Ako sa zbaviť akné? Liečba vyžaduje komplexný prístup

9746 zobrazení

Ako sa zbaviť akné? – túto otázku si kladie mnoho ľudí, ktorým acne vulgaris nedovoľuje vykročiť z domu. Pátrajú po príčinách a informujú sa o liečbe. Poznáme viacero typov akné – od toho najľahšieho až po najťažší. Tie najťažšie stavy skutočne vyžadujú komplexnú liečbu zameranú na odstránenie vonkajších a aj vnútorných príčin. Mnohokrát to zaberie veľa času a úsilia zistiť príčinu a nasadiť liečbu. V tomto článku vám priblížime základné typy ochorenia, jeho príčiny a ponúkneme z nášho pohľadu efektívnu terapiu. Samozrejme nič nie je všeliekom, ale ak pomôže aspoň minimálnemu percentu ľudí, naša práca nie je zbytočná.

Čo sa v tomto článku o akné dozviete?   	Čo je akné 	Typy akné 	Vonkajšie príčiny akné 	Liečba akné   Čo je akné?  Jednoducho...
zdroj: google.com

Čo sa v tomto článku o akné dozviete?

Čo je akné?

Jednoducho povedané, acne vulgaris je chronické ochorenie mazových žliaz a vlasových folikulov. Najčastejšie sa vyskytuje v období dospievania a po ukončení pubertálneho veku sa stráca. V niektorých formách môže pretrvávať až do dospelosti. Mechanizmus pôsobenia je pomerne jednoduchý. Nadmerná tvorba kožného mazu a prítomné baktérie spôsobujú zhrubnutie pokožky a upchatie póru. Toto štádium ešte nie je zápal a môže zmiznúť. Niekedy však prejde do zápalového štádia. Baktérie pod upchatým pórom sa množia, maz zostáva v mazovej žľaze, ktorá po určitom čase praskne. Na povrch sa dostanú propioni-baktérie a pokožka sa zapáli.

Typy akné: Infografika

Praktické tipy, ako sa zbaviť "vyrážok", nájdete aj v článku Zahoďte akné konečne do koša a buďte krásne!

Typy akné

  • Komedónové aknéje to najľahšia forma s tvorbou komedónov – čiernych bodiek z upchatých mazových žliaz a následne aj s tvorbou „vyrážok“. Takmer každý to zažil v období puberty. Neodborným zásahom sa môže táto forma skomplikovať a liečba je potom oveľa náročnejšia.
  • Papulo-pustulózne aknéje ťažšia forma ochorenia, ktorá sa prejavuje zápalovou reakciou a neskoršie aj vznikom hnisavých pustúl – pľuzgierov. Vyskytuje sa najmä v oblasti tváre, krku, hrudníka a na chrbte.
  • Akné excoriatapostihuje najmä ženy, ktoré si často nenápadné komedóny vytláčajú, vzniká zápalová reakcia s tvorbou malých chrastičiek, ktoré po odpadnutí zanechávajú viditeľné jazvy. Najčastejšie je to zlozvyk zo stresu, ktorý sa nedarí odstrániť sedatívami, ani psychoterapiou.
  • Akné conglobataje ťažká forma akné vyskytujúca sa najmä u mužov. Na hrudi, chrbte a na ramenách sa vytvárajú veľké abscesy – čo sú dutiny vyplnené hnisom, ktoré sa hoja hypertrofickými jazvami.
  • Akné fulminans – je život ohrozujúca forma akné so vznikom nekróz kedy odumiera tkanivo a typických symptómov ako sú vysoká teplota, bolesti kĺbov a svalov, anorexiou a celkovou nevoľnosťou. Títo pacienti musia byť hospitalizovaní a liečení kortikoidmi.

Ďalšie vonkajšie príčiny akné

  • Akné venenata –  vzniká pôsobením rôznych chemických látok.
  • Akné cosmetica pôsobenie kozmetických krémov, detergentov, mydiel a podobne.
  • Akné picea –  vyvolané dechtom. Vyskytuje sa najmä u asfaltérov.
  • Akné mechanica –  vzniká pôsobením trenia na krku u huslistov.
  • Akné medicamentosanajčastejšie po požití niektorých liekov zo skupiny hormónov, sedatív, liekov proti TBC a podobne.
  • Akné z rúška  – je to nový druh akné, ktoré vzniklo počas pandémie koronavírusu. Vyskytuje sa u ľudí, ktorí musia nosiť celý deň masku. Týka sa to najmä zdravotníckych pracovníkov ale aj predavačiek a ľudí pracujúcich v službách. Vzniká najčastejšie na nose, na brade, na lícach a všade tam, kde dochádza ku treniu. Okrem toho je pod rúškom teplo a vlhko. Tomuto typu akné predídete častou výmenou jednorazových a častým praním a následným žehlením bavlnených rúšok.

Akné z rúška

Liečba akné: Ako sa zbaviť akné?

Špecifickým problémom akné je to, že začína v období puberty, kedy je veľmi častá hormonálna a psychická dysbalancia  nerovnováha. Veľa mladých ľudí sa v tomto období o pleť nestará, schovávajú ju pod vrstvu make-upu a chlapci si nechávajú narásť dlhé vlasy. Teplota kože sa zvyšuje, pot zostáva na nej a na vznik akné sú vytvorené najlepšie podmienky.

Ďalšia skupina sa zase o svoju pleť stará príliš a vytláča si každý pupienok, koža sa zapaľuje a zápal preniká do hlbších vrstiev kože. Mechanickým dráždením sa stav ešte zhoršuje. Čo teda pomáha na "vyrážky"?

Liečbu je potrebné začať ihneď ako sa objavia prvé príznaky. Najčastejšie sa aplikuje lokálna liečba, ale následne aj celková liečba a u psychicky nevyrovnaných ľudí nastupujú aj psychofarmaká.

akne_liecba

Najčastejšie lekári predpisujú antibiotiká, často aj hormonálne prípravky na báze antiandrogénov, ktoré pôsobia proti mužským pohlavným hormónom. Pri ťažších formách nastupuje chirurgická liečba s drenážou abscesov. V niektorých prípadoch je vhodná kryoterapia. 

Liečba hormonálnej nerovnováhy bylinkami

V bylinnej ríši poznáme tzv. fytoestrogény, ktoré bez vedľajších účinkov pomáhajú nastoliť hormonálnu rovnováhu. Vieme nimi nahradiť antibiotiká a umelé hormóny. Na stabilizáciu hormonálneho prostredia u žien odporúčame užívať nasledovnú kombináciu bylinných tinktúr, a to Femina T9 + PG7 ríbezľa s betaglukánom + T35 plamienka zamatovohlúbiková. U mužov namiesto Feminy treba použiť tinktúru z kotvičníka P56.

Chcete zistiť viac o pozitívnych účinkoch kotvičníka na hormonálnu rovnováhu? Prečítajte si náš článok Kotvičník zemný – spoznajte pozitívne účinky tejto bylinky na hormonálny systém

Popri tinktúrach, ktoré upravujú hormonálny profil organizmu, odporúčame paralelne aj liečbu probiotikami. Je všeobecne známe,  že ľudské telo si už na mnohé antiobiotiká vytvorilo rezistenciu. To znamená že strácajú účinnosť.  Probiotiká pracujú na úplne inej báze. Sú to nepatogénne mikroorganizmy naviazané na sliznicu tráviaceho traktu a bránia patogénom vstup do buniek. Nemajú žiadne nežiadúce účinky. Zvlášť raw probiotiká sú vysoko kvalitné preparáty získané z fermentovaných potravín. Sú vytvorené pri teplotách pod + 4 stupne Celzia a pri 30% vlhkosti. Z našej ponuky si môže vybrať úplne každý. Podporujú prirodzenú mikrobiotu tráviaceho traktu a imunitný systém. Telo je tak schopné bojovať proti rôznym baktériám a vírusom. Keďže je veľký rozdiel medzi probiotikami, pre dámy odporúčame špeciálne RAW probiotika vaginal care, pre mužov odporúčame tieto RAW probiotiká. Takto bojujete s akné z vnútra. Benefity probiotík sú výrazné a nesporné.

Liečba akné liečivými hubami

Liečivé huby sa od pradávna používajú pri liečbe všetkých kožných ochorení a problémov ako doplnková liečba. Liečivé huby podporia liečivé rastliny a zlepšia zdravie pokožky. Z našich skúseností odporúčame užívať Čaga koncentrát, 2-3x denne mocca lyžičku extraktu do 2 deci vody a vypiť nalačno. Vhodné je ožívať aj vysokokvalitné Reishi.

Lipozomálna Zdravá pokožka

Veľmi silné môže byť spojenie medzi prírodou a vedou. Vyskúšajte moderný lipozomálny prípravok "Zdravá pokožka" obsahuje unikátny extrakt z olív - Xorialyc®, výsledok vedeckého výskumu, ktorý klinické štúdie potvrdili ako mimoriadne prospešný pre pokožku.

Lokálna liečba akné kozmetikou Panea

Veľmi dôležitá je aj lokálna liečba, napríklad kozmetikou Panea. Základom tejto kozmetiky je silne mineralizovaná voda Panea Delta, ktorá okrem iných minerálov obsahuje jód v mimoriadne koncentrovanej forme. Preto sa volá aj jódová voda. Je optimálna na liečbu kožných problémov od akné cez plesňové ochorenia až po všetky druhy dermatitídy. Niekoľko krát denne je potrebné navlhčeným tampónom umývať tvár asi 10 minút. Následne aplikovať krém Panea Alpha. Je vhodný všade tam, kde bolo treba z nejakého dôvodu vysadiť kortikoidové masti. Takisto má blahodarný účinok na starnúcu pleť.

Odporúčame si prečítať náš článok venovaný tejto kozmetike Panea, Perla Panónie, riešenie pri problémoch s pokožkou

Liečba akné je beh na dlhé trate. Nestane sa tak z večera do rána, ale pri nastavení správnej liečby je možné sa tohto neduhu zbaviť bez následkov. Vyplatí sa do toho ísť a prekonať samého seba. Výsledky sa určite dostavia.

Krásnu a zdravú pokožku želá redakcia www.zdravysvet.sk

Foto od jmexclusives a od betofurst z Pixabay  

Mohlo by vás zaujímať

Ako sa ochrániť pred vírusovými nákazami a koronavírusom prírodnou cestou ?

Odpoveďou je myšlienka "Taký deň budeme mať, aký si ho urobíme" . V tomto článku však nechcem filozofovať, ale poskytnúť skutočne...

11.3.2020
39332 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní