Jarné očistné kúry s rozumom

8219 zobrazení

Neviem, kde sa rozšíril nezmysel o tom, že jarná očistná kúra je spojená s hladovkou, chudnutím a nejakým ďalším obmedzovaním sa. Áno, veľa z nás má sklon ulietať do rôznych extrémov či už v bežnom život, alebo aj v svojom duchovnom živote. V súčasnej dobe zhonu, internetu a bulváru, veľa ľudí bez trošku súdnosti „skáče na lep" rôznym podvodníkom, ktorí sa snažia akurát očistiť ich peňaženky.

Zaručené jarné očistné kúry za desiatky ba i stovky eur sú už na trhu a sú pripravené vyčistiť všetko to, čo si zažiadate. Je jar a...
zdroj: google.com

Zaručené jarné očistné kúry za desiatky ba i stovky eur sú už na trhu a sú pripravené vyčistiť všetko to, čo si zažiadate. Je jar a nás sa bytostne dotýkajú resty zo zimného obdobia. Je za nami aj Veľká noc a náš posledný dôvod odkladať naše novoročné predsavzatia týkajúce sa zdravého papkania, zdravšieho životného štýlu atď.

Nachádzame sa tesne po prvom jarnom splne mesiaca, a teda v období, ktoré je mimoriadne vhodné na to, aby sme sa na chvíľku zastavili a urobili niečo pre naše zdravie. Veď naše tukové vankúšiky sa trošku zväčšili po návale dobrôtok z predjarného obdobia zabíjačiek a Veľkej noci.

Určite hneď po tomto období hodovania by som Vám neodporúčal skĺznuť do extrému asketizmu a dôsledného zhadzovania nadobudnutých kilogramov. Výsledným efektom by bol akurát známy JO JO efekt. Preto je ale čas dopriať nášmu telu trochu oddychu.

Doprajme najskôr trochu oddychu našej pečeni. Zadovážme si rôzne očistné čaje, ktoré jej pomôžu. Určite na očistu je výborná mladá žihľava alebo rôzne miešané zeleninové šťavy s bylinkami. Napríklad zelerová, cviklová a mrkvová. Vhodnými bylinkami do nich je púpava a žihľava. Výborným čističom tela a močových ciest je koreň pýru a regenerátorom pečene zasa pestrec mariánsky či borievka. Jednou z najúčinnejších metód fytoterapie je práve macerát z týchto byliniek, niektorým už známa gemmoterapia. Aj v našej bylinkárni nájdete výťažky z týchto byliniek.

Veľmi známou čistiacou zmesou je mnohým známy hruškový med. Sú to vlastne rozvarené hrušky s včelím medom a špeciálnymi koreninami podľa sv. Hildegardy. Harmónia korenín v hruškovom mede pozitívne ovplyvní náš metabolizmus a my budeme zdravší. Taktiež rôzne zelené potraviny či riasy sú v tomto období mimoriadne vhodné.

Pri očiste organizmu nesmieme zabúdať na pitný režim. Najlepšia je určite kvalitná čistá voda v dostatočnom množstve - aspoň 2 - 3 litre denne. Veľmi vhodný v tomto pitnom režime je aj čaj Masajov - rooibos, ktorý neobsahuje teín, ale obsahuje mimoriadne množstvo minerálov. Tento čaj môžete piť aj večer a krásne po ňom zaspíte. V pitnom režime by som nezabudol na Lapacho - čaj Inkov, ktorého pozitívne účinky dnes pozná takmer každý a ktoré tu nebudem popisovať. Kto predsa len chce začať aj pomaly zhadzovať tých pár tukových buniek, tak určite pre neho bude vhodný Pu Erh, najlepšie v kombinácii s mate a lapachom.

Pri očiste sa jednoznačne vyhnite jednotvárnosti. Váš „mozog" si nepraje, aby ste ho týrali, a preto sa bráni drastickým metódam, ktoré na sebe skúšame.

Svoj jedálniček spestrite rôznymi zeleninovými šalátmi. Výborná do šalátov je rukola. Šalát môžete obohatiť tuniakom s olivovým olejom. Skúste si zvyknúť šaláty polievať kvalitnými olejmi, ktoré obsahujú cenné nenasýtené mastné kyseliny. Použite aj kombinácie rôznych olejov. Odporúčam zmiešať tekvicový, konopný a borákový v pomere 1:1:0,5.

Do jedálnička zaraďme špaldu, ja osobne mám veľmi rád takzvané špaldové kernotto, z ktorého si robím zeleninové rizoto. Kto nepozná špaldovú kávu, určite ju odporúčam zaradiť do tohto jedálnička. Instantná špaldová káva s prídavkom čakanky je naozaj výborná.

V dopoludňajších hodinách dajme do jedálnička len ovocie alebo ovocné šťavy. Naopak skúsme v tomto období obmedziť mäso. Platí ale predovšetkým - netrápme sa. Keď dostaneme chuť na čokoládu, tak sa z toho nezbláznime a doprajme si kúsok z tohto sladkého pokušenia. Opakujem, pestrosť stravy je dôležitá. Dbajte v tomto období, komu to finančná situácia dovolí, na čisté potraviny, prípadne biopotraviny.

Takáto očista organizmu v trvaní 2 až 3 týždňov je dostatočná na to, aby sme upravili náš rozhádzaný metabolizmus a pomohli zregenerovať pečeň.

No a to najdôležitejšie, čo vám môžem odporučiť, je otvoriť dvere vášho príbytku a vybrať sa do prírody. Skúste rýchlejšie prechádzky. Vnímajte jar celou svojou bytosťou. Vdychujte energiu jari, energiu začiatku nového života, nabite sa touto úžasnou silou. Zhoďte zo seba aspoň na chvíľku svoje starosti. Zabudnite na každodenný stres a zhon.

Zdravý svet vám praje krásnu jarnú očistu.

Ing. Pavol Machnič https://www.zdravysvet.sk/

Mohlo by vás zaujímať

Cédrový olej - poklad z ríše rastlinných olejov

V tomto článku sa môžete dočítať: Pôvod cédrového oleja Čo obsahuje cédrový olej Účinky cédrového oleja Použitie cédrového...

6.2.2022
3652 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní