Čo ponúka letná záhradka

4195 zobrazení

Leto je momentálne u nás v plnom prúde, hoci to za oknami vôbec tak nevyzerá. Hlavne nám ho pripomína v našich záhradkách celkom pekná úroda ovocných či zeleninových plodov. Práve ich využitím sa budeme zaoberať v nasledujúcich riadkoch.

Už historická skúsenosť potvrdzuje, že mnohé potraviny, ktoré človek postupne spoznával, obsahujú látky prospešné ľudskému zdraviu....
zdroj: google.com

Už historická skúsenosť potvrdzuje, že mnohé potraviny, ktoré človek postupne spoznával, obsahujú látky prospešné ľudskému zdraviu. Ich zaradenie do každodennej stravy znamenajú pre človeka jednoznačnú prevenciu pred civilizačnými ochoreniami, ku ktorým jednoznačne patria v súčasnosti ochorenia kardiovaskulárneho a rakovinového typu. Je nespochybniteľné, že potravinový reťazec dneška je značne narušený najmä chémiou a toxickými látkami, preto v súčasnom období je mimoriadne dôležitá zdravá strava z našich domácich záhrad.

Všeobecne je známe, že vysoká konzumácia ovocia a zeleniny je spájaná so znižovaním rizika týchto ochorení. Je dôležité si pripomenúť, že v prírode sa vyskytuje veľké množstvo rastlín, no nie všetky majú účinok v prevencii spomínaných ochorení. Dokonca v prevencii rakoviny je len veľmi málo špecifických potravín.

Ktoré plodiny sú však pre nás v tomto smere užitočné?

Známe sú blahodárne účinky zeleniny ako je cesnak, cibuľa, pór, pažítka, šarlotka. Bolo zistené, že ľudia, ktorí konzumovali primerané dávky cesnaku, cibule a ďalších spomínaných plodín, mali výrazne nižší výskyt spomínaných ochorení. Cesnak má efektívne účinky hlavne v boji proti rakovine. V cesnaku i cibuli sú obsiahnuté látky, ktoré pomáhajú zabrániť začiatku alebo rozvoju rakovine žalúdka, pažeráka, pľúc, prsníka i hrubého čreva.

Ďalšou skupinou všeobecne rozšírených rastlín, ktoré často používame v našich kuchyniach sú viaceré druhy kapustovej zeleniny - kapusta hlávková, červená, karfiol, ružičkový kel, čínska kapusta, kaleráb, brokolica. Všetky nám pomáhajú nepriamo v boji proti spomínaným civilizačným ochoreniam.

Fytochemické látky, ktoré sa nachádzajú v brokolici a ružičkovom keli majú výrazné protirakovinové účinky.
Zeleninu si ceníme pre jej nízky energetický obsah a vysokú biologickú hodnotu. Vitamíny, minerálne látky, vlákninu, pektíny, rastlinné antibiotiká-fytoncídy, enzýmy...

Okrem zeleniny má vysoký protirakovinový potenciál bobuľové ovocie, ktoré si môžeme sami dopestovať v záhradke a taktiež si ho môžeme nazbierať v prírode. Patria k nemu čučoriedky, brusnice, jahody, maliny. Toto ovocie obsahuje elágovú kyselinu, ktorá môže výrazne ovplyvňovať rozvoj rakoviny. Táto kyselina má schopnosť podporovať protirakovinové mechanizmy v rôznych druhoch ovocia. Zistený protirakovinový účinok majú aj citrusy, broskyne, jablká, hrušky a čerešne.

Málokto vie, že drobné ovocie obsahuje tzv. antokyanidíny, ktoré sú vo všetkých farbách ovocia a zeleniny od ružovej, cez červenú, oranžovú, fialovú a modrú. Takéto ovocie a taktiež zelenina týchto farieb má silné antioxidačné vlastnosti. 
Pri prevencii rakoviny je dôležitá konzumácia paradajok a produktov z nich, ako je šťava, džús, ďalej červený melón a ružový grapefruit. Uvádza sa, že paradajky a ich úpravy v kuchyni môžu znížiť riziko rakoviny až o 25%.
Citrusové plody sú známe vysokým obsahom vitamínu C. Bežne u nás používané sú najmä pomaranče, citróny, grapefruidy a mandarínky. Toto ovocie je bohaté na flavonoidy. Ich význam je známy pri liečení skorbutu. Ich konzumáciou boli potvrdené výrazné pozitívne účinky pri liečbe rakoviny zažívacieho traktu, pažeráka, ústnej dutiny, hrtanu, hltanu a žalúdka. Citrusové plodiny vedia meniť telovú zložku detoxikačných systémov a tým pôsobiť proti rakovine. Flavonoidy sú zase zapojené do metabolizmu odbúravania cudzorodých látok.

Takže môžeme využiť v týchto letných dňoch spomínané ovocie a zeleninu a začleniť ich vo vyššej miere do nášho jedálnička. Veľmi populárne a praktické sú rôzne druhy ovocných či zeleninových šalátov.
Veľkou obľubou sa pýši ovocný šalát, do ktorého môžeme použiť akékoľvek ovocie od jabĺk ... až po melóny, ktoré nám ponúka naša záhradka a taktiež si ho môžeme kúpiť na pultoch obchodov. Dochutiť si ho môžeme medom, orechmi, sezamom, kokosom, podľa našej chuti. Veľmi dobré je nechať si ho schladiť a odstáť v teplých dňoch v chladničke.

Zeleninové šaláty je vhodné si spestriť napríklad ľanovým semienkom, ktoré je veľmi zdravé pri prevencii proti kardiovaskulárnym chorobám.

Taktiež je vhodné pridať do týchto šalátov pár kvapiek ľanového, olivového, makového ... oleja. Dokážu dodať šalátom nielen nezvyčajnú chuť, ale hlavne sú zdravotným zdrojom pre naše telo.
Do zeleninových šalátov sa hodí tvrdý syr, ktorý nám dopĺňa do organizmu potrebný vápnik.

Môžeme si ich spestriť šalátovými bylinkami a koreninami. Je dôležité pripomenúť, že korenie pokrmov nemá slúžiť len vychutnávačskému gurmánstvu, ale má najmä význam zdravotný. Zo zdravotného hľadiska uprednostňujeme nedráždivé, zeleninové, bylinkové korenie, ako je petržlenová vňať, pažítka, pre ich vynikajúce chuťové vlastnosti a vysoký obsah vitamínu C, ďalej kôpor, majorán, bazalku, materinu dúšku. Šaláty ochucujeme radšej citrónovou šťavou ako octom, pretože naše tráviace ústrojenstvo je veľmi citlivé. Samozrejme pre zdravých neváhame použiť korenie, cesnak, chren, mletú sladkú i štipľavú papriku, feferónky, tabasco, zázvor a iné.

Koreniny sú pochutiny, ktoré majú zanedbateľnú energetickú hodnotu, niektoré však majú povšimnuteľnú biologickú hodnotu, ako je napr. obsah vitamínu C v spomínanej petržlenovej vňati, v kôpri, v chrene. Viaceré koreninové rastliny majú výraznú vôňu a chuť, pôsobia povzbudzujúco na vylučovanie tráviacich štiav svojimi prchavými silicami, trieslovinami, živicami, niektoré obsahujú fytoncídy s účinkami podobnými antibiotikám. Používame ich čerstvé alebo sušené.

Spočiatku koreňte šalátiky opatrne, časom si osvojíte majstrovstvo v korení šalátov a môžete uplatńovať svoju fantáziu.

Koreninám určite budeme venovať osobitný článok, pretože prvým predpokladom výberu správneho korenia je oboznámenie sa s vlastnosťami a charakteristickou vôňou, chuťou korenín a možnosťou ich použitia.

Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra: Ing. Ján Keresteš a kolektív, Biotechnológie, výživa a zdravie

Mohlo by vás zaujímať

Pestrec mariánsky

slovensky: Pestrec mariánsky latinsky: Silybum marianum česky: Ostropestřec mariánský  Pre svoju tŕnitosť dostal ľudový názor „Kristova...

27.2.2015
13824 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní