10 tipov, ako sa učit a lepšie sústrediť

4553 zobrazení

Je pre vás ťažké sústrediť sa počas učenia? V dnešnej dobe je toľko rušenia: textové správy, videá a sociálne médiá. Nehovoriac o vašej vlastnej túlavej mysli. V dnešnom článku vám chceme predstaviť 10 zásadných faktorov, ktoré ovplyvňujú učenie, ale aj triky ako sa lepšie sústrediť.

10 praktických a jednoduchých trikov, ako sa učiť rýchlejšie a pamätať si viac  Obsah:   	Vytvorte si študijný rituál 	Zbavte sa stresu...
zdroj: google.com

10 praktických a jednoduchých trikov, ako sa učiť rýchlejšie a pamätať si viac

Obsah:

Vytvorte si študijný rituál

Pokiaľ ide o udržanie koncentrácie pri štúdiu, je dôležité vytvoriť si rutinu, ktorá vám pomôže nájsť smer a sústredenie. Dobrým miestom na začiatok je rituál pred štúdiom, ktorý zahŕňa veci, ako je čistenie pracovného stola, zatvorenie dverí, zobratie všetkého potrebného materiálu, nasadenie slúchadiel a vytvorenie zoznamu úloh. Trvá päť minút, kým si nastavíte pracovný priestor, ktorý vás nielen fyzicky pripraví na štúdium, ale tiež pomôže vycvičiť váš mozog, aby prešiel do stavu koncentrácie jednoduchšie. Keďže priestor okolo vás nič neruší, vaša myseľ sa môže slobodne zamerať na to najdôležitejšie.

zena-ucenie-sustredenie

Zbavte sa stresu

V dnešnej hektickej dobe sa stres pomaly, ale isto stáva každodennou súčasťou nášho života. Málokto môže povedať, že nevie, čo je to stres, a nezažíva jeho príznaky v každodennom živote. Jedným z najznámejších zdrojov stresu pre mladých ľudí sú školské povinnosti. Učenie sa pod tlakom alebo dokončovanie úloh na poslednú chvíľu neprospieva vnútornej rovnováhe. Problém nastáva, keď takýto stres telo ovplyvňuje dlhodobo a prerastie do chronického stresu, ktorého prejavom sú najmä tráviace problémy alebo úzkosti a depresie. Jedna z ciest, ako sa zbaviť stresu môžu byť liečivé rastliny, a to čoraz populárnejšie kanabinoidy vo forme CBD a CBG olejov.

Nájdite vhodné prostredie

Poloha, poloha, poloha. Nájdenie miesta, kde sa vám najlepšie pracuje, je základnou súčasťou každého efektívneho učenia. Pre niekoho je ticho v knižnici zásadné, ale pre iného môže byť ľahký ruch kaviarne tým správnym množstvom hluku v pozadí, aby ste sa mohli sústrediť. Bez ohľadu na to, aké máte preferencie hluku v pozadí, je dôležité, aby vaše študijné miesto malo niekoľko vecí:

  • Stôl - s dostatkom priestoru na pohodlné uloženie všetkých vašich materiálov a prenosného počítača.
  • Zásuvky - ak potrebujete, aby váš počítač fungoval, zaistenie blízkeho napájania zabráni potrebe vstať a prerušiť tok sústredenia.
  • Pohodlné sedenie (alebo miesto na státie)- pri výbere miesta na učenie je dôležité vyskúšať si miesto, ktoré má potrebný nábytok na podporu dobrého držania tela pre dlhodobé a udržateľné štúdium. Bez ohľadu na to, či používate pohodlnú stoličku s opierkou chrbta, cvičebnú loptu alebo stojací stôl, sedenie vo vzpriamenej polohe zvyšuje energetickú hladinu a sebadôveru a taktiež zlepšuje celkovú náladu. Navyše, sedenie v šikmej polohe môže váš mozog viac predisponovať k pocitom beznádeje.

zena-ucenie-husle

Nemáte prístup do kaviarní a knižníc? Nájdite si doma priestor, v ktorom si môžete vytvoriť vlastnú kanceláriu. Odstráňte neporiadok a uistite sa, že všetky Vaše najpoužívanejšie nástroje sú usporiadané a na dosah.

Neviete ako sa efektívne učiť?

Skúste to prepnúť. Ráno začnite prechádzkou alebo choďte von na čerstvý vzduch s pohárom vody - čokoľvek, čo vám pomôže rozprúdiť krv a uvoľniť všetku nepokojnú energiu. Spríjemnite si ráno alebo študijné učenie sa pridaním aktivít, ktoré vás bavia - denník, tanec, zapálenie sviečky, aromaterapia, strečing, počúvanie podcastu. Bez ohľadu na aktivitu je kľúčové to urobiť zakaždým, keď potrebujete študovať, aby váš mozog mohol jednoduchšie prejsť do režimu sústredenia.

Zásobte sa vitamínmi

Špecifické vitamíny a živiny môžu posilniť učenie mozgu rôznymi spôsobmi. Aj keď zinok a jód môžu prispieť k normálnemu fungovaniu mozgu, vitamíny B6, B12 a folát môžu predchádzať únave, ktorá je hlavnou príčinou prokrastinácie počas štúdií. Omega-3 a jedna z jeho esenciálnych mastných kyselín, DHA (kyselina dokosahexaenová), môže pomôcť k správnemu fungovaniu mozgu. Životne dôležitá súčasť učenia sú živiny, ktoré je potrebné zahrnúť do vašej každodennej stravy.

  • Zinok - mäso, ryby, strukoviny, huby, špenát, brokolica, cesnak, orechy a semená, obilniny a mliečne výrobky
  • Jód - treska, morské riasy, morčacie mäso, jogurt, tuniak, vajíčka, jahody
  • Vitamín B6 - bravčové, kuracie, morčacie, ryby, chlieb, vajíčka, zelenina, arašidy, mlieko a obilniny
  • Vitamín B12 - mäso, ryby, mliečne výrobky a obilniny
  • Omega-3 - ryby, orechy, semená a vaječné žĺtky

Za vyskúšanie určite stojí aj lipozomálne magnézium, ktoré priaznivo ovplyvňuje fyzické zdravie, no podieľa sa aj na udržiavaní normálnej duševnej činnosti. Vďaka tomu môže ovplyvniť schopnosť vytvoriť efektívne učenie, zlepšenie koncentrácie, pamäti a myslenia.

V našom magnéziu vám ponúkame mimoriadne vysoko vstrebateľnú, tzv. lipozomálnu formu. Viac o lipozomálnych prípravkoch sa môžete dočítať v našom článku.

Aj keď sa pridanie každého z týchto vitamínov do vašej každodennej stravy môže zdať zdrvujúce, existuje množstvo výživových doplnkov, ktoré vám to pomôžu dosiahnuť. Výhody pridania týchto vitamínov a mikroživín sa môžu prejaviť až po niekoľkých týždňoch, skúste ich teda zaradiť do jedálnička čo najskôr.

Rozdeľte si úlohy

Pri štúdiu na skúšku je ľahké nechať sa ohromiť množstvom informácií, ktoré sa musíte naučiť. Väčšina stresu spojeného so štúdiom je výsledkom zlého plánovania a riadenia času, čo vedie k stresujúcemu preplneniu večer pred skúškou.

Výskum ukázal, že rozdelenie vášho štúdia na niekoľko časovo oddelených relácií, výrazne zlepšuje udržanie informácií. Takže aj keď nabifľovanie môže na test fungovať nasledujúci deň, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že získané informácie ihneď potom zabudnete. Je tiež oveľa jednoduchšie udržať si koncentráciu 30 minút v kuse, než na osemhodinové (m)učenie pred skúškou.

Ako sa učiť pri technike Pomodoro

Technika Pomodoro, je ideálna na rozdelenie študijných plánov na zvládnuteľné časové úseky.

Je to jednoduché - vyberte jednu úlohu, na ktorej chcete pracovať, nastavte časovač, pracujte kým zazvoní a potom si dajte prestávku.

Iba vy sa môžete rozhodnúť, ktorý časový rozsah vám najlepšie vyhovuje, ale vo všeobecnosti technika Pomodoro vyžaduje, aby ste 25 minút pracovali na jednej úlohe, bez prerušenia. Akonáhle zazvoní časovač, urobte si 3-5 minútovú prestávku. Potom cyklus dokončite ešte trikrát a potom si dajte 25-30 minútovú prestávku. To pomáha predchádzať vyhoreniu a udržuje Vás sústredených, motivovaných k plneniu úloh.

Zamerajte sa na zručnosti, nie na známky

Jednou z najčastejších chýb, ktorých sa študenti dopúšťajú, je zameranie sa na známky viac ako na reálne poznatky z učenia. Je ľahké chcieť dobrú známku, ale na konci dňa je cieľom vzdelávania vybaviť študentov zručnosťami a znalosťami, aby mohli efektívnejšie prispievať svojimi znalosťami v reálnom svete. Ak sa budete sústrediť na učenie a nie na známku, môže to prispieť k zníženiu rušivého stresu a tlaku okolo štúdia.

Naplánujte si prestávky

Bez ohľadu na to, koľko musíte študovať, je dôležité, aby ste si na štúdium naplánovali prestávky. Sebaovládanie a mentálna energia sú obmedzené zdroje, ktoré sa časom budú míňať. Je dôležité naplánovať si malé prestávky na kontrolu Facebooku, malé prechádzky, ktoré Vás odlákajú od štúdia alebo si dať kávu, aby ste predišli vyhoreniu a dlhšie sa sústredili. Malá odmena, na ktorú sa môžete tešiť na konci každého dňa, Vám tiež môže pomôcť udržať si motiváciu.

Zlepšite spánok

Nedostatok spánku môže ľahko narušiť koncentráciu, nehovoriac o ďalších kognitívnych funkciách, ako je pamäť a pozornosť. Príležitostná deprivácia spánku Vám nemusí spôsobiť príliš veľa problémov. Pravidelné nedodržiavanie dobrého spánku však môže ovplyvniť Vašu náladu a výkon pri študovaní. Náročný rozvrh, zdravotné problémy a ďalšie faktory niekedy sťažujú dostatok spánku. Mnoho odborníkov odporúča, aby sa dospelí usilovali o 7 až 8 hodín spánku každú noc.

Niekoľko rýchlych rád na zlepšenie spánku:

  • Hodinu pred spaním vypnite televízor a odložte telefón alebo tablet.
  • Udržujte svoju izbu v príjemnej, ale chladnej teplote.
  • Odpočívajte pred spaním pri tichej hudbe, teplom kúpeli alebo pri knihe.
  • Choďte do postele a vstávajte každý deň v rovnaký čas, dokonca aj cez víkendy.
  • Cvičte pravidelne, ale snažte sa vyhnúť ťažkému cvičeniu tesne pred spaním.
  • Vychutnajte si šálku dobrého bylinného čaju , ktorý je veľmi vhodný aj pri migréne či duševnej vyčerpanosti.

zena-spanok

Verte si

Vaša neschopnosť sústrediť sa niekedy nie je spôsobená vonkajším rozptýlením, ale vnútorným.

Napríklad môže byť pre vás ťažké sústrediť sa na štúdium, pretože v hĺbke duše si nie ste celkom istí, aký výsledok môžete očakávať. Niektorým ľuďom je tiež ťažké pripraviť sa na skúšku alebo veľkú prezentáciu, pretože sú nervózni a neistí, či dopadnú dobre. Neistota a strach zo začiatku spôsobujú stres, vďaka ktorému spozorujete rozptýlenie vo všetkom okolo Vás. V týchto chvíľach je lepšie siahnuť do hĺbky, aby ste mohli diagnostikovať, čo vás trápi. Riešenie situácie bude jednoduchšie, ak poznáte hlavnú príčinu problému.

Ak si myslíte, že by to tak mohlo byť, existuje niekoľko krokov, ktoré môžete vykonať. V prvom rade si pripomeňte, prečo robíte túto úlohu a prečo je dôležitá. Ak sa vám úloha zdá príliš veľká a zdrvujúca, vymyslite si realistický cieľ, ktorý by ste mohli dosiahnuť za celé štúdium.

V konečnom dôsledku neexistuje rýchle a univerzálne riešenie, ako sa naučiť veľa za krátky čas. Rôzne typy učenia a nástroje budú pre niektorých fungovať lepšie ako ostatné. S trochou pokusov a omylov a vyššie uvedených nástrojov a techník si však môžete vytvoriť rutinu cieleného štúdia, ktorá vám najlepšie vyhovuje.

Mohlo by vás zaujímať

Energetické hospodárenie organizmu I.

Naša civilizácia vníma chorobu ako niečo mimo nás a my potom očakávame tabletkové riešenie, očakávame, že lekári a tabletky vyriešia za...

7.10.2010
3503 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní