Borievka obyčajná

30572 zobrazení

Dnešný článoček bude zameraný na rastlinu, ktorá nám môže pomôcť po našich veľkonočných hodovaniach. Je totiž známy jej detoxikačný účinok na pečeň.

V článku sa dočítate:   	Pôvod borievky obyčajnej 	Pestovanie borievky obyčajnej 	Zber borievky 	Účinky borievky obyčajnej 	Použitie...
zdroj: google.com

V článku sa dočítate:

slovensky: Borievka obyčajná, latinsky: Juniperus communis, česky: Jalovec obecný

Jej vždyzelené kríky, ktoré nájdeme vo vyššie položených, suchých a kamenistých stráňach, sú všeobecne známe, rovnako ako z plodov pripravená borovičková pálenka. Drevo príjemne vonia živicou.

Pôvod borievky obyčajnej

Liečebné účinky borievky boli známe už v stredoveku, keď Arabi vyrábali chýrny borievkový lekvár, uvádzaný v niektorých starších liekopisoch dodnes. Plody majú taký silný dezinfekčný účinok, že v časoch stredovekých epidémií neochoreli tí, ktorí v priebehu dňa žuvali bobuľky borievky. Aj dnes sa odporúča na celkové prečistenie organizmu rozžuvať nalačno, pomaly, po jednej, 5-10 borievkových bobuliek.

Latinské pomenovanie borievky juniperus pochádza od Keltov a znamená trpký. V časoch morových epidémií horeli pred bránami miest hranice z borievkových konárov, aby zabránili vstupu choroby. Borievkovým dymom si tiež ľudia dezinfikovali svoje príbytky.

Vždyzelený ker borievky sa rozkonáruje od zeme, tvorí ihlanovitú korunu a niekedy má aj stromčekový vzrast. Listy (ihlice) sú zoskupené do trojpočetných praslenov. Sú kopijovito čiarkovité, tvrdé, končisté, zelenobelasé, na rube s belaso-bielym pásom voskového povlaku. Opadávajú po 3-4rokoch.

Borievka je dvojdomá rastlina. Pazušné samičie kvety majú tvar zeleno-žltých púčikov. Samčie kvety zložené zo šupinovitých, trojhranných žltých tyčiniek tvoria malé žlté jahňady. Peľ prenáša vietor. Plodom je tmavobelasá trojsemenná šištičkovitá bobuľa - borievka (galbulus) s hnedo-zelenou dužinou. Dozrieva každý druhý rok, takže na rastline môžu byť súčasne plody zelené aj dozreté. Celá rastlina má príjemnú živicovú vôňu.

Pestovanie borievky obyčajnej

Vypestujte si borievku obyčajnú aj na svojej záhrade. Najdôležitejší je výber správneho miesta. Borievka obyčajná potrebuje slnečné miesto. Ak ju umiestnite do tieňa alebo polotieni môžete si všimnúť riedke ihličie a menšie rastliny. S pôdou si pri pestovaní borievky nemusíte robiť starosti, porastie aj v kamenistej a suchšej pôde. Práve tieto podmienky jej vyhovujú. Prekvapí vás, že pri pestovaní nepotrebuje borievka častú zálievku. Rastlinu vysádzajte ideálne na jar alebo na začiatku jesene.

Zber borievky

Borievka kvitne v apríli až v máji.

Zbiera sa plod, drevo, zriedka konce konárov (vršky). Plody sa zbierajú v septembri - novembri. Dozreté neporušené plody sa trhajú ručne alebo sa striasajú na plachtu. Vytriedené sa sušia v 3-4 cm vrstve do 35 stupňov C.  V čerstvých plodoch je prítomný vitamín C.

Účinky borievky obyčajnej

Hlavné liečebné použitie borievky v súčasnosti je pri močových chorobách, zvlášť pri bielkovinách v moči (spolu so zlatobyľom, brezou a vresom). Zlepšuje látkovú výmenu v kĺboch, čo ju spolu s močopudnosťou predurčuje na liečenie kĺbového reumatizmu. Odporúča sa aj pri srdcovej slabosti na odvodnenie organizmu (spolu s krušinou a ligurčekom) a taktiež pri rôznych kožných chorobách. Využíva sa jej dezinfekčný, diuretický účinok pri zápalových chorobách vylučovacích orgánov, pri žalúdočných ťažkostiach.

Borievka stimuluje detoxikáciu a činnosť pečene, urýchľuje revitalizáciu pečeňového tkaniva a využíva sa pri rekovalescencii po pečeňových ťažkostiach. Podporuje činnosť obličiek, rozpúšťa v nich usadeniny aj piesok. Znižuje hladinu cholesterolu. Pomáha udržiavať čisté cievy bez akýchkoľvek usadenín. Posilňuje obranný systém organizmu.

Využitie borievky obyčajnej

Zvonku je obľúbenou prísadou do posilňujúcich kúpeľov, do ktorých môžeme použiť aj mladé výhonky a pridať ďalšie podobne pôsobiace bylinky. Takýto kúpeľ posilňuje celé telo.

Borievka má však aj nepríjemné vlastnosti, preto sa neodporúča prekročiť dávkovanie. Vôbec ju nesmú užívať ľudia s chorými obličkami, zvlášť pri ich zápale, a je nevhodná aj pre tehotné ženy.


V našich Bylinkárňach alebo na našom e-shope si môžete borievku zadovážiť v najúčinnejšej podobe, a to v podobe tinktúry z gemmoterapie - Borievka P15.

Taktiež je súčasťou kúry K01 pri ťažkostiach s močovými cestami. Výluhy v tejto kúre čistia a revitalizujú vylučovacie ústrojenstvo.

Kúra K10 sa používa pri ťažkostiach s kožnými prejavmi (lupienka).

Podporuje zdravú činnosť pečene a žlčníka a čistí telo od odpadových látok, čo sa prejaví na kvalite a funkcii kože.

Kúra K24 je základná kúra pri borelióze. Pomáha prekonávať následky a urýchľuje rekovalescenciu po borelióze.

Kúra K27 - Doplnok z bylín ako pomoc pri znižovaní hmotnosti a celkovej harmonizácii - jej úlohou je znížiť nadváhu, prispieť k zdravému tráveniu.

Kúry K30, 30A sú na ochranu žlčníka a pečene - slúžia na prečistenie a revitalizáciu týchto dôležitých orgánov. Borievka je účinná na regeneráciu pečene a žlčníka. Posilňuje funkcie pečene, prispieva k dobrému tráveniu.

Ďalej si ju môžete zakúpiť v podobe čajoviny. Borievka - vetvičky - sypaný čaj od Valdemara Grešíka. Kĺbik - čaj pri reumatických ťažkostiach.

Borievku nájdete aj vo vínnom elixíre od sv. Hildegardy s názvom Wacholder. Pomáha pri bronchiálnej astme a problémoch s prieduškami.

Kúra K01 Močové cesty a ľadviny 175ml

Bylinková kúra pri problémoch močových ciest

Kúra K10 Lupienka 175ml

Pri lupienke a čistení tela.

Na záver vám pridávame jeden receptík na borievkový kúpeľ

8 hrstí plodov a mladých výhonkov borievky varíme v dvoch litroch vody asi 15 minút. Precedíme a vlejeme do teplého vaňového kúpeľa. Kúpeme celé telo, dvakrát týždenne, 15 - 20 minút.

Opäť sme sa v dnešnom článočku niečo dozvedeli. Borievka je teda dobrá dezinfekcia nielen v borovičke.

Mgr. Dagmar Machničová, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas - Babkine bylinky,Dionýz Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny, Marta Velgosová, Štefan Velgos - Naše liečivé rastliny

foto: shutterstock  Kennerth Kullman, Valua Vitaly

Mohlo by vás zaujímať

Lipozomálna Ashwagandha: Zlepší Vaše kognitívne funkcie

Ashwagandha je unikátna rastlina kvôli úžasným účinkom pre ľudské zdravie. Obšírnejšie sme si o nich povedali v predchádzajúcom...

30.10.2023
1081 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní