Štítna žľaza - jej funkcia, príznaky a liečba

17833 zobrazení

Trápi vás vypadávajúce vlasy, máte problémy s váhou a cítite sa bez energie? Ak ste nenašli príčinu, skúste sa zamerať na štítnu žľazu. Viete, akú funkciu má v tele a ako vyzerá porucha štítnej žľazy?

  Čo je to štítna žľaza  Štítna žľaza, latinsky pod názvom glandula thyroidea, je malý orgán, ktorý pripomína tvar motýľa. Nachádza...
zdroj: google.com

Čo je to štítna žľaza

Štítna žľaza, latinsky pod názvom glandula thyroidea, je malý orgán, ktorý pripomína tvar motýľa. Nachádza sa na dolnej časti krku. Konkrétne ju môžete nájsť pred priedušnicou. Ide o žľazu s vnútornou sekréciou, na zjednodušenie sa dá povedať, že hormóny, ktoré tento orgán produkuje, sú uvoľňované do všetkých tkanív tela i do krvného riečišťa. Štítna žľaza je tvorená dvoma lalokmi, ktoré práve pripomínajú motýlie krídla, aj preto porovnanie s tvarom motýľa. Váha tohto orgánu sa pohybuje okolo 30 až 40 gramov.

Úlohou štítnej žľazy je riadiť náš metabolizmus, a to dvoma hormónmi, ktoré produkuje. Prvým hormónom je tyroxín, často známy ako hormón T4. Druhým hormónom je trijódtyronín, známy ako hormón T3.

Akú plní v tele funkciu

Štítna žľaza je síce malý orgán, ale plní veľké a veľmi podstatné funkcie. Dôležité je nielen správne fungovanie celého organizmu, ale aj podpora celého radu telesných procesov. Medzi nimi napríklad správne využívanie energie, vnímanie tepla a zimy, správne delenie buniek a ich rast, a v neposlednom rade aj správna funkcia mozgu, srdca i ďalších orgánov ľudského tela.

Vedeli ste, že štítna žľaza veľmi úzko spolupracuje aj s imunitným systémom? Pokiaľ ju máte oslabenú, prípadne trpíte poruchou štítnej žľazy, môžete mať problémy s často sa opakujúcim prechladnutím a ďalšími civilizačnými chorobami.

Štítna žľaza a tehotenstvo

Veľkú otázku hrá správna funkcia štítnej žľazy aj pri plánovanom otehotnení. Pokiaľ sa snažíte o bábätko a nedarí sa vám, je rozhodne na mieste nechať si skontrolovať tento orgán, ktorý má za úlohu tvorbu hormónov. Nesprávna funkcia štítnej žľazy môže byť dokonca príčinou potratov a tiež tehotenskej cukrovky. V niektorých prípadoch vyvolá aj predčasný pôrod. Navyše sa táto žľaza významne podieľa na raste a vývoji plodu, jej správna funkcia tak môže eliminovať riziko neurologického postihnutia mozgu dieťaťa.

Tehotenstvo

Problémy so štítnou žľazou

Sledujte zmeny na svojom tele a starajte sa o svoje duševné aj fyzické zdravie. Pri problémoch so štítnou žľazou si môžete všimnúť jej zväčšenie, v niektorých prípadoch vytvoria na krku tzv. strumu. Môže sa jednať aj o bolestivý útvar, ktorý je možné nahmatať. V takom prípade sa čo najskôr obráťte na svojho lekára. 

Kedy zbystriť:

  • Máte problémy so spánkom
  • Vnímate svalovú slabosť bez príčiny
  • Ste stále unavení
  • Nemôžete pribrať, aj keď dostatočne jete
  • Nemôžete schudnúť ani so zdravým jedálničkom
  • Zhoršuje sa vám pamäť
  • Cítite dlhodobý stres
  • Trápi vás silné búšenie srdca
  • Cítite nepokoj a ste demotivovaní
  • Nadmerne sa potíte
  • Veľmi rýchlo vám rednú vlasy

Problémy so štítnou žľazou môžu spôsobiť nepríjemné stavy ako je únava, zimomravosť, poruchy spánku alebo váhové výkyvy. Ničím neobvyklým nie sú ani opuchy a zhoršenie psychického stavu. Dokonca sa tu hovorí aj o zmene osobnosti a nečakanému striedaniu nálad.

Na čo si dať pozor

Podporte správnu funkciu štítnej žľazy správnou stravou. Doplňte hlavne jód, ktorý priamo ovplyvňuje spotrebu energie v tele. V prípade nedostatku jódu dochádza k spomínaným poruchám funkcie štítnej žľazy. K zdravotným komplikáciám však môže viesť aj vyššia hladina jódu. 

Snažte sa zo svojho jedálnička vyradiť alebo aspoň, čo najviac obmedziť koreňovú zeleninu a sóju. Namiesto týchto potravín pridajte morské plody, ryby a najmä morské riasy, napr. v prípravku mixofit. Práve v týchto potravinách je potrebné množstvo jódu. Pri dochucovaní svojich pokrmov používajte jodidovanú soľ.

Mixofit štítna žľaza

Pri dysfunkcii štítnej žľazy, únave.

Príznaky ochorenia

Medzi najčastejšie príznaky, ktoré ukazujú na problémy so štítnou žľazou patrí napríklad búšenie srdca, či už sa jedná o jeho zrýchlenie alebo nepravidelný tep. Objaviť sa môže aj nadmerné potenie, nespavosť a tiež opakujúca sa svalová slabosť, a to bez viditeľnej príčiny. 

Nepríjemne vás môže potrápiť aj nervozita, problémy s očami a v neposlednom rade problémy s váhou. Nielenže sa vám veľmi rýchlo menia chute, ale tiež máte stály pocit hladu, a to aj po jedle. V niektorých prípadoch dochádza k priberaniu, aj keď sa snažíte o zdravý a vyvážený jedálniček, v opačnom prípade potom dochádza k rýchlemu úbytku váhy.

Zvýšená a znížená činnosť štítnej žľazy

Zvýšená činnosť štítnej žľazy sa nazýva hypertyreóza. Znížená činnosť potom hypotyreóza. Obe tieto ochorenia patria medzi najrozšírenejšie poruchy správnej funkcie štítnej žľazy. Možno vás prekvapí, že poruchy sú častejšie u žien a u mužov väčšinou problémy prichádzajú až s vyšším vekom.

Hypotyreóza

V prípade hypotyreózy sa netvorí dostatočné množstvo potrebných hormónov, žľaza je málo aktívna a výsledkom je pocit neustálej únavy a spomalený metabolizmus.

Hypertyreóza

Pri opačnom probléme, teda príliš aktívnej štítnej žľazy sa do krvného obehu uvoľňuje veľké množstvo hormónov. Tento stav, zvaný hypertyreóza, zrýchľuje váš metabolizmus a môže viesť k pocitom neustáleho hladu a problémom s priberaním.

Liečba štítnej žľazy

Prvým vhodným krokom je rozhodne návšteva lekára a odborná porada s ním. Samozrejme môžete svoj stav podporiť aj zmenou životosprávy. Je dobré zaradiť do svojho jedálnička čerstvé a zdravé potraviny, pridať morské ryby kvôli obsahu jódu a používať aj jodidovanú soľ. Pozor však aj na vysoké dávky jódu. Veľa jódu je pre náš organizmus tiež zlé. Preto neodporúčame výživové doplnky, kde je veľa jódu. Na dodanie optimálnej dávky jódu je najvhodnejší jód v lipozomálnej forme.

Lipozomálny jód

Vysokovyužiteľná forma jódu, pri nedostatku jódu.

Pre vaše zdravie je dôležité zbaviť sa aj stresu. Na jeho elimináciu odporúčame unikátny lipozomálny produkt antistres komplex, ktorý obsahuje čnelky šafránu a bioaktívnu ashwagandu. Stres stojí za radom chorôb a v tomto prípade má mimoriadne veľký vplyv na správnu funkciu štítnej žľazy. Vyhnúť by ste sa mali rozhodne fajčeniu, ktoré váš stav nepríjemne zhoršuje.

Lipozomálny Antistres komplex
GREEN

Lipozomálny Antistres komplex

Unikátny komplex pri strese, úzkostiach a zlom spánku

Nesprávna funkcia štítnej žľazy sa lieči aj pomocou medikácie. V niektorých prípadoch je však nutná operácia a liečba rádiojódom. Pokiaľ chcete tomuto definitívnemu riešeniu predísť vyskúšajte prírodné spôsoby liečby. Okrem spomínanej liečby jódom je možné využiť aj vlastnosti Chaluhy bublinatej.

Chaluha bublinatá 100g

Chaluha bublinatá sa používa pri poruchách štítnej žľazy (znížená činnosť...

Vyhnite sa týmto potravinám:

  • Karfiol
  • Brokolica
  • Sója
  • Kel
  • Horčica
  • Reďkovky

Nemusíte ich úplne vynechať, ale rozhodne ich nekonzumujte denne. Namiesto nich zaraďte spomínané morské ryby, morské riasy a mliečne výrobky. Siahnite tiež po tekvicových semienkach a banánoch. 

Skvele pôsobia aj potraviny, ktoré obsahujú selén, medzi nimi napríklad para orechy, ryby, ale aj hovädzie mäso a vajcia. Zo zeleniny dajte prednosť paradajkám, paprikám a šalátovej uhorke. Z ovocia si vyberte citrusy, mango, marhule, jablká alebo ananás.

Na záver ešte jedno odporučenie. Je ním denne pitie čaju Saga Dalya z rododenrónu adamsii, ktorý pomáha najmä ľudom s hypotyréziou pri zvládaní energetických výkyvov. Zároveň má množstvo ďalších pozitívnych vlastností, ktoré môžete využiť pri poruchách štítnej žľazy.

Sagan Dalya čaj 35g

Unikátny čaj pri únave a nízkej energii

Mohlo by vás zaujímať

Slnko, voda a pohoda

Milé dámy, vyzerá to tak, že počasie sa nám umúdrilo a konečne aj u nás bude leto. Teploty sa budú škriabať k 30o a nás to bude opäť...

5.7.2011
4410 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní