Keď sa vonku čerti ženia

4483 zobrazení

Väčšinu z nás napadne pri tejto téme varené víno so škoricou a klinčekom, zohriata medovina alebo anglický punč, ale ja sa zameriam skôr na niečo nealkoholické, čo tiež dokáže pekne prehriať organizmus a umožní nám podať maximálny pracovný výkon.

Určite najlepšie z byliniek prehrievajú rôzne koreniny. Tým je známa aj tibetská ayurvéda, ale aj celá ázijská ayurvéda primiešava...
zdroj: google.com

Určite najlepšie z byliniek prehrievajú rôzne koreniny. Tým je známa aj tibetská ayurvéda, ale aj celá ázijská ayurvéda primiešava koreniny do byliniek. Typický ayurvedický čaj je korenistý. V našich čajovniach už môžete zakúpiť rôzne čajíky s koreninami, ktoré sú na toto nevľúdne obdobie veľmi vhodné. Zo širokej ponuky rôznych čajov spomeniem napríklad Chilli čaj - je to čierny čaj, ochutený chilli a pije sa s trochou mlieka, ktoré ho zjemňuje. Je výborný. Okrem chilli sa do čajov na prehriatie pridáva aj červené a biele korenie. Na zahriatie sú vhodné najmä čierne čaje, preto aj v Rusku je tradícia pitia čiernych čajov. Z tradičných ruských samovarov rozvoniava teda len čierny čaj.

Ďalej spomeniem rôzne druhy čajov so zázvorom, ale zakúpiť možno aj takmer čisté zázvorové čaje, tie sú najlepšie. Treba ich ochutnať. Sú naozaj výborné. Dokonca dostať už aj porciované zázvorové čaje. Zázvorový čaj je jedným z najlepších prostriedkov v takomto nečase na dlhodobejšie prehriatie organizmu. Jedným z najlepších zázvorových čajov je čaj s názvom Poklad perzie. K zázvorovému čaju patrí neodmysliteľne pre mňa med a citrón. Tieto dve ingrediencie robia zo zázvorového čaju naozajstnú lahôdku.

Ak ráno nemáte poruke takýto čaj, tak si pred cestou do práce dajte do akéhokoľvek teplého nápoja škoricu. Kľudne ju dajte pri raňajkách aj deťom do mlieka, alebo kakaa - ešte si aj pochutia. Ak si okrem škorice pridáte do ovocného čaju aj klinček, bude vám pripomínať varené víno.

V čajovniach dostať aj špeciálne namiešané ayurvédske čaje z rôznych bylín a korenín. Mnohí z nás poznajú takúto korenenú klasiku - yogi čaj na prehriatie.

Poďme ale k bylinkám. Spomeniem aspoň jednu bylinku, ktorá síce neprehreje, ale určite patrí na toto ročné obdobie a najmä k takémuto prudkému teplotnému prechodu. Je ním eleuterokok alebo čertov koreň. Má mimoriadne vysokú imunostimuláciu a oddávna sa používal v krajinách s mimoriadne extrémnymi výkyvmi počasia, napríklad v Rusku, Číne, ale aj inde vo svete pri práci v ťažkých klimatických podmienkach. U nás sa táto bylina (vlastne krík), z ktorej sa využíva koreň len objavuje, ale určite aj u nás sa pomerne rýchlo rozšíri kvôli jej unikátnym vlastnostiam. Na tomto linku je k dispozícii komukoľvek -https://www.zdravysvet.sk/kategoria/prirodna-bylinkaren/gemmoglukany/eleuterokok-s-betaglukanom-50ml-tg6/

Snáď vás týchto pár riadkov inšpiruje navštíviť cez prestávku v práci alebo cestou z práce čajovňu, alebo bylinkáreň a zakúpiť si nejaký korenistý čaj, ktorý prehreje vaše telo a pomôže ho ochrániť pred týmto teplotným šokom, ktorý teraz zažívame, alebo užiť práve eleuterokok a ochrániť sa pred hroziacou chrípkou. Keď sa vonku čerti ženia, vy si vychutnávajte večer v rodinnom kruhu pri svetle soľnej lampy nejaký lahodný prehrievajúci čajík.

Ing. Pavol Machnič https://www.zdravysvet.sk/

Mohlo by vás zaujímať

Telefonické a mailové objednávanie tovaru

Telefonické objednávky príjmame od PONDELKA DO PIATKU v čase od 09:00 do 17:00 na telefónnych číslach: ORANGE: 0907 196 396 T-mobile: 0911...

13.10.2009
6659 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní