Trávenie

5801 zobrazení

Zdravý životný štýl a problémy s trávením

Problémy s trávením  Hlavnou príčinou trávenia býva to, že jeme veľa jedno cez druhé a pri jedle nepijeme. Ďalším dôvodom je „...
zdroj: google.com

Problémy s trávením

Hlavnou príčinou trávenia býva to, že jeme veľa jedno cez druhé a pri jedle nepijeme. Ďalším dôvodom je „ studený" žalúdok. Či žalúdok správne trávi alebo nie, nezávisí od bolesti. Podľa čoho teda spoznáme či žalúdok trávi? Podľa pravidelnej stolice a jej konzistencie. Aj keď toaletný papier nehrá žiadnu úlohu, treba jeho spotrebu držať v určitých hraniciach. Stolica nemá byť „nevarená", riedka, ale nemá ani pripomínať asfalt. Ani zápchy nie sú žiaduce. O všetkom tomto rozhoduje žalúdok. Spracovanie surovín je proces podobný spaľovaniu. Tu preberá žalúdok úlohu pece.

„Človek varí jedlo a chlieb pri správnej miere ohňa, pretože keď jedlu priloží nad mieru horiace drevo, dovedie ho k vareniu a nechá ho prebrať chuť spáleniny, alebo keď dá málo dreva a ono ostane vlažné, alebo keď pec veľmi prekuruje, tak chlieb zhorí..." Hildegarda z Bingenu.

Tipy pre lepšie trávenie

  • Prvé jedlo má byť teplé. Teplé jedlo má viac energie a doslova nahreje pec. Radšej vyšší účet za energie, ako neustále dávať peniaze na preháňadlá.
  • Hildegarda ďalej radí, aby sa prvé jedlo užilo kvôli lepšiemu tráveniu podľa možnosti čo najneskoršie. Kto môže, nech teda raňajkuje aj neskoro predpoludním.
  • Pri jedle sa má aj piť! V mnohých rodinách stoja na obedňajšom stole iba taniere, ale žiadne poháre! Vhodný nápoj nie je žiaden luxus. Potraviny sa lepšie strávia, keď sa zmiešajú v žalúdku s tekutinami.
  • Užite len málo jedál cez deň. Kto neustále zajedá nejakú maličkosť prerušuje pravidelný proces trávenia a uľahčuje tým vznik zápchy. To isté spôsobuje nepravidelné stravovanie a jedenie krížom - krážom.
  • Feniklové jadierka (pravidelne jedna čajová lyžička) ráno na lačno prispievajú k dobrému tráveniu.

Pozor! Zabijaci čriev

Všetky naše snahy vyjdú na vnivoč, ak budeme konzumovať tzv. zabijakov čriev. Je to surová strava, príliš suché alebo tvrdé jedlá. Aj príliš veľa tekutín môže škodiť, lebo pri nadmernom požívaní tekutín sa odbúravajú tráviace šťavy, žalúdok sa stáva chladným a človek ochorie. To ešte nepočul žiaden študent medicíny. Keď veľa pijeme odvádza sa nie tekutina z organizmu, ale tráviace šťavy.

Vždy sa hovorí, človek má toľko a toľko denne vypiť. Zabudnite na to! Obzvlášť „čističe obličiek" pôsobia násilne na trávenie. Priveľa tekutín totiž uhasí oheň. To viac škodí tráveniu ako prospieva. Súčasne to zaťažuje obličky viac ako si myslíme. Nalievať sa čajmi na litre je holý nezmysel. Ak chcete niečo urobiť pre svoje obličky, dajte si denne šálku polievky zo špaldovej krupice. Dôverujte vášmu pocitu smädu! „Každý kus dobytka vie, kedy má dosť".

Poruchy trávenia spôsobia zmätok v látkovej výmene a nie iba to, ale v podstate tieto poruchy vyvolávajú všetky chronické ochorenia.

„Ak by sa látková výmena (humores) v dôsledku choroby nezdravých a škodlivých štiav, či nesprávnej výžive uviedli do zmätku, šťavy samé vylučujú a vytláčajú nestrávené jedlá a nápoje z organizmu...A pokiaľ zlé šťavy získajú prevahu, vytvorí sa v človeku hmlistý dym (hnijúce črevné plyny a vetry). Tieto prenikajú do žalúdka, vnútorností a do celého tela a vyvolávajú všetky ostatné ťažké choroby (pestes) v človeku." Hildegarda z Bingenu (Causae et curae 151/25).

Hildegarda poukazuje na univerzálny prostriedok pre podporu dobrého trávenia SIVESAN - bylinná zmes s Feniklom.

Recept na prípravu

  • Feniklový prášok 16 g
  • Galgantový prášok 8 g
  • Jasenec biely 8 g
  • Jastrabník 2 g

Zmes pod názvom Sivesan je už možné zakúpiť aj namiešanú.

Pokračovanie nabudúce...

Pripravil: Vladimír Bugoš, www.hildegarda.sk

Mohlo by vás zaujímať

Energetické hospodárenie organizmu II.

My však v práci nahádžeme do seba obed a o 5 minút ani nevieme, čo sme jedli a bežíme ďalej pracovať a večer s vyplazeným jazykom pri...

25.10.2010
7096 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní