Vitamíny v tehotenstve - viete, ktoré sú pre vás dôležité?

1569 zobrazení

V tehotenstve vaše telo prechádza množstvom zmien. Či už sa tieto zmeny týkajú fyzického tela, hormónov alebo vašej psychiky, je na čase doplniť vitamíny a minerály, ktoré váš organizmus potrebuje. Inšpirujte sa, aké vitamíny vybrať a prečo. Poradíme vám aj ako podporiť svoju plodnosť, pokiaľ sa vám otehotnieť nedarí.

     Ako otehotnieť  Snom každej ženy je prirodzené otehotnenie a bezproblémový priebeh tehotenstva. Pomocou správneho jedálnička a...
zdroj: google.com

Ako otehotnieť

Snom každej ženy je prirodzené otehotnenie a bezproblémový priebeh tehotenstva. Pomocou správneho jedálnička a vhodných doplnkov sa môžete na svoje tehotenstvo pripraviť. Určite ste už počuli, že pokiaľ plánujete v blízkej dobe otehotnieť, mali by ste sa aspoň tri mesiace pred, vyhnúť alkoholu, nikotínu a tiež kofeínu. Nevhodná je aj pečeň a pečeňové paštéty, kvôli vyššiemu obsahu vitamín A, čo môže viesť k poškodeniu plodu. Vyhnite sa tiež tepelne neupravenému mäsu a surovým vajciam.

Pokiaľ nemôžete otehotnieť užívajte kúru k05 (ktorá najlepšie harmonizuje ženské hormóny). Vhodné je ju podporiť špeciálnymi probiotikami Vaginal care pre zdravie ženských orgánov. V súčasnej dobe nemusí byť problém len na strane ženy, preto ak nemôžete otehotnieť, mal by si dať aj Váš partner urobiť spermiogram. Pri nedostatočnom počte spermií alebo pri ich malej pohyblivosti odporúčam užívať bylinkovú kúru K08, ktorá ma pozitívny vplyv na mužské spermie.

Dané bylinkové kúry môžete brať aj dlhšiu dobu.

Pestrý a vyvážený jedálniček

Do svojho jedálnička naopak zaraďte potraviny, ktoré sú bohaté na vitamín E, skupinu vitamínov B, kyselinu listovú a tiež zinok a železo. Pokiaľ chcete svoju snahu o prirodzené otehotnenie podporiť, vyskúšajte lipozomálne doplnky stravy, či už sa jedná o lipozomálne prírodné železo a najmä lipozomálnu kyselinu listovú.

Kyselina listová je nevyhnutná pre správny vývoj plodu. Dávajte pozor, akú kyselinu listovú kupujete, pretože až 55% žien bežnú kyselinu listovú nevie spracovať, pretože má mutáciu génu MTHFR . Daný enzým je nevyhnutný pri premene vitamínu B9 na jeho aktívnu formu – metylfolát. Bez toho nedokáže kyselina listová, teda vitamín B9 vykonávať svoju úlohu v tele. Naša lipozomálna kyselina listová má aktívnu (prírodnú) formu, je to tzv. folát 4. generácie, ktorý Vaše telo vie spracovať aj vtedy keby ste mali mutáciu MTHFR.

Zamerané na zeleninu

Preto v tehotenstve je mimoriadne dôležitá najmä listová zelenina. Ak hľadáte vhodnú zeleninu s vysokým obsahom kyseliny listovej, siahnite po karfioli a brokolici. Pripraviť ich môžete hneď na niekoľko spôsobov, od zapekania, varenia v pare alebo použitia ako prílohu. Karfiol a brokolica navyše obsahujú veľké množstvo potrebného vitamínu C, vápnika a dokonca aj draslíka.

Strukoviny vedú

Skvelým spôsobom, ako doplniť potrebné vitamíny a minerály, či už pred plánovaným tehotenstvom alebo priamo pri ňom, je aj konzumácia strukovín. Nevyhýbajte sa fazuľám, šošovici ani sójovým bôbom. Tieto potraviny stimulujú ženský hormón progesterón a podporujú tak plodnosť. Navyše napríklad fazuľa obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín E a v neposlednom rade aj horčík, vápnik, zinok, železo a kyselinu listovú.

Ďalšie potraviny, ktoré obsahujú dôležité živiny

  • Avokádo
  • Tepelne upravené vajcia
  • Morské ryby (tuniak, makrela a losos)
  • Šaláty (polníček, rukola, špenát, mangold, ľadový šalát)
  • Semienka (tekvicové, ľanové a slnečnicové)
  • Orechy
  • Mliečne výrobky

Pitný režim

Pred otehotnením, ale aj pri ňom je dobré vyhnúť sa kofeínovým nápojom. Vyberte si radšej bezkofeínový variant, prípadne stavte na iný nápoj. Pri tehotenstve je veľmi dôležité zvýšiť pitný režim. Siahnite po čistej vode, ktorá podporuje krvný obeh vám aj nenarodenému dieťaťu.

pitný režim

Aké vitamíny potrebujete

Okrem zdravého a vyváženého jedálnička podporte svoje tehotenstvo aj potrebnými vitamínmi a minerálmi. Ideálna pre vás bude konzultácia so svojim ošetrujúcim lekárom, ktorý vám dokáže poradiť, na čo presne sa zamerať. Každé tehotenstvo je individuálne a je potrebné riešiť to, čo vás trápi as čím sa stretávate. Všeobecne sa však odporúča doplniť aktívnu formu kyseliny listovej, vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín D, vápnik, horčík, železo, zinok a omega 3 mastné kyseliny.

Kyselina listová

O kyseline listovej je známe, že patrí do skupiny vitamínu B. Na otehotnenie aj následný správny priebeh tehotenstva je takmer nevyhnutná. Kyselina listová funguje ako prevencia vrodených a vývojových chýb plodu. Výrazne znižuje riziko vzniku rázštepov, porúch mozgu a miechy. Zvýšiť jej príjem sa odporúča už tri mesiace pred plánovaným otehotnením. Doplniť ju môžete v lipozomálnej forme, ale aj ako doplnok stravy. Nájdete ju v potravinách, ako je šošovica, avokádo, orechy, ale aj brokolica, karfiol, ružičkový kel a rôzne druhy šalátov.

Vitamín E

Možno ste už niekedy počuli, že vitamín E býva označovaný ako vitamín plodnosti. Doplnením tohto vitamínu podporíte nielen snahu o prirodzené počatie, ale tiež môžete napraviť nefungujúci menštruačný cyklus. V tehotenstve sa odporúča zhruba 13 mg vitamínu E.

Vitamín D

Vitamín D je potrebný nielen pre správnu krvotvorbu, ale aj pre správny rast kostí a budovanie imunity bábätka. Navyše sa jedná o vitamín, ktorý významne ovplyvňuje psychickú pohodu. Tento vitamín môžete doplniť zo slnka, to však nie je možné každý deň a už vôbec nie každé ročné obdobie. Nezabúdajte na dostatočné množstvo pohybu na čerstvom vzduchu, ale podporte svoje snaženie aj doplnky stravy s obsahom vitamínu D.

Vápnik

Najväčšie množstvo vápnika nájdete v mliečnych výrobkoch. Dávajte si v tehotenstve pozor na dostatočnú tepelnú úpravu týchto výrobkov a vyhnite sa zrejúcim syrom. Vápnik je potrebný na správny vývoj plodu a tiež na stavbu kostí. Zapamätajte si, že denne by ste mali prijať okolo 1100 mg vápnika.

Horčík

Doplňte tiež potrebné množstvo horčíka, ktorý môžete nájsť napríklad v banánoch, kakau, ale aj v datliach a tekvicových semienkach. Horčíka v tehotenstve potrebujete 350 až 400 mg denne. Pokiaľ sa vám ho nedarí doplniť vyváženým a pestrým jedálničkom, vyskúšajte doplnky stravy.

Železo

Vedeli ste, že počas tehotenstva spotrebuje vaše telo až dvakrát toľko železa? Železo je totiž viazané v červených krvinkách a prenáša kyslík do tkanív. Pokiaľ by ste mali nedostatok tohto minerálu, môže vám hroziť predčasný pôrod. Doplňte ho stravou, či už sa jedná o strukoviny, obilniny, červenú repu alebo sušené ovocie. Vyskúšajte aj lipozomálne prírodné železo. Denne by ste mali prijať zhruba 25 mg železa.

Zinok

Zinok je dôležitým minerálom, ktorý v tehotenstve podporuje správny vývoj plodu. Má pozitívny vplyv na zdravý rast kostí a fungovanie imunitného systému. Zinok navyše pomáha aj pri problémoch s otehotnením. Často ho môžete vidieť v kombinácii so selénom.

Omega 3-mastné kyseliny

V tehotenstve by mala žena prijať až 20 mg DHA denne. Omega 3-mastné kyseliny sa nachádzajú prevažne v tučných morských rybách. Zaraďte do svojho jedálnička tuniaka, lososa, makrelu a tiež doplnky stravy s obsahom rybieho oleja.

Vitamíny a minerály sú dôležité nielen pre správny vývoj plodu, ale aj preto, aby Váš imunitný systém pracoval čo najlepšie. Žena potrebuje byť počas tehotenstva čo najviac zdravá, mala by sa vyhýbať vírusovým a bakteriálnym nákazam.

Keďže v tehotenstve sa väčšina byliniek na podporu imunity neodporúča, pretože nie sú známe dôsledky ich užívania na vývoj plodu. Na podporu imunitného systému matky preto odporúčam posilniť črevnú mikrobiotu špeciálnymi probiotikami pre prenatálne obdobie a samozrejme s nimi aktívne, denne dopĺňať horeuvedené vitamíny.

Tehotenstvo je jedno z najkrajších období v živote ženy, preto si ho dostatočne v zdraví užívajte.

Mohlo by vás zaujímať

Objavte tajomstvo L-lyzínu a zistite prečo je pre nás dôležitý

Čo je to L-lyzín a prečo je pre nás dôležitý? L-lyzín alebo L-lysine je jednou z esenciálnych aminokyselín, ktorá predstavuje...

10.1.2024
993 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní