Naše dieťa a zdravie

6308 zobrazení

Dieťa. Toto slovo je jedno z najčarovnejších, ktoré si vie len milujúca matka predstaviť.

„To čo je dôležité, je neviditeľné. Oči sú slepé, treba hľadať srdcom.
zdroj: google.com

„To čo je dôležité, je neviditeľné. Oči sú slepé, treba hľadať srdcom."

                                               ANTOINE DE SAINT-EXUPERY: MALÝ PRINC

Určite poznáte tie pocity, keď sa pozriete na vaše dieťa - či už maličké - sladko spiace alebo veľké - plné ideálov a plánov. Vaše vnútro vtedy zapĺňa materinská láska, ktorá je základom každej detskej duše.

Každá milujúca matka zosmutnie, keď toto usmievavé bezprostredné stvorenie postihne choroba, hoci vie alebo tuší, že choroby sú podstatnou a zmysluplnou súčasťou ľudského vývojového procesu, ktoré nás posúvajú vpred, a teda aj tie detské.

Ako však predchádzať detským chorobám? Myslím, že viaceré mamičky sa zamýšľajú nad tým, čo je základom zdravej detskej dušičky?

Základným pilierom zdravého dieťatka je láska a bezpečie. Keď detičky, či už malé alebo veľké, nedostanú dostatočnú dávku rodičovskej lásky, búria sa, plačú, kričia, stávajú sa nešťastnými a prenasledujú ich rôzne choroby.

Na druhej strane, ak pociťujú lásku, vyvíjajú sa harmonicky - sú slobodné, spontánne a šťastné. Vtedy choroby proti tomuto čarovnému slovu - „láska" - nemajú žiadnu šancu. Samozrejme nechcem zovšeobecňovať, pretože niektoré choroby a degenerácie určite nezávisia len od Vášho prístupu k detičkám.

Málokto z nás si uvedomuje, že to podstatné so zdravím dieťatka začína úplne na začiatku jeho vývoja, samozrejme ešte v mamičkinom brušku. Dieťatko už vtedy je mimoriadne vnímavé a pripravuje sa na svoj prvý kontakt so životom. Množstvo problémov v dospelosti má psychosomatické korene práve v prenatálnom období vývoja dieťaťa.

Koľkí z nás si naozaj uvedomujú, že sme svojím správaním i konaním vzorom pre svoje deti. Láska rodičov je základom pocitu sebahodnoty dieťaťa. Učí ho schopnosti milovať nielen seba samého, ale aj bytosti pohybujúce sa v ich blízkosti. Každé dieťa túži po bezpečí, po láske bez ohľadu na to, čo vykoná. Potrebuje pocítiť na svojom tele, čo pre nás, dospelých, znamenajú, či sme im vôbec pripravení podať pomocnú ruku a či sme ich pripravení viesť a ukázať im správnu cestu vývinu.

So zdravím dieťatka súvisí samozrejme zdravá strava, pohyb a uvoľnenie.

Jednou z najdôležitejších zložiek zdravého vývoja dieťatka je materské mlieko, ktoré nie je len najlepšou stravou, ale aj preventívnym detským liekom. Všetky matky, ktoré zažili kontakt s dieťatkom pri kojení, môžu potvrdiť, že nemôže byť nič krajšie, ako spojenie matky so svojím potomkom. Cítia neskonalú blízkosť, lásku a previazanosť s maličkým a len ich zázračným stvorením. S týmto procesom vzniká zdravý „štart" do života každého jedinca. Materské mlieko je na začiatku vývoja dieťaťa tou najcennejšou potravinou. Pomáha mu v tom aj kolostrum, ktoré sa tvorí hneď po pôrode a obsahuje množstvo látok o ktorých naša veda nemá ani tušenia že práve takto pôsobia.

Obsahuje veľké množstvo živín. Je veľmi účinným liečebným prostriedkom pri detských dermatitídach. To najdôležitejšie je, že samotné materské mlieko je dôležité pri budovaní imunitného systému dieťaťa. Takže mamičky, ktoré kojenie odmietajú ani nevedia, o čo pripravujú svoje deti.

Po materskom mlieku je dôležité podávať dieťatku plnohodnotnú stravu, to znamená využívať plnohodnotné, zdravé potraviny. Vyhýbať sa v súčasnosti obľúbenej fast-foodovej strave. Vždy ma zamrazí, keď vidím mamičku, ktorá kŕmi v obchodnom centre svoje maličké dieťatko takouto nezdravou potravou.

Nie som zástankyňou len všetkého ideálneho. Sem-tam môže dieťa vyskúšať aj niečo iné, čo nepoznalo. Veď ak mamička položila zdravé základy stravy svojmu dieťaťu, jeho organizmus dokáže tolerovať aj niečo nezdravé. Mamičky počas kojenia by mali jednoznačne dodržať pri strave jedno teplé jedlo denne, jedálny lístok prispôsobiť ročným obdobiam. Nezabúdať na pravidelný pitný režim, kde najdôležitejšou tekutinou pre detský organizmus je čerstvá voda, prípadne ju môžu zriediť s ovocnými šťavami. Mamičky, ktoré sa zaujímajú o zdravý vývoj dieťatka, by mali používať na sladenie prírodné sladidlo - stéviu cukrovú a vyhýbať sa umelým sladidlám a rafinovanému repnému cukru.

Nedá mi nespomenúť ešte jeden problém, s ktorým sa mamičky stretávajú, a to je nechutenstvo ich detí. Snažte sa svoje deti nenútiť do jedla. A už vôbec nie, keď sú choré. Organizmus si vtedy vynúti prirodzený oddych - pôst - jednoducho si potrebuje oddýchnuť. Toto je potrebné tolerovať aj u detí. My, dospelí, tiež poznáme nechutenstvo pri chorobách, tak prečo nútime svoje deti robiť niečo, čo je prirodzené pre všetky živé stvorenia - oddýchnuť si a zregenerovať svoj organizmus.

Nechutenstvo u detí má často svoj pôvod z prenatálneho obdobia. Niektoré mamičky s prehnanou snahou o zdravú výživu to preženú tak, že ich strava je príliš jednostranná, aj keď je zdravá. Dieťatko vo Vás potrebuje spoznať všetky chute, aj keď potravu neprijíma ústami. Tie viac intuitívne mamičky si bez problémov dajú aj uhorku so slivkovým lekvárom a samé sa čudujú, že prečo. Odpoveď je jednoznačná, plod si to pýta. V tomto období si tiež treba dať pozor na extrémy v množstve prijímanej potravy. Často menej je viac. Najdôležitejšia je pestrosť a kvalita stravy. Plod je vašou súčasťou, žije vo Vás a je z Vás.

Ďalšou zložkou zdravého tela je pohyb. Môžem povedať, že je v súčasnom období veľmi dôležitý. Deti vyrastajúce vo veľkých mestách sa hýbu naozaj pramálo. Pohyblivé deti majú výhody pred menej zdatnými, oveľa lepšie zdolávajú prekážky, ktoré ich v živote neustále sprevádzajú.

Doprajte svojim deťom výlety, prechádzky, turistiku, cyklistiku, cvičenie, gymnastiku, čokoľvek, čo im urobí radosť. Veľmi oslobodzujúci pocit získavajú deti pri tanci. Môže vyvolať dokonca liečebný efekt, radosť, pružnosť, koordináciu, pohyblivosť, slobodu a predovšetkým radosť a úsmev na detských tváričkách. Prináša aj uvoľnenie, čo je taktiež dôležitou súčasťou prevencie pred detskými chorobami.

Pokúste sa dodržať u detí poobedný spánok, ktorý bol prirodzený už v ich detstve. Aký účinok má spánok v druhej časti dňa aj pre nás dospelých, to si vôbec neuvedomujeme. Tak ako aj my, tak aj deti potrebujú v priebehu dňa fázu pokoja a zamyslenia sa nad otázkami, ktoré sa týkajú nášho duchovného vývoja. Pokiaľ odmietajú spánok, pokúste sa aspoň o dodržanie oddychu, skúste si s nimi prelistovať knihu, vypočuť si rozprávku, upokojujúcu meditačnú hudbu, čokoľvek, čo môže dieťatko upokojiť a uvoľniť. Spánok potom môže prísť aj spontánne a nečakane.

Pomôžme teda svojim deťom a buďme pri ich vývoji zodpovední. Naozaj sa nám oplatí vidieť svoje dieťa zdravé a šťastné.

Nezabúdajme na tento krásny výrok z „Malého princa": „Najprv musíme lásku dávať, až potom sa nám bude dostávať. Láska sa bezpodmienečne spája so zodpovednosťou."

Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk - všetko pre Váš zdravý život

Foto:© Tomasz Trojanowski - Fotolia.com

Mohlo by vás zaujímať

Deň Matiek

Len jedno slovo vyslovím ráno, večer či v noci. Tým menom matku oslovím  a som len v jeho moci. To slovo sa mi navždy  vrylo do pamäti....

14.5.2012
4757 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní