Riešenie na boj s koronavírusom máme na stole už dlho.

6914 zobrazení

V dnešnom článku chcem nadviazať na môj posledný článok  na túto tému

zdroj: google.com

"Ako sa ochrániť pred vírusovými nákazami a koronavírusom prírodnou cestou a zdôrazniť najdôležitejšie veci, pre zvládnutie eventuálnej nákazy koronavírusom SARS-CoV-2?"

Každý z nás vidí, že sa  svet  zmenil. 

Doteraz sme o mnohých veciach len hovorili a len veľmi málo sme konali. Snáď sa to teraz zmení.

Z ničoho nič však jeden miniatúrny vírus dokázal za pár mesiacov zlepšiť znečistené ovzdušie, z oblohy stiahol  milióny lietadiel, znížil shopingovanie, skončil s  bezbrehým cestovaním po celom svete, atď. ... Dokázal zastaviť takmer každého z nás, aby sme sa zamysleli nad tým, čo je pre nás najdôležitejšie, aký zmysel má náš život, aké sú naše priority.

Taktiež väčšina ľudí doteraz len hovorila o prevencii a vôbec s tým nič nerobila. Žili sme takmer bez prevencie. 

Až keď začalo byť zle, prišli sme k lekárovi a on predpísal lieky. Veď medicína mala odpoveď na všetky naše problémy. Ako veľmi sme sa však mýlili.  Teraz vidíme, že kto je slabý a chorý, má výrazne väčší problém ako ostatní...Teraz, keď je koronavírus  cielený na nás na úplne inom fronte, zdá sa, že sme ako keby bezbranní. 

Je to však naozaj tak, že sme bezbranní? Nie, nie je.

Odpoveďou je náš imunitný systém. Treba sa oň začať správne starať. Dôležitá je prevencia.

Človek žije neustále v prostredí vírusov, baktérií a obrovského množstva parazitov. Tak to vždy bolo, je a bude.

Imunitný systém sa vyvíjal stovky miliónov rokov, má obrovské množstvo skúseností, ale aj riešení.

Je pravdou, že súčasný imunitný systém je oslabovaný naším životným štýlom či životným prostredím. To som konkrétne popisoval v mojom predchádzajúcom článku. Preto nie je možné zastaviť svet a vývoj kvôli hociakému vírusu, či baktérii a myslieť si, že riešením je jeho vyhubenie. My, ľudia, sme už vyhubili mnoho druhov, ale riešenie je žiť v symbióze a nie vo vyhubovaní druhov. Vírusy neustále mutujú, vždy budú o krok pred nami a takto budú stále pomaly alebo rýchlejšie meniť tento svet. No a preto sa svet so všetkými svojimi živočíšnymi a rastlinnými druhmi musí len prispôsobiť. Prispôsobenie je návrat k prírode, k našej podstate.

Tým prispôsobením je teda návrat k prirodzenej prevencii a zotavení našich imunitných systémov.

Rozhodujúca je imunita, to je liek a riešenie, ako túto chorobu zvládnuť.

Poďme na to postupne, zvýrazním pár najdôležitejších faktorov, ktoré majú vplyv na imunitu:

1. Pobyt v prírode, otužovanie a opaľovanie - pohyb vonku na slniečku významne posilňuje imunitný systém. Dnes populácia trávi väčšinu času v interiéri. Sme menej odolní, náchylní k prechadnutiu, nie sme otužilí a tým pádom sa náš imunitný systém nedokáže dostatočne brániť. Veľmi rýchlo prechladneme, a to sú otvorené dvere k virózam a bakteriálnym nákazam. Strach z rakoviny kože (opäť strach) ,spôsobil, že sa stále menej slníme a tým pádom množstvo populácie má málo vitamínu D3, ktorý je mimoriadne dôležitý pre správnu prácu imunitného sytému. Ten sa tvorí najmä pri opaľovaní. Niekedy sa ľudia neopaľovali, ale boli prirodzene viac vo vonkajšom prostredí. Preto boli zdravší a najmä otužilejší. Kto je málo vonku, nevyhnutne potrebuje vitamín D3, ktorý dodať vo forme výživového doplnku. 

2. Nesprávna strava - veľké množstvo prijímaných sacharidov súčasnou populáciou vedie k obezite a civilizačným chorobám (cukrovka, srdcovo-cievne ochorenia, onkologické ochorenia...). Nedostatok prevencie sa odrazil v zdravotnom stave našej západnej civilizácie. Stále viac a viac ľudí je obéznych a nič sa s tým nerobí. Práve naopak, stav sa len zhoršuje.  Dokedy? Práve ochorenie Covid 19 ukazuje, kde má naša populácia problém. Civilizačné ochorenia ako mor prerástli cez celú našu populáciu a oslabujú ju.  Tam ochorenie Covid 19 víťazí. Obrovské množstvo nevládnych ľudí, ktorých nevidíme, lebo sú ležiaci a nehybní, sú udržiavaní pri živote len pomocou hromady liekov pri veľmi nízkej kvalite ich životov. Fastfoodová vysokoenergetická strava, nedostatok pohybu, málo vlákniny zo zeleniny a ovocia spôsobuje, že väčšina populáce má nedostatok dôležitých vitamínov pre podporu imunity , najmä vitamínu C a D. Toto je potrebné výrazne zmeniť. Je potrebné sa zamyslieť nad  stravou, čo počas dňa všetko zjeme. Keď si začneme rátať kalórie, zistíme, že množstvo ľudí dvoj až trojnásobne prekračujú odporučanú dennú kalorickú dávku. Preto obmedzme cukry (sacharidy), jedzme viac zeleniny a ovocia. Ľudia si neuvedomujú, že existujú tzv. skryté (nesladké) cukry, ktoré sa nachádzajú najmä v ryži, chlebe, obilovinách, cestovinách, cereáliách, ale aj v iných potravinách, ktoré obsahujú škrob. Obmedzme aj tieto skryté cukry. Zdravá strava, znamená aj zdravú črevnú  mikrobiotu a silný imunitný systém. To je jedna z odpovedí na boj proti SARS-Cov-2.

3. Liečivé rastliny - tie sú k dispozícii ľuďom od vekov. Keď neboli lekári, ľudia sa liečili len nimi. V minulej dobe sme začali zabúdať na liečivé rastliny a spoliehali sa len na lieky. Liečivé rastliny sú však skvelá prevencia proti vírusom a baktériám. Naviac dokážu posilňovať imunitný systém. Množstvo adaptogénov medzi liečivými rastlinami dokážu adaptovať naše organizmy na stres. Tu zopakujem odporučané liečivé rastliny a rastlinné zmesi na posilnenie imunity, prípadne liečivé rastliny s protivírusovým a protibakteriálnym pôsobením. Výborné sú púčiky zlatice (zlatého dažďu) alebo bylinná zmes mukolyt, stop kok či respiro. Z jednotlivých bylín je to kapucínkaandrographis (právenka latnatá)grapefruitové semienkoeleuterokok a kalísia vonnávŕba bielaorech čierny, baza čierna kvet, divozel, echinacea, . Liečivé rastliny sú tu pre nás od vekov. Tí, ktorí ich nepoužívate, začnite sa o ne viac zaujímať. Zistíte, že množstvo problémov vieme riešiť aj bez liekov len tým, že si pomocou liečivých rastlín  posilníme imunitu.

4. Stres, strach, úzkosť - majú zásadný negatívny vplyv na imunitu, preto je voči nim taktiež  potrebné bojovať. Dlhodobý stres má zásadný vplyv na hormonálnu rovnováhu v organizme a narúša homeostázu, čo je mohutný samoregulačný systém živého organizmu , ktorý udržuje v určitých limitoch mnoho dôležitých biologických procesov.  Ak sú do tela neustále pumpované stresové hormóny, imunitný systém je preťažený a nedokáže efektívne bojovať s rôznymi nákazami. Strach a úzkosť nie je jednoduché eliminovať, keďže sme neustále bombardovaní negatívnymi správami z médii. Preto je potrebné psychike pomôcť a tu odporúčam na elimináciu stresu niektoré skvelé liečivé rastliny alebo zmesi liečivých rastlín. Výborná je vŕbka úzkolistá a z nej je známy aj Ivan čaj. Skvelá antidepresívna zmes je cedof , ktorú môžete kombinovať s vŕbkou. Pri psychickom napätí oceníte aj ľubovník bodkovaný, či už vo forme čajoviny alebo tinktúry. Určite pri strese odporúčam L-tryptophan, z ktorého sa tvorí serotonín. Psychická odolnosť ide ruka v ruke s fyzickou odolnosťou. V zdravom tele je zdravý duch, preto aj keď sme vo vyššom veku, pohyb a určitý druh športu  či turistiku vždy potrebujeme. 

5. Trávenie a správna črevná mikrobiota - je základný a zásadný prvok pre dobrú imunitu. Tých odporučaní ako si udržať správnu črevnú mikrobiotu je mnoho, ale základom je dostatok vlákniny a správnej stravy. Taktiež dostatok prírodných probiotík v našej strave. Pri problémoch s trávením a črevnou mikrobiotou sú dôležité na jej naštartovanie aj špeciálne probiotiká, preto ich využime. Na tému probiotík odporúčam môj článok práve o ich pôsobení. Pri zlom trávení odporúčam piť denne čaga koncentrát. 

Keď sa však pozerám spätne na posledný mesiac, vidím, že ľudia sa zobudili.

Vidia, že nemôžu očakávať, že ich štát teraz ochráni. Vidím, že ľudia zobrali opäť svoje zdravie do svojich rúk a nachádzajú opäť liečivé rastliny, dopujú sa probiotikami, vitamínmi a minerálmi. Takto posilňujú svoje imunitné systémy. Obrovské množstvo ľudí sa už viac ako mesiac stará o svoju imunitu, a preto máme len tak málo ľudí nakazených.

Áno, obmedzenie pohybu a rúška pomáhajú zabráneniu šírenia koronavírusu, ale to, čo najviac pomôže jeho šíreniu, je práve starať sa o svoju imunitu. To, že ľudia pochopili, že sa o seba musia postarať sami, je to zásadné, prečo sa koronavíus u nás tak nešíri. Keď sa pozriem ako fytoterapeut na krajiny, kde zvládajú alebo nezvládajú koronavírusovú infekciu, tak najlepšie sú na tom krajiny, kde prírodná liečba je na tom najlepšie a kde ľudia užívajú podporné prostriedky na podporu imunity, najmä liečivé rastliny.

V Číne, Singapúre, Tajvane sa masovo využíva tradičná prírodná liečba, to môžem potvrdiť aj o Slovensku, Česku či Nemecku. Naopak tam, kde západná medicína nezvláda situáciu, je tradičná prírodná liečba takmer zabudnutá a taktiež tam, kde ľudia nepomáhajú imunite, je aj mortalita významne vyššia. Preto návrat k liečbe liečivými rastlinami je skvelý doplnok pri liečbe chorôb aj západnou medicínou. Mnohí tak už robia a dúfam, že nás bude stále viac. Tak ako v Nemecku, tak dúfam, že aj u nás budú jedného dňa liečiť lekári nielen liekmi, ale aj liečivými rastlinami.

Lepšie počasie a každodená starostlivosť o imunitný systém, to je riešenie na pandémiu koronavírusu.

Osobne predpokladám, že už čoskoro (koniec mája, začiatok júna) bude prvá vlna nákazy za nami. Naše posilnené imunitné systémy zvládnu túto bitku. Jedna bitka však vojnu nevyhráva.

Na jeseň tu môže byť ďalšia vlna, preto sa na ňu treba pripraviť. Tou prípravou je 5 bodov, ktoré som vyššie popísal a na ktorých odporúčam pravidelne pracovať.

Keď skončí táto vlna krízy, je potrebné, aby sme sa nevrátili do našich pôvodných koľají, keď dbal na prevenciu málokto. Ako som písal v úvode, svet sa zmenil a my sa musíme zmeniť tiež. 

Táto skúsenosť musí byť pre nás poučením, aby sme po kríze ostali silnejši.

Veď čo ak na nás niekedy zaútočí ešte silnejší protivník! Je to veľmi pravdepodobné, ale my budeme viac pripravení.

Odpoveďou na akúkoľvek pandémiu však bude vždy náš silný imunitný systém.

Autor:

Foto:  cz.123rf.com,  S. Hermann & F. Richter z Pixabay 

Mohlo by vás zaujímať

Čas adventu

Vianociam však predchádza adventné obdobie, ktoré predstavuje príchod a slávenie blížiacich sa vianočných sviatkov, očakávanie niečoho...

20.11.2011
8110 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní