, fytoterapia je treťou najpoužívanejšou liečebnou metódou a až za ňou nasleduje klasická terapia. Musíme podčiarknuť jeden závažný fakt. I keď nám liečivé rastliny slúžia v širokom merítku, treba zdôrazniť, že európska fytoterapia zo skutočne obrovského množstva existujúcich rastlín pozná a využíva okolo 150 a svetová niečo cez 350 liečivých rastlín, pričom každá z existujúcich rastlín obsahuje účinné látky, ktoré sú určite v niečom človeku prospešné."

Čo je kladom a čo záporom fytoterapie?

"Kladom liečivých rastlín je, že sa v nich nenachádza nič, čo by škodilo. Jediné negatívum vidím v tom, že fytoterapii sme prestali rozumieť a nevieme na čo, kedy a kde, a ktorú bylinu aplikovať. V lekárňach už máme plno prírodných liečiv, ale nevieme ich používať. Vyznieva paradoxne, keď v televíznych reláciách o fytoterapii povedia, poraďte sa so svojim ošetrujúcim lekárom. Žiaľ, lekár (česť výnimkám) vám neporadí, i keby chcel, pretože fytoterapiu neštudoval. Myslím, že by sa mala opätovne začať jej výučba. Dajme medikom aspoň jej základy, lebo návrat k prírode má nepopierateľné výhody. Zatiaľ čo v syntetickom lieku je obsiahnutá určitá extrahovaná liečivá látka, v rastline sú tieto látky na seba naviazané a teda účinkujú komplexne. Ďalej si musíme uvedomiť, že látku síce dokážeme vyrobiť synteticky, ale je to kópia a kópia hoci ako verná, nikdy nebude originálom."

O bylinkách sa hovorí, že ich účinok je pomalý a že na agresívnejšie ochorenie treba adekvátny útok.

"S tým útokom je to pravda, pokiaľ však ide o účinok, jeho intenzita je závislá na charaktere rastliny. Rastlina totiž môže účinkovať rýchle i silne, ale aj slabšie a dlhodobo, podobne ako iné liečiva včítane syntetických. Sú napríklad niektoré rastliny zo skupiny toxických, ktoré majú veľmi rýchly i veľmi silný účinok, ako napríklad durman, rozpuk jedovatý, alebo rulík."

Aké zásady platia pri fytoterapii, komu by ste ju doporučovali a čoho by sme sa mali vyvarovať.

"V prvom rade tak ako pri používaní iných liečiv i pri fytoterapii platí zásada, že musíme presne vedieť čo a na čo máme použiť, v akej forme, koľko a ako dlho. A komu túto metódu doporučiť? Všetkým, ktorí veria že im liečivé rastliny pomôžu. Čoho sa vyvarovať? Používania neznámych rastlín a zmesí, ktorých zloženie a pôvod nepoznáme."

Vraví sa, že dlho by sa nemal piť žiaden čaj. Majú niektoré stanovený istý čas užívania? Možno sa bylinkami predávkovať?

"Hovorí sa, že i dobrého veľa škodí. To platí i o tých najlepších liekoch a samozrejme i o rastlinách. Ak niektorú rastlinu používame ako liečivo, používajme ju dovtedy, kým je potrebné, aby nás liečila. Pri niektorých rastlinách obsahujúcich zvlášť účinné látky je stanovená doba ich používania a časové možnosti opakovania liečby ako aj stavy pri ktorých sa príslušná rastlina nesmie, alebo nedoporučuje užívať. Tieto informácie získa každý priamo na obale rastlinného lieku, ak ho kupuje v lekárni. Ak si zbiera liečivé rastliny sám, potom sa o ich správnom použití dozvie z literatúry. Musím však upozorniť, že ak získavame poznatky z kníh treba používať pramene, kde je uvedený i latinský názov, aby bolo možné v prípade nejasnosti túto rastlinu porovnať v inej publikácii. U byliniek, ktoré môžeme používať ako čaje, je to uvedené. Takou rastlinou je napríklad jahoda lesná, alebo trnka. Tieto náhradky čaju sa doporučujú piť bez obmedzenia. Pýtate sa na predávkovanie. Áno, v každom prípade je možné a niekedy môže mať i vážne následky. V odbornej literatúre je však pri každej takejto rastline poznámka s výkričníkom, že sa má prísne dodržiavať doporučené dávkovanie a doba používania. Ale to nakoniec platí i pre všetky ostatné lieky."

Ako je to s kombináciami byliniek?

"Kombinácia byliniek je samostatná zložitá veda, pretože nepoznáme všetky interakčné vzťahy komplexov účinných látok rastlín tvoriacich príslušnú zmes. Kombináciou by sa mal docieliť výraznejší liečebný efekt. Ja osobne som za používanie sólo byliniek, a pokiaľ je už kombinácia nutná, tak maximálne z troch vhodných rastlín."

Môžeme dôverovať čajom kúpeným v lekárňach a ako je to s nálevovými vreckami. Neškodia?

"Čajom kúpeným v lekárňach môžeme plne dôverovať, pretože prechádzajú viacerými kontrolami počnúc každou jednotlivou rastlinkou, ktorú obsahujú. Tak isto nálevové vrecká používané ako obalová technika musia byť zdravotne nezávadné. Stanovujú to príslušné predpisy."

Momentálne je boom byliniek zvyšujúcich imunitu. Väčšina z nich ale nepochádza z našich krajín. Aká je ich úloha a máte niektoré osvedčené?

"Rastliny zvyšujúce imunitu, sú vo svete ale hlavne na Ďalekom východe veľmi známe a využívajú sa už pradávna. K nám teraz prichádzajú ako niečo nové. Tieto rastliny, nazývané harmonizátory, imunostimulátory, alebo biostimulátory, alebo i adaptogény, majú širokospektrálny účinok, prakticky na všetky orgánové systémy tela. Ich najhlavnejšie účinky spočívajú vo zvyšovaní imunity, odstraňovaní stresov a pôsobia aj ako ich prevencia. Výrazné zvyšujú psychickú a fyzickú dispozíciu organizmu. Do tejto skupiny patri žeň - šen, eleuterokok, aralia, schizanda, leuzea, echinacea a celý rad ďalších rastlín. U nás sa začína s pestovaním niektorých. Leuzea sa už v liečbe využíva. K dispozícii máme v lekárňach prípravok pod názvom Leuzea. Pokiaľ ide o mňa osobne, mojim obľúbeným a osvedčeným harmonizátorom je eleuterokok."

Podobne sa veľkému záujmu teší aloe a švédske bylinky.

"Aloe je veľmi cenná rastlina so širokým spektrom účinnosti. Musíme sa však na ňu pozerať triezvo a objektívne. Prípravky z aloe sa používajú pri ochoreniach očí, vredovej chorobe žalúdka, anémíí, bronchiálnej astme, žalúdočno-črevných ochoreniach a ochoreniach ženských pohlavných orgánov. Šťava je lokálne účinná pri liečbe kožných ochorení, ťažko sa hojacich rán, vredov, popálenín, pri ožiarení kože a samozrejme aj v kozmetike. Na druhej strane však prípravky z aloe pri vnútornej aplikácii sú kontraindikované pri ochoreniach pečene, žlčového mechúra, gravidite, krvácania z maternice a čriev, pri zápale močového mechúra, ťažkých srdcovocievnych ochoreniach a pri vysokom krvnom tlaku. Švédske kvapky, ktorú sú extraktom mnohých desiatok bylín vzhľadom na to, že majú široký záber účinnosti je otázne, či je terapeutický efekt adekvátny množstvu jednotlivých látok."

K prírode sme nespravodliví, vypúšťame do nej kopu odpadu. Bylinky však stále rastú, poradili by ste nám niektoré na prečistenie organizmu?

"Kontaminácia všetkých ekosystémov je v súčasnosti v kritickej rovine s odrazom na biosféru. Keďže zasahuje i do vegetácie pochopiteľne ovplyvňuje do určitej miery i túto. U liečivé rastliny sa kontrolujú, aby neobsahovali škodlivé látky a keď už, tak iba v takzvaných povolených množstvách, trebárs tak ako u potravín. Prognóza však nie je vôbec utešujúca. V jarných mesiacoch sa hovorí o prečisťovaní organizmu pomocou rôznych rastlín a o odstraňovaní takzvanej jarnej únavy. V lekárňach sú k dispozícii niektoré čajové zmesi tohto zamerania. Priamo z prírody si môže každý vybrať rastlinu, ktorú považuje za najvodnejšiu. Osobne som za použitie žihľavy, ktorá sa ukazuje ako veľmi vzácna rastlina, doporučil by som aj tinktúry z eleuterokoka a táto "kúra" by mala trvať 30 dní."

Môže pomôcť bylinková terapia aj pri takých ťažkých ochoreniach ako sú onkologické?

"V súčasnosti sa uskutočňuje veľmi široký a systematický výskum využitia rastlín a ich extraktov pri onkologických ochoreniach. Skúmajú sa z aspektu ich priameho vplyvu na rast zhubných buniek a z pohľadu odstránenia účinkov zhubného procesu, napríklad bolestivosti. Pokiaľ ide o priamy vplyv na rakovinové tkanivo, účinná látka je v zimozeleni menšej. Nedávno ďalšiu látku objavili i v tise. Ak hovoríme o odstránení napríklad bolesti, spomeňme mak. Upozornil by som tiež na protirakovinové látky z parazitickej huby na brezách, ktoré sú v extrahovanej forme v zahraničí známe ako Čaga (roztok) a Befungin (tablety). Zo známejších našich rastlín je to parazitické imelo."

Vaše osobné skúsenosti s fytoterapiou. Ako na ne reagujú naši životní spoločníci - zvieratá?

"Ak mám hovoriť o osobných skúsenostiach, potom chcem zdôrazniť, že fytoterapia mi pomohla v prípade, keď bola klasická terapia neúčinná a konkrétne tou rastlinou bolo gingko dvojlaločné. I pri použití liečivých rastlín v rámci mojej rodiny môžem o nich hovoriť iba v pozitívach. Keďže som veterinárny lekár a naviac výskumný pracovník v oblasti naturálnej veterinárnej medicíny, musím zodpovedne prehlásiť, že liečivé rastliny našich zvieracích miláčikov môžu urobiť zdravšími, čulejšími, aktívnejšími a zostanú pri nás dlhšie."

Máme v prírodnej lekárni zázračnú bylinku?

"Áno v prírodnej lekárni skutočne máme zázračnú bylinu. Ktorá je to? Každá svojím špecifickým účinkom."

Katarína Bednářová

www.putnici.sk

Mohlo by vás zaujímať

Nový rok 2012 sa hlási

Po štedrých vianočných sviatkoch prichádza opäť nový rok, ktorý prináša so sebou bilanciu toho predchádzajúceho. Väčšina z nás,...

29.12.2011
4098 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní