Zdravie v auguste

4752 zobrazení

Podľa tradičnej čínskej medicíny sa augustom začína obdobie neskorého leta a nastáva vyústenie vrcholového obdobia, ktoré trvá od mája do konca leta.

V tomto období je namáhaný termoregulačný systém organizmu, ktorý zodpovedá za telesné teplo. Začiatok mesiaca sprevádzajú problémy s...
zdroj: google.com

V tomto období je namáhaný termoregulačný systém organizmu, ktorý zodpovedá za telesné teplo. Začiatok mesiaca sprevádzajú problémy s prebytkom tepla, koniec mesiaca zasa s jeho pomalým úbytkom.

Na správnu reguláciu má vplyv hlavne trojitý ohrievač a lymfatický systém. Trojitý ohrievač okrem kolobehu a rozvozu tekutín v tele má za úlohu tiež koordinovať prísun energie medzi vnútornými orgánmi a tým má harmonizujúcu funkciu. Problémy bývajú väčšinou signálom preťaženia orgamnizmu, nerovnováhou alebo zápalmi a infekciami neznámeho pôvodu.

Prvou úlohou je ukľudniť telo a regulovať jeho teplotu. Okrem toho, že je trojitý ohrievač orgánom všestrannej pomoci, podporuje tiež obranyschopnosť organizmu. Pre nejasnosť príčin nerovnováhy je vhodná tiež reflexná terapia lymfatického systému. Skrytou príčinou môže byť tiež štítna žľaza a celý hormonálny systém.

Vláda ohňa a tým aj naša telesná a duševná nadmerná aktivita slabne v druhej polovici augusta a telo sa pripravuje na kľudnejšie obdobie. Problémy cievneho a termoregulačného systému sa pomaly dostávajú do normálu.

Prevencia a rady pre zdravie na toto ročné obdobie

Posilňujte organizmus úpravou stravy a dodržiavajte pitný režim.  Pozor tak ako všade na extrémizmus, aby ste prílišným množstvom tekutín nehasili životodarný oheň. Stretávame sa s prípadmi, že ľudia svojím prehnaným prístupom si viac škodia, ako si pomôžu. Organizmus ďalej môžete podporiť kúpeľom v ovsennej slame 2x týždenne.

Podporte imunitný systém. Napríklad pitím čaju z echinacey, lapacha, či ďalších bylinných zmesí a tinktúr na imunitu. Pre tých, ktorým príprava čaju v lete nevyhovuje, odporúčame vyskúšať bylinné tinktúry z gemmoterapie.

Čertov koreň (eleuterokok), orech čierny, či kozinec blanitý v tinktúrach sú ideálnymi pomocníkmi pre týchto ľudí na posilnenie imunitného systému. Každá bylinka má širokospektrálne pôsobenie, takže okrem imunity Vám pomôžu aj pri odbúravaní stresu, či podpore srdcovocievneho systému.

Zásobujte telo minerálmi, ktoré telo stráca nadmerným potením. Môžete použiť čaj rooibos (Fe, F, Cu, Na, K), alebo maté (Mg, Mn, Ca, Fe, P). Čajom zo žihľavy dodáte telu železo a odstránite pocit únavy.  Žihľavu v tomto období už nezbierajte zo záhradky tak ako na jar, ale kúpte si ju v bylinkárňach, pretože obsahuje už  veľa dusičnanov. Taktiež nahraďte kuchynskú soľ morskou soľou, obsahuje viac minerálov.

Sledujte prísun jódu do organizmu na harmonickú činnosť štítnej žľazy. Môžete využiť aj produkty prírodnej bylinkárne na harmonizáciu štítnej žľazy. Výborným harmonizátorom štítnej žľazy je arónia čiernoplodá. V našej bylinkárni nájdete niekoľko produktov z arónie. Taktiež je v ponuke tinktúra z arónie. Takou netradičnou formou prísunu arónie do nášho organizmu je víno z arónie.

Posilňujte svoj lymfatický systém masážami, alebo reflexoterapiou.  Na posilnenie môžete využiť aj lymfatický kúpeľ z byliniek. Ponúkame Vám v ňom unikátnu kombináciu byliniek, ktorú zostavila  známa bylinkárka pani Mgr. Podhorná. Tento kúpeľ je naozaj skvelý a osviežujúci.  Pomáha tiež tinktúra zo zemežlče.

Ak máte problém s nadmerným potením, urobte si kúpeľ zo šalvie, yzopu, dubovej kôry alebo žihľavy. Pamätajte však, že určité množstvo potenia je dôležité na ochladzovanie organizmu a zabraňuje prehriatiu. Kto používa antiperspiranty, odporúčame naozaj tie na prírodnom základe. Ochladeniu organizmu pomôžete tiež konzumom tropického ovocia ako sú banány, pomaranče či grapefruity.

Prvok ohňa je tento mesiac príliš silný, takže podporu z našej strany nepotrebuje. Nechajte ho však na seba pôsobiť, veď v druhej polovici mesiaca začne slabnúť a naše telo sa opäť začne pripravovať na jeseň a zimu.  Červenú farbu vystrieda oranžová, ktorá pomôže ukľudniť a zmierniť negatívne pocity z vlády ohňa.

Užite si radosť, ktorá vládne letu a prvku ohňa, pretože bude postupne slabnúť a príde menej veselé a melancholické obdobie.

Prajeme Vám krásnu poslednú časť leta. 

Vladimír Jakubec a Ing. Pavol Machnič www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Páter Sebastian Kneipp a jeho studená voda

Gorimír na pamiatku priekopníka Každý si tohto bavorského kňaza ihneď spojí s liečbou obyčajnou, čerstvou vodou. Zvlášť tí, ktorí...

22.3.2009
13794 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní