Pýr plazivý

34249 zobrazení

V dnešnom článočku vám predstavíme bylinku, ktorá môže pomôcť pri očiste organizmu, čiže je momentálne aktuálna, pretože práve v tieto dni detoxikujeme organizmus.

 slovensky: Pýr plazivý, latinsky: Elytrigia repens, česky: Pýr plazivý   Pre mnohých z nás, najmä pre milovníkov záhrad, je to...
zdroj: google.com

slovensky: Pýr plazivý, latinsky: Elytrigia repens, česky: Pýr plazivý


Pre mnohých z nás, najmä pre milovníkov záhrad, je to nepríjemná burina, pretože je všade, kam sa pozrieme. Avšak z druhej strany musíme uznať jej dobré liečivé účinky. Už v minulosti ju poznali ako liečivú rastlinu.

Pýr je rozšírený na celej severnej pologuli. Rastie v nížinách i vo vyšších polohách. Nájdeme ho na lúkach, pri cestách, na neobrobených miestach, aj na poliach ako húževnatú burinu.

Je to jednoklíčnolistová vetroopelivá trváca bylina. Má niekoľko metrov dlhý, bohato rozkonárený, článkovaný (2-3 mm hrubý), bledožltý, hladký, lesklý a vnútri dutý podzemok. Jednotlivé články sú oddelené plnými kolienkami, ktoré sú lemované pošvou z blanitých listov. V kolienkach sa podzemok rozkonáruje a zakoreňuje, čím sa rastlina vegetatívne rozmnožuje. Z podzemku vyrastajú priame holé, až vyše 100 cm vysoké kolienkaté steblá zakončené dvojradovým klasom.

Listy vyrastajúce z kolienok stebla sú striedavé, sediace, pošvaté, úzkokopijovité, celistvookrajové, sivozelené, mäkké a na líci riedko chlpaté. Kvety tvoria asi 13 cm dlhý koncový klas zložený z kláskov. Vreteno klasu je vlnovito poprehýbané a zo záhybov vyrastajú 3-5-kveté sploštené klásky. Kvet má plevy a bezostité aleko krátkoostité plevice, 3 prevísajúce tyčinky na dlhých nitkách a vrchný semenník zakončený dvoma pierkovitými bliznami. Lícna strana listu a stonka klasu sú riedko chlpaté.

Plodom je ploské zrno. Kvitne od júna do augusta.

Zbiera sa podzemok. Podzemky sa umyjú a očistia od korienkov, šupín, zvyškov stoniek pretieraním ostrou kefou, prípadne vrecovinou alebo sa nechajú presušiť na slnku a mlátia sa palicou, kým sú úplne čisté. Čisté podzemky sa sušia na slnečnom mieste alebo pri umelom teple do 40 stupňov C. Treba ich obracať. Droga je náchylná na plesnivenie, preto ju pri sušení treba kontrolovať.

Z prítomných cukrov je v byline najdôležitejší polysacharid triticín (3-18% - podobný inulínu), sliz (11%), inozit, saponín, inulín, málo silice (so zložkou agropyrén s baktericidnými vlastnosťami). Okrem toho droga obsahuje minerálne látky, vitamín A, B, vanilínový glukozid a iné látky.

V medicíne sa využíva najmä diuretické, metabolické a laxatívne pôsobenie drogy, a to najčastejšie vo forme čajovín.

V bylinkárstve sa pýr uplatňuje zásluhou jeho značnej močopudnosti a tým schopnosťou čistiť organizmus. To ho predurčuje tiež na podpornú liečbu pri dne a reumatizme.

Aplikuje sa pri chorobách vylučovacích orgánov a močových ciest, pri piesku a kameňoch v močových cestách. Ďalej pri žlčníkových ťažkostiach, pri chorobách pečene a sleziny a môže sa pridávať aj do diabetických čajov. Pýr odstraňuje z organizmu soľné usadeniny. Účinne čistí krv, preto ho možno používať pri liečbe akné, vyrážok a iných kožných ochorení, pri znižovaní hmotnosti, taktiež pri reume, hemoroidoch, ako aj pri poruchách látkovej výmeny.

V ľudovom liečiteľstve ho oddávna používali pri chorobách dýchacích ciest. Zvonka ho aplikujeme pri kožných chorobách, vyrážkach, reume a hemoroidoch.

Čaj z pýru je neškodný, no najlepšie sa uplatňuje v čajových zmesiach.

V našich Bylinkárňach a na e-shope si ho môžete zadovážiť v rôznych formách. Z čajovín vám môžeme odporučiť Pýr plazivý - koreň, účinný na prečistenie organizmu, má tuk odbúravací účinok na pečeň, a tým znižuje koncentráciu cholesterolu v krvi. Tento účinok sa prejavuje už za 24 hodín po aplikácii výluhu. Tlmí aj následky miernejších potravinových otráv. Je to antireumatikum, zmierňuje opuchy, pretože vyplavuje vodu z tela.

Ďalej si ho môžete zadovážiť v čajovinách ako Sladké chudnutie - rooibos čaj, Cholesterol - Ružbašský čaj, ktorý podporuje látkovú výmenu, priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi. Nájdete ho aj v Čistiacich kvapkách od bylinkára Valdemara Grešíka. Tieto kvapky zlepšujú látkovú výmenu.

Pýr plazivý T34 nájdete v gemmoterapii od pani Mgr. J. Podhornej, najznámejšej českej bylinkárky. Táto tinktúra pomáha na dôkladné očistenie organizmu, slizníc a krvi. Podporuje trávenie, posilňuje funkciu močového ústrojenstva. Uplatňuje sa pri poruchách s kĺbmi a kožných ťažkostiach.

Taktiež je súčasťou kúr z gemmoterapie.

Kúra K10 je kúra z bylín, ktorá rieši ťažkosti s kožnými prejavmi a lupienkou. Podporuje zdravú činnosť pečene a žlčníka, čistí telo, čím sa zlepšuje kvalita a funkcia kože. Súbežne sa s ňou aplikuje štvorkvetová masť na vonkajšie použitie od pani Mgr. Podhornej.

Kúra K17 - bylinky na detoxikáciu a regeneráciu organizmu. Čistí telo od usadenín, ktoré vznikli počas života a napomáha revitalizácii organizmu. Odporúča sa najmä v zimnom období.

Kúra K41 - pri jarnej detoxikácii organizmu. Kúra je zostavená z tinktúr, ktoré majú schopnosť prečistiť organizmus. Zbavuje telo usadenín a nečistôt.

Jej pokračovacou kúrou je Kúra K42 a K42A - doplnok z bylín na regeneráciu ženského organizmu. Táto kúra je zostavená z tinktúr, ktoré blahodárne pôsobia na ženský organizmus.

Kúra K43 a K43A - doplnok z bylín na regeneráciu mužského organizmu. Kúra má povzbudivé účinky. Detoxikuje organizmus, prekrvuje končatiny, revitalizuje žľazy, posilňuje svalové tkanivo. Dodáva telu stopové prvky, vitamíny a rastlinné hormóny. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Poslednou kúrou, ktorá obsahuje pýr je Kúra K48 - doplnok z bylín na podporu hormonálnych funkcií, krvného a lymfatického systému, tiež rieši celulitídu. Pomôže podporiť funkciu krvného a lymfatického obehu, zlepšiť hormonálnu nerovnováhu. Sú to hlavné príčiny celulitídy. Môžete ju pri celulitíde doplniť kúpeľom na kožu: Pokožka, koža VK01 a masážami s tujovým alebo ľubovníkovým olejom tesne pred kúpaním.

Pýr obsahuje taktiež masť Psorikalis 100 ml, 250 ml. Upokojuje podráždenú a svrbiacu pokožku. Používa sa na liečbu akné, psoriázy, podporuje revitalizáciu kože.

Téme akné sme sa venovali aj v ďalšom článku Ako sa zbaviť akné? Liečba vyžaduje komplexný prístup

Pridávame jeden receptík proti reume a dne


koreň (vňať pýru): 5 dielov
list brezy: 5
vňať prasličky: 4 diely
vňať pŕhľavy: 4
koreň púpavy: 3
vňať stavikrvu: 3

Dve lyžice zmesi zalejeme ½ l vriacej vody a prikryté necháme asi 20 minút vylúhovať. Precedíme a pijeme 3-krát denne pri tretine množstva.

Na záver pridávame jednu ľudovú múdrosť, ktorá vyplýva z dnešného článočku:

„Múdry nevyhodí vypletú ohavnú burinu."

 Spracovala Mgr. Dagmar Machničová, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra: Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas: Babkine bylinky,D. Dugas: 500 najlepších receptov ľudovej medicíny, Marta Velgosová, Štefan Velgos. Naše liečivé byliny, Mgr. J. Podhorná: Pupeny léčí

Photo: Fotolia, Pexels

Mohlo by vás zaujímať

To najdôležitejšie na svete...

Hovoríme si, že od nového roka začneme chudnúť, cvičiť, učiť sa, zdravo sa stravovať, prestaneme fajčiť atď. Určite to všetci dobre...

13.1.2011
3259 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní