Pozor na Anémiu! Chudokrvnosť môže výrazne znížiť kvalitu vášho života

19161 zobrazení

Cítite sa slabo? Trápi vás únava a pokles telesnej výkonnosti? Zadýchate sa pri námahe? Máte problémy s búšením srdca či s vyšším tepom alebo bledosťou kože ? To všetko sú príznaky anémie (chudokrvnosti), čiže zníženej koncentrácie hemoglobínu v organizme. V mnohých prípadoch to môže byť pre organizmus nebezpečné.

Príznaky chudokrvnosti  Okrem vyššie spomínaných základných príznakov ľudia mávajú aj neurologické problémy, ako závraty, poruchy...
zdroj: google.com

Príznaky chudokrvnosti

Okrem vyššie spomínaných základných príznakov ľudia mávajú aj neurologické problémy, ako závraty, poruchy citlivosti alebo mravenčenie v končatinách. Anémia býva častá aj v tehotenstve, kedy je potrebné zvýšiť príjem týchto dôležitých prvkov. Viete, že každý tretí človek na svete má problémy s anémiou a pritom o tom nevie, pretože odhaliť ju môžete až rozborom krvi?

Dajte pozor, ak vás trápia tieto neduhy:

  • slabosť,
  • únava,
  • bledá koža,
  • pokles telesnej kondície,
  • chladné končatiny,
  • neschopnosť sústrediť sa,
  • nepravidelný srdcový rytmus.

Čo je to anémia

Anémiu alebo aj chudokrvnosť môžeme charakterizovať ako ochorenie krvi. Ide o stav, keď červené krvinky nezvládajú v tele prenášať kyslík tak, ako by mali.

Existujú tri spôsoby ako sa môže chudokrvnosť prejaviť aj u vás. Na prvom mieste je porucha tvorby červených krviniek. To je zapríčinené nedostatkom železa. S tým úzko súvisí aj nedostatok kyseliny listovej. Ďalšou možnosťou ako dochádza k anémii, sú prípady, keď telo samo ničí červené krvinky. V tomto prípade môže byť dôvodom ochorenia krvného farbiva. Tretí mechanizmus, na základe ktorého vás nepríjemne potrápi anémia je výrazná strata krvi pri krvácaní.

Typy anémií

Okrem rôznych dôvodov, prečo telo nefunguje tak, ako má, sa anémia navyše delí do niekoľkých typov. Medzi nimi je spomínaná anémia na základe nedostatku železa, s ktorou sa môžete stretnúť aj pod názvom sideropenická anémia. Anémia z nedostatku vitamínu B12, známa ako perniciózna anémia. Ďalším typom je dedičná hemolytická anémia, aplastická anémia alebo vrodená talasémia.

Príčiny anémie

Príčinou anémie, najmä u žien, je strata červených krviniek pri silnej menštruácii, ale môže to byť aj znížená tvorba červených krviniek vzhľadom na nedostatok železa a niektorých vitamínov v organizme, najmä B12 a B9 kyseliny listovej. Hlavne ženy, ktoré pri menštruácii strácajú množstvo krvi, bývajú anemické a problémy, ktoré majú, vôbec nepripisujú tomu, že by mali mať málo železa.

Najčastejšou príčinou anémie teda býva nedostatok železa vnútri v organizme. Ten býva spôsobený buď nedostatkom železa vo výžive alebo jeho zlým vstrebávaním z tenkého čreva (pri celiakii, crohnovej chorobe, zápale slizníc žalúdka a čriev, onkologických ochoreniach, po operáciách, atď. ...).

 

Na čo si dať pozor

Dajte si pozor najmä na druhý prípad, pretože anémia môže byť signálom inej, závažnejšej choroby. Nemali by ste ju preto nikdy podceniť, ale zistiť u lekára, čo je jej príčinou. Pri niektorých závažných ochoreniach totiž podávanie železa môže zhoršiť zdravotný stav, preto by ste nemali pri neidentifikovanej anémii ihneď užívať železo (napr.pri onkologických ochoreniach)

Zvýšte kvalitu svojho života

Pozor! Anémia môže výrazne ovplyvniť kvalitu vášho života. Poďme sa pozrieť na to, ako ju riešiť a ako prebieha jej liečba. Zdravá krv je základom zdravia a aj základom pri liečení úplne všetkých chorôb. Asi dve tretiny železa v tele sa nachádzajú v hemoglobíne, proteíne červených krvinkách, ktoré transportujú kyslík z pľúc do tkanív. Práve železo prispieva k správnej tvorbe červených krviniek a hemoglobínu. Tiež podporuje normálnu funkciu imunitného systému.

Pestrá a vyvážená strava

Súčasný rýchly životný štýl núti mnohých ľudí do fastfoodovej stravy, ktorá je jednostranná a je chudobná na minerály a vitamíny. Taktiež problém s vitamínom B12, ktorý je pri vstrebávaní železa rozhodujúci, majú vegetariáni a vegáni. Preto  nám neostáva nič iné, ako ho dodať do stravy dodatočne. Anémia a zdravá strava spolu úzko súvisia.

Najlepšie je železo prijať v bohatej strave, kde sa nachádzajú všetky prvky na jeho dokonalé vstrebanie. Dôležité je jesť dostatok potravín bohatých na železo a na vitamíny skupiny B. Železo získame dobre z mäsa alebo zo strukovín, listovej zeleniny a rôznych semienok. Dôležitý vitamín B12 dodáme do organizmu napr. kvasnicami, mliečnymi výrobkami a najmä mäsom.

 

Telo potrebuje železo

Železo podporuje prirodzene zdravú krv a dodáva energiu do celého tela tým, že zlepšuje energetický metabolizmus. Ak máte málo železa, telo nemôže tvoriť dostatočné množstvo zdravých červených krviniek. V tomto prípade tkanivám chýba nevyhnutný kyslík, preto srdce búši rýchlejšie a človek sa cíti viac unavený a vyčerpaný.

Ako železo doplniť

Pri nedostatku železa v krvi ho treba doplniť. Na rozdiel od ostatných minerálov je však železo veľmi zle vstrebateľné, do tela prechádza len asi 10% z celkového príjmu železa. Ten problém je spôsobený tým, že železo prijímame do tela v nevhodnej forme alebo zároveň chýbajú vitamíny, ktoré sú potrebné na jeho vstrebanie. Jedná sa najmä o vitamíny B6, B9, B12 a vitamín C. Doplňte všetky potrebné pomocou lipozomálnych vitamínov, ktoré sa do vášho tela vstrebajú rýchlejšie a s väčšou účinnosťou.

Problém však je, že obyčajné železo, ktoré dostanete do tela vo forme tabliet, vyvoláva často zápchu, ale pre mnohých ľudí je aj veľmi ťažké na žalúdok. Naproti tomu bežné anorganické minerály nie sú v podstate nič iné než rozdrvená skala, vstrebateľnosť pre telo je cca 5% až 10% a po 35 roku života klesá na cca 3% až 5%.

My vám ponúkame lipozomálne prírodné železo z listov curry, s mimoriadne vysokou využiteľnosťou bez negatívnych sprievodných účinkov. Naše lipozomálne železo sme obohatili prírodným vitamínom B12, vitamínom C a vitamínom B9, tzv. folátom 4. generácie.

Lipozomálne prírodné železo

Prírodné železo s vitamínmi C+B9+B12

Pomoc z prírody

Pri anémii vám môžu pomôcť aj liečivé rastliny. Pri problémoch s červenými krvinkami vždy odporúčame skvelú tamarišku francúzsku, najlepšie v tinktúre z púčikov rastlín. Nezabudnite, že aj žihľava je dôležitá pri problémoch s krvou, ale nesmie sa užívať dlhodobo. Pozor, železom sa môžete aj predávkovať! Väčšinou však len z výživových doplnkov, ak sa jednorázovo prekročí dávka pri nesprávnom  užití. Preto ak užívate výživové doplnky, dodržiavajte ich dávkovanie. Železo neužívajte taktiež pri niektorých závažných ochoreniach. Užívanie železa konzultujte najlepšie s vašim lekárom.

Ing. Pavol Machnič redakcia www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Mýty a fakty o probiotikách: Čo sú probiotiká a prečo sú nevyhnutné pre naše zdravie ?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, zvyčajne baktérie alebo kvasinky, ktoré pri konzumácii v dostatočnom množstve poskytujú zdravotné...

2.3.2024
1316 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní